25 °C Budapest

Kisebb összegnél is megéri személyi kölcsönben gondolkozni

Pénzcentrum
2015. július 22. 14:32

A legtöbbünk életében vannak olyan helyzetek, amikor egy váratlan kiadás miatt hirtelen pénzre van szükségünk. Ez könnyen nehéz helyzetbe hozhat, ha nincs megtakarított pénzünk. Ezekben a helyzetekben jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Fontos persze, hogy a kisebb összegű kölcsönt is okosan, tudatosan, nagy körültekintéssel vegyük fel. Mutatjuk, mennyibe kerül most személyi kölcsönt felvenni.

Sokan idegenkednek a személyi kölcsöntől, pedig bőven van olyan élethelyzet, amikor gyorsan és egyszerűen kisegítheti a családot. Az sem mellékes, hogy akár már néhány százezer forint személyi kölcsönt is felvehetünk egyszerűbb, meglehetősen kedvező feltételek mellett.

A piacon található személyi kölcsönök között már valamivel 10 százalék feletti kamattal is találhatunk ajánlatokat, de 15 százalék alatti kamattal alapvetően már kedvező, versenyképes ajánlatokról beszélhetünk. Fontos persze az is, hogy körültekintően vegyük fel a személyi kölcsönt, kérdezzünk rá a részletekre, a törlesztés pontos menetére - és azzal is legyünk tisztában, mi történik, ha megcsúszunk a törlesztőrészlettel.

A legtöbb banknál a személyi kölcsön szabad felhasználású, azaz az egy összegben felvett pénzt gyakorlatilag bármire elkölthetjük. A nyári időszakban sok olyan kiadás van, amire jól jöhet: sokan keresik a kisebb összegű kölcsönöket például nyaraláshoz, vagy háztartási gép cseréjéhez. Nem véletlenül: a személyi kölcsönök ugyanis legtöbb esetben bármilyen céllal felhasználhatók. Ezért nyújtanak segítséget bármilyen váratlan helyzetben, ha megszorul a család.

Figyeljünk a részletekre!

Érdemes alaposan elolvasni a hitel felvételének feltételeit: sok személyi kölcsön kínál első látásra rendkívül kedvező kamatokat: fontos azonban, hogy hasonlítsuk össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit: a kamat mellett a THM-et, és kérdezzünk rá az egyéb felmerülő költségekre, vagy akár az előtörlesztésre is.

Hitelfelvétel előtt gondoljuk át alaposan, mekkora törlesztőrészletet, mennyi ideig tudunk vállalni. Tanulmányozzuk át a személyi kölcsön Általános Szerződési Feltételeit/Üzletszabályzatát. Minden esetben olvassuk el a szerződéses dokumentumokat, mielőtt aláírnánk azokat!


Kisebb összegű kölcsönöket felhasználhatunk például akkor, ha meghibásodik valami az autón, amit meg kell javíttatni, ha elromlik a mosógép, a hűtő, és újat kell venni. Ha a gyerekünknek fogszabályzó kell, de nem akarjuk az SZTK-ba vinni, vagy csak épp olyan helyzetbe kerül a család, amikor sürgős anyagi segítségre van szükség.

A kisebb összegű személyi kölcsönök az alacsonyabb jövedelműeknek is megfelelőek arra, hogy egy-egy hirtelen helyzetben kisegítsék őket szorult helyzetükből. Ha a hitelösszeg alacsony, nem kell magas fizetésünknek lennie ahhoz, hogy a kölcsönt megkapjuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az igénylés feltételei eltérőek az egyes hitelintézeteknél, de általában meghatároznak egy minimum és egy maximum életkort (25, illetve 70 év), az igénylő nem szerepelhet a hivatalos adóslistán, és szükség van hozzá állandó jövedelemre.

Milyen kölcsönt érdemes ilyenkor felvenni?

Az alacsonyabb összegű kölcsönöknek általában magasabbak a teljes hiteldíj mutatói (THM), mint a magasabb összegű hiteleknek. Ennek ellenére ilyen, kisebb hitelt is megéri felvenni, ugyanis a jelenlegi kamatok annyira alacsonyak, hogy még a fix költségek is alig emelik a hitelünk után visszafizetett összeget.

A Pénzcentrum 200 ezer forintos, 3 év alatt visszafizetett kölcsönre készített számításokat, a kiszámíthatóság miatt ezúttal (egy kivétellel) csak a fix kamatozású termékeket vettük figyelembe. A kalkulációnkhoz a BankRáció.hu oldalát használtuk.

A számítások alapján azt láthatjuk, hogy az első három helyezett között alig vannak különbségek, mind a törlesztőrészletben, mind a visszafizetendő összegben csak kisebb eltéréseket láthatunk. Emiatt ezeknél a fiók elérhetősége dönthet, igaz, ebben a Posta jelentősen megelőzi a versenytársakat, hiszen 345 postahivatalban elérhetők a termékek. A Sberbank termékénél ki kell emelni, hogy a többivel ellentétben nem fixált törlesztőrészletű, így a későbbiekben a havi fizetendő megugrása sem kizárt.

A hitel teljes költségét (azaz, hogy menniyvel többet fizetünk vissza, mint amennyit felvettünk) is érdemes összehasonlítani, itt azt láthatjuk, hogy a legjobb és a legrosszabb ajánlat között közel kétszeres különbség van.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 26. 14:30
Világszerte nagyjából 35 millió digitális nomád választja ezt a nagyon is 21. századi életformát, ak...
MEDIA1  |  2023. szeptember 26. 14:13
A Sztárban sztár leszek című, a TV2 showműsorát népszerűsítő videókban a miniszterelnök és fideszes...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 26. 11:20
Bár az 1960-as évek óta tudjuk, hogy a makroökonómiában és a pénzügyekben milyen fontos a várakozáso...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM