Óriásit nyert egy devizahiteles az OTP ellen: mutatjuk, mennyit kap

Pénzcentrum
2013. október 8. 05:32

Pert nyert egy devizahiteles az OTP bankkal szemben. Az ítélet és annak indoklása is lapunkhoz került. Ezek szerint akár azonnal 14 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlete a felperesnek, sőt az eddigi befizetéseinek nagy része is visszajár. Kiszámoltuk, hogy pontosan mit jelenthet a már jogerős ítélet.

"A jogerős döntés értelmében csak akkora törlesztőrészletet kell fizetniük Léhmann ügyfeleinek, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek; a korábbi fizetések pedig vagy a futamidő végén kerülnek elszámolásra, vagy akkor, amikor a bank valamiféle eljárást kezdeményez azért, mert ez az állapot neki nem tetszik." - áll az ítéletet elemző cikkekben. Pedig ez teljesen nem igaz, a kezünkbe jutott ítélet szerint csak a kamatváltozások miatt megemelkedett törlesztőrészlet jár vissza.

Tehát valójában nem a szerződéskori törlesztőrészletetről van szó, hanem a szerződéskori kamattal számoltról. A különbség a devizahitelek az árfolyamváltozásból jön, ami sokkal nagyobb, mint a kamatváltozásból eredő. De még így is közel 14 százalékkal csökkenhet most a törlesztőrészlete a pernyertesnek.


Az eredeti törlesztőrészlet 186 százaléka helyett már csak a 160 százalékát kell fizetni

De ez is  14 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi terhekhez képest. Nem beszélve az eddig felhalmozott különbözetről. Vagyis arról az összegről, amit 2007-től kezdve a kamatváltozások miatt fizetett az eredeti törlesztőn felül. A fenti táblán jól látszik, hogyan alakult az érintett ügyfél hitelének törlesztőrészlete a kamat és árfolyamváltozások hatására. Amikor felvette a 8 millió forintos összeget, akkor még 5,78 százalékos THM mellett fizethette a tartozását, ráadásul 150-es árfolyamon. A kamat és árfolyamváltozás miatt mára 186 százalékára nőtt a havi törlesztőrészlet. Ha a kamat nem változott volna ez idő alatt, akkor ma csak 160 százalékát kellene fizetni az eredeti törlesztőnek.

KATTINTS: Így nyúlják le a pénzed az ATM-nél, pillanatok alatt - Fotók!

Mindez a tőketartozást nem érinti, legfeljebb csak az eddigi túlfizetésekkel lehet csökkenteni, ami a forint gyengülése miatt jócskán megnőhetett.

Mi volt a baj a szerződéssel?
Kiszolgáltatottságban tartja az adósokat

A bíróság szerint "a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői...) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ebben a tekintetben az adósokat teljes bizonytalanságban, egyúttal kiszolgáltatottságban tartja, a hitelező számára a hiteldíj növelésére a jóhiszeműség követelményébe ütköző módon lényegében kontroll nélküli egyoldalú hatalmasságot biztosít. Azok a feltételrészletek hiányoznak, melyek a módosítási lehetőség kereteit ténylegessé, a fogyasztó számára közérthetővé, a módosítások mindenkori mértékét ellenőrizhetővé tennék."

Rendezetlen állapot

A Pécsi Ítélőtábla megállapítja azt is: "E hiányosságok a hitelező javára indokolatlan és egyoldalú előnyt, az adósok terhére indokolatlan és egyoldalú hátrányt teremtenek, ezáltal megvalósul a szerződés egyensúlyának olyan eltolódása, mely megalapozza a kikötés tisztességtelenségét, ezáltal a szerződési feltétel semmisségét." Az ítélőtábla azt is kimondja (Európai Bírósági döntésre is hivatkozva): nincs lehetősége arra, amit Léhmann ügyvéd kereseteiben szorgalmaz, hogy e tisztességtelen szerződési pontot kiiktassa és a szerződést e nélkül helyreállítsa.


Még léphet az OTP

Volt már jogerős ítélet az OTP ellen. De végül a Kúria döntése nyomán csak az alkalmazott árfolyamrést kellett a szerződéskori értéken fixálni. A szerződés semmisségét nem mondta ki a testület. Ezzel akkor néhány tízezer forintot nyert az ügyfél.

Erről bővebben: Ennyit nyert a devizahiteles, mi lesz a Kúria döntése után?

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?