Kisebb összegnél is megéri személyi kölcsönben gondolkozni

Pénzcentrum
2015. július 22. 14:32

A legtöbbünk életében vannak olyan helyzetek, amikor egy váratlan kiadás miatt hirtelen pénzre van szükségünk. Ez könnyen nehéz helyzetbe hozhat, ha nincs megtakarított pénzünk. Ezekben a helyzetekben jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Fontos persze, hogy a kisebb összegű kölcsönt is okosan, tudatosan, nagy körültekintéssel vegyük fel. Mutatjuk, mennyibe kerül most személyi kölcsönt felvenni.

Sokan idegenkednek a személyi kölcsöntől, pedig bőven van olyan élethelyzet, amikor gyorsan és egyszerűen kisegítheti a családot. Az sem mellékes, hogy akár már néhány százezer forint személyi kölcsönt is felvehetünk egyszerűbb, meglehetősen kedvező feltételek mellett.

A piacon található személyi kölcsönök között már valamivel 10 százalék feletti kamattal is találhatunk ajánlatokat, de 15 százalék alatti kamattal alapvetően már kedvező, versenyképes ajánlatokról beszélhetünk. Fontos persze az is, hogy körültekintően vegyük fel a személyi kölcsönt, kérdezzünk rá a részletekre, a törlesztés pontos menetére - és azzal is legyünk tisztában, mi történik, ha megcsúszunk a törlesztőrészlettel.

A legtöbb banknál a személyi kölcsön szabad felhasználású, azaz az egy összegben felvett pénzt gyakorlatilag bármire elkölthetjük. A nyári időszakban sok olyan kiadás van, amire jól jöhet: sokan keresik a kisebb összegű kölcsönöket például nyaraláshoz, vagy háztartási gép cseréjéhez. Nem véletlenül: a személyi kölcsönök ugyanis legtöbb esetben bármilyen céllal felhasználhatók. Ezért nyújtanak segítséget bármilyen váratlan helyzetben, ha megszorul a család.

Figyeljünk a részletekre!

Érdemes alaposan elolvasni a hitel felvételének feltételeit: sok személyi kölcsön kínál első látásra rendkívül kedvező kamatokat: fontos azonban, hogy hasonlítsuk össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit: a kamat mellett a THM-et, és kérdezzünk rá az egyéb felmerülő költségekre, vagy akár az előtörlesztésre is.

Hitelfelvétel előtt gondoljuk át alaposan, mekkora törlesztőrészletet, mennyi ideig tudunk vállalni. Tanulmányozzuk át a személyi kölcsön Általános Szerződési Feltételeit/Üzletszabályzatát. Minden esetben olvassuk el a szerződéses dokumentumokat, mielőtt aláírnánk azokat!


Kisebb összegű kölcsönöket felhasználhatunk például akkor, ha meghibásodik valami az autón, amit meg kell javíttatni, ha elromlik a mosógép, a hűtő, és újat kell venni. Ha a gyerekünknek fogszabályzó kell, de nem akarjuk az SZTK-ba vinni, vagy csak épp olyan helyzetbe kerül a család, amikor sürgős anyagi segítségre van szükség.

A kisebb összegű személyi kölcsönök az alacsonyabb jövedelműeknek is megfelelőek arra, hogy egy-egy hirtelen helyzetben kisegítsék őket szorult helyzetükből. Ha a hitelösszeg alacsony, nem kell magas fizetésünknek lennie ahhoz, hogy a kölcsönt megkapjuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az igénylés feltételei eltérőek az egyes hitelintézeteknél, de általában meghatároznak egy minimum és egy maximum életkort (25, illetve 70 év), az igénylő nem szerepelhet a hivatalos adóslistán, és szükség van hozzá állandó jövedelemre.

Milyen kölcsönt érdemes ilyenkor felvenni?

Az alacsonyabb összegű kölcsönöknek általában magasabbak a teljes hiteldíj mutatói (THM), mint a magasabb összegű hiteleknek. Ennek ellenére ilyen, kisebb hitelt is megéri felvenni, ugyanis a jelenlegi kamatok annyira alacsonyak, hogy még a fix költségek is alig emelik a hitelünk után visszafizetett összeget.

A Pénzcentrum 200 ezer forintos, 3 év alatt visszafizetett kölcsönre készített számításokat, a kiszámíthatóság miatt ezúttal (egy kivétellel) csak a fix kamatozású termékeket vettük figyelembe. A kalkulációnkhoz a BankRáció.hu oldalát használtuk.

A számítások alapján azt láthatjuk, hogy az első három helyezett között alig vannak különbségek, mind a törlesztőrészletben, mind a visszafizetendő összegben csak kisebb eltéréseket láthatunk. Emiatt ezeknél a fiók elérhetősége dönthet, igaz, ebben a Posta jelentősen megelőzi a versenytársakat, hiszen 345 postahivatalban elérhetők a termékek. A Sberbank termékénél ki kell emelni, hogy a többivel ellentétben nem fixált törlesztőrészletű, így a későbbiekben a havi fizetendő megugrása sem kizárt.

A hitel teljes költségét (azaz, hogy menniyvel többet fizetünk vissza, mint amennyit felvettünk) is érdemes összehasonlítani, itt azt láthatjuk, hogy a legjobb és a legrosszabb ajánlat között közel kétszeres különbség van.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem