25 °C Budapest

Heteken belül megérkezhet a devizahiteles törvény

2013. október 17. 10:31

Heteken belül, várhatóan november végén vagy december elején születhet meg a jelzálogalapú devizahitelezés megoldásáról szóló törvény. A kormány pozícióit erősíti, hogy a bíróságok az utóbbi időben többször is az adósoknak adtak igazat. Egyelőre az biztos, hogy az azonnali forintosítás elmarad, viszont egyelőre csak körvonalazódik a törvénytervezet, amely a horvát példát követheti - írja az mno.hu.

A lap információi szerint november végén, vagy december elején megszülethet a jelzálogalapú devizahiteles megoldásról szóló törvény. Forrásuk szerint a bankszövetség a hónap végéig egészen biztosan tesz majd javaslatot a helyzet kezelésére, a kabinet részéről azonban ez várhatóan nem kerül elfogadásra. Sokkal inkább saját javaslatukhoz fog a kormány ragaszkodni. Ezt követően indulhat meg az igazi huzavona a felek között.

A kormány novemberig adott haladékot a bankoknak, hogy lépjenek a probléma megoldása érdekében. A Magyar nemzeti Bank eközben nagy elánnal dolgozik azon, hogy a saját törvénytervezetét is elkészítse, több verzió közül egyedül azt lehet kizárni, hogy a devizahiteleket azonnal forintosítanák.

A kormány helyzetét erősítheti, hogy az utóbbi időben a pénzintézetekkel szemben négy ítéletben is helyt adtak a devizahiteleseknek. Orbán Viktor az Európia Központi Banknak írt válaszlevelében is erre külön felhívta a figyelmet. A levélben leszögezte, hogy egyebek mellett a bíróságok ítélkezési gyakorlata is arra sarkallja a kormányt, hogy egyértelmű szabályozással rendezzék a helyzetet.

A devizahitelek azonnali forintosítása lekerült a napirendről, azonban még egyelőre csak körvonalazódik az a törvénytervezet, amelyet heteken belül benyújthat a kormány a parlamentnek. A törvényhozó egyértelmű és határozott szabályokat szeretne felállítani, a forrás szerint pedig nagyban építenének a horvát gyakorlatra. Többek között problémát jelent, hogy már ma is 130 ezer hiteles van, akik nem tudják fizetni a törlesztő-részleteiket, így az ő szempontjaikat is figyelembe kell venni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 15. 13:15
Mennyire leszek képes gazdagodni 2024-ben? nemekre és generációkra bontva végzett ön-bevalláson alap...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MEDIA1  |  2024. április 15. 12:18
Közel 15 év után már nem Suba János a Vodafone Magyarország vállalati kommunikációért felelős igazga...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem