Itt a nagy betörés-térkép: ezek a legveszélyesebb megyék, kerületek

2019. július 22. 11:30

Meglepő, melyik megyében történt a legtöbb lakásbetörés az elmúlt fél évben. A rendőrségi térkép adataiból az is kiderült, hogy melyik fővárosi kerületeket szeretik a legjobban a bűnözők. Mutatjuk a számokat!

Sok szempontot veszünk figyelembe, ha új otthont választunk: milyen közel van a bolt, a tömegközlekedés, az iskola, lehet-e rendesen parkolkni. Ugyanakkor sokan nem néznek utána egy másik, különösen fontos tényezőnek: a környékbeli bűnözési mutatóknak. Pedig ezt igen egyszerű megtenni, hiszen a rendőrség rendre térképre teszi a statisztikákat! Most azt néztuk meg, hol történt a legkevesebb betörés az első fél vében.

Saját lakásra vágysz? Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az országos összegzést elnézve, ahogy az várható volt, a fővárosban volt a legtöbb betörés tavaly december 24. és 2019. június 22. között, több mint 500 - a júliusi adatokat értelemszerűen még nem vitték fel a rendszerbe. Ahogy a lenti térképen is látszik, arányaiban még viszonylag jól áll a főváros: mialatt Budapesten 23 betörést regisztráltak 100 ezer lakosra fél év alatt, addig Heves megyében 39, Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok magyében pedig 33 ilyen eset volt 100 ezer polgárra.

A lista másik végén Vas megye áll, ahol csak öt betörés volt 100 ezer emberre fél év alatt. Utána holtversenyben Csongrád és Komárom-Esztergom következik (6-6), majd pedig Veszprém megye 7-tel.

Ezeket a kerületeket imádják a betörők!

A fővárosi lebontást látva kijelenthető, hogy már régen nem a VIII. kerület a bűnözés központja - legalábbis a lakásbetörések tekintetében. Összességében a legtöbb ilyen eset a V. kerületben jutott 100 ezer főre, 77. És ha még hozzá vesszük a "bulinegyed" klasszikus kerületeit, a VI.-at és a VII.-et (40, illetve 44), akkor látható, hogy a belvárost eléggé szeretik a betörők.

Ez az adat külön pikánssá teszi, hogy pont ezekben a kerületekben vannak az egekben az ingatlanárak: az Otthontérkép adatai szerint a V. kerületben átlagosan 862 ezre forintot kérnek egy négyzetméterért (de nem ritkák a millió feletti árak), Terézvárosban 607 ezer egy négyzetméter átlagosan, a VII. kerületben pedig "csak" félmillió körül alakulnak az átlagos négyzetméterárak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon sok betörés volt még a XI. kerületben is, összesen 48 eset jutott 100 ezer lakosra tavaly karácsony és idén június között. Újbudán sem olcsók az ingatlanok: 531 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter.

A lista másik végén a XV. kerület áll, ahol mindösszesen három eset jut 100 ezer főre. Itt nagyjából feleannyi az átlagár, mint mondjuk a XI. kerületben, 313 ezerbe kerül egy négyzetméter a térkép tanúsága szerint. A XX. kerületben 9 betörésről ad jelentést a rendőrség 100 ezer lakosonként, itt mégolcsóbbak az ingatlanok, átlagban 272 ezer forintot kóstál egy négyzetméter Pesterzsébeten. Kevésszer törtek be még Újpesten és a XII. kerületben is (10-10 százezer lakosra): előbbinél 348, Hegyvidéken pedig 616 ezer forintba kerül a négyzetméter.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem