24 °C Budapest

Itt a bizonyíték: ugyanezért a melóért ötszörös bért fizetnek a németeknél

2019. július 23. 14:30

Miközben egyre égetőbb a rendőrhiány Magyarországon, nemrégiben az egyenruhások a saját fizetési értesítőjükkel bizonyították, hogy 150-240 ezer forintnál nemigen keresnek többet. Ehhez képest Németországban a legrosszabbul fizetett, pályakezdő zsaruk csaknem négyszer annyit keresnek, mint a legrosszabbul fizetett magyar kollégáik - juttatások nélkül. A legbőkezűbb tartományokban még ennél is nagyobb a különbség.

Még a legrosszabbul kereső berlini rendőrök is havonta 699 ezer forintnak megfelelő eurót visznek haza bruttóban, és ez csak a kezdőfizetés - derült ki az Orange by Handesblatt összegzéséből, amely a német tartományokban dolgozó egyenruhások béreit hasonlította össze. A legjobban Észak-Rajna-Vesztfáliában keresnek: a düsseldorfi székhelyű tartományban ugyanis egy évre bruttó 31146 euró a kezdőfizu, ami 12-vel leosztva havonta 2595,5 eurót (845 ezer forintot) jelent.

A portál kiemeli, hogy bár ez a kezdőfizetés nem mondható annyira magasnak Németországban, de a köztisztviselők kedvezőbben adóznak a többi munkavállalónál. Így például az észak-rajna-vesztfáliai kezdő zsaruk zsebében nettó 26914 euró (8,76 millió forint) marad egy évben, kb. 730 ezer forint havonta. Ha egy "normál munkavállalónak" lenne annyi az éves bruttója, mint nekik, akkor csak 20694 eurója (6,73 millió forint) lenne nettóban egy év alatt - 12-vel leoszva kijön, hogy így egy hónapban 1724,5 euró, hozzávetőleg 560 ezer forint a nettó fizetése az "egyszerű halandóknak".

És ez még nem minden: az alap rendőrfizetéshez jönnek rá a vasárnapi és az éjszakai pótlékok, amelyek a portál szerint nagyjából 300-400 euró (97 ezer - 130 ezer forint) pluszt jelentenek havi szinten. Emellett az egészségügyi ellátás is plusz juttatás a legtöbb szövetségi államban, ahogy a nyugdíjbiztosítás is. Ugyanakkor a portál is megjegyzi, hogy olykor a szakmán belül is komoly ellentéteket szül, hogy tartományonként eltérnek a keresetek - például egy G20-as csúcstalálkozó biztosításakor simán egymás mellett állhat egy düsseldorfi és egy berlini rendőr, akik ugyanazt a munkát végzik, az egyik mégis kevesebb pénzt kap - jegyzi meg példaként az Orange.

Prágában is gigafizut kapnak

Korábban egy olvasónk küldött fotót arról, hogy milyen ajánlattal toboroz a cseh rendőrség. A plakátról kideült, hogy a havi bér bruttó 39 ezer cseh korona, ami nagyjából 496 ezer forintnak felel meg, ez számtásaink szerint nettó 368 ezer forintnyi cseh korona. Ezen felül jár még 100 korona értékben ebédjegy, nyugdíj- és életbiztosítási juttatás, lakás- és közlekedési hozzájárulás, és 100 ezer korona egyszeri belépési bónusz (1 millió 272 ezer forint).

Itthon mi a helyzet?

Nálunk eközben alig találni járőröket a megyeszékhelyekre: 14 városban kevesebb járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozik, mint kellene, éppen ezért rendőrfőkapitányságok és a megyei kapitányságok járőrei, járőrvezetői és járőrparancsnokai mellett a körzeti megbízottak, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársai is részt vesznek a közrend biztosításában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban a Pénzcentrum már foglalkozott a rendőrök keresetével, tavaly azt írtuk, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2016-ban egy rendőr átlagos keresete 188 035 forint volt, de azért lehet ennél sokkal jobban is keresni. A kifogasikvilaga.hu cikke szerint a legrosszabb keresetű tiszt is megkeres 286 010 forintot, egy tábornok vagy ezredes, aki egy területi szerv vezetője, már bruttó 773 ezer és 850 ezer forint közötti összegből adózik.

Egy januári cikk szerint, ami a rendőrök valós fizetéseit, a banki utalás SMS-eit mutatt meg, 150 ezer és 244 ezer forint között fizetik itthon a zsarukat.

Tehát a legalacsonyabb "nyilvánosságra hozott" fizetés átszámítva nagyjából 460 eurót jelent havonta, ami kevesebb mint negyede a legrosszabbul kereső német, kezdő zsaruk bérének. A prágai fizetéssel összevetve a magyar pályakezdők kb. harmadannyit keresnek, mint cseh kollégáik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem