29 °C Budapest

Heteken belül megérkezhet a devizahiteles törvény

2013. október 17. 10:31

Heteken belül, várhatóan november végén vagy december elején születhet meg a jelzálogalapú devizahitelezés megoldásáról szóló törvény. A kormány pozícióit erősíti, hogy a bíróságok az utóbbi időben többször is az adósoknak adtak igazat. Egyelőre az biztos, hogy az azonnali forintosítás elmarad, viszont egyelőre csak körvonalazódik a törvénytervezet, amely a horvát példát követheti - írja az mno.hu.

A lap információi szerint november végén, vagy december elején megszülethet a jelzálogalapú devizahiteles megoldásról szóló törvény. Forrásuk szerint a bankszövetség a hónap végéig egészen biztosan tesz majd javaslatot a helyzet kezelésére, a kabinet részéről azonban ez várhatóan nem kerül elfogadásra. Sokkal inkább saját javaslatukhoz fog a kormány ragaszkodni. Ezt követően indulhat meg az igazi huzavona a felek között.

A kormány novemberig adott haladékot a bankoknak, hogy lépjenek a probléma megoldása érdekében. A Magyar nemzeti Bank eközben nagy elánnal dolgozik azon, hogy a saját törvénytervezetét is elkészítse, több verzió közül egyedül azt lehet kizárni, hogy a devizahiteleket azonnal forintosítanák.

A kormány helyzetét erősítheti, hogy az utóbbi időben a pénzintézetekkel szemben négy ítéletben is helyt adtak a devizahiteleseknek. Orbán Viktor az Európia Központi Banknak írt válaszlevelében is erre külön felhívta a figyelmet. A levélben leszögezte, hogy egyebek mellett a bíróságok ítélkezési gyakorlata is arra sarkallja a kormányt, hogy egyértelmű szabályozással rendezzék a helyzetet.

A devizahitelek azonnali forintosítása lekerült a napirendről, azonban még egyelőre csak körvonalazódik az a törvénytervezet, amelyet heteken belül benyújthat a kormány a parlamentnek. A törvényhozó egyértelmű és határozott szabályokat szeretne felállítani, a forrás szerint pedig nagyban építenének a horvát gyakorlatra. Többek között problémát jelent, hogy már ma is 130 ezer hiteles van, akik nem tudják fizetni a törlesztő-részleteiket, így az ő szempontjaikat is figyelembe kell venni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?