27 °C Budapest

Mire gondolhat a kormány? Itt az álom mentőcsomag

Pénzcentrum
2013. október 15. 15:12

Kitaláltuk, hogy mit szeretne a kormány. Maga lenne a megtestesült álom az a mentőcsomag, aminek keretében 40 százalékkal csökkenne a frankhiteleseknek törlesztőrészlte, sőt a forinthitelesek is kevesebbet fizethetnek a következő hónaptól. Vélemény!

A Cséfalvay Zoltán által hétfőn a Parlamentben említett három elvet, ezeket várja e a kormány az új mentőcsomagtól.

Friss! Itt a hitelesek mentőcsomagjának 3 pontja

1. a devizaalapú jelzáloghitelek havi törlesztőrészletének "jelentős csökkentése"
2. a törlesztőrészletek kiszámíthatóvá tétele hosszú távon
3. a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban hitelt felvevők.

1.

A első pont érthető, és a hitelüket már fizetni nem tudó családoknak szükségük is van rá, hogy a devizahitelük törlesztőrészlete csökkenjen. Eddig érdemben pont a hasonló családok nem kaptak segítséget. A Nemzeti Vagyonkezelő ugyan több ezer ingatlant felvásárol, amit később lakóik viszonylag olcsón visszabérelhetnek, de ezt sokan érzik méltánytalannak a végtörlesztéshez képest. Akkor a tehetősebb családokat egy közel 25 százalékos adósságelengedéssel ajándékozta meg a kormány. Most az árfolyamrögzítés nyújthat átmeneti segítséget, de ez a megoldás öt év múlva lehetetlenítheti el a családokat, amikor a jelenlegi tartozás mellé a gyűjtőszámlán felhalmozott összeget is törleszteni kell. A rászoruló családok tehát jogosan érzik azt, hogy a kormány első pontban megfogalmazott elvárását eddig semmilyen mentőcsomag nem érte el maradéktalanul.

2.

Nem beszélt az államtitkár forintosításról, de amíg a devizahitelesek többsége nem frankban vagy euróban kapja a fizetését addig nem tudja előre megmondani, hogy mekkora terhet jelent majd számára a következő díj befizetése.

3.

Ha egy válság előtti időpontot megnézünk, akkor jól látjuk, hogy forintban eladósodni sokkal nagyobb teher volt. A törlesztőrészlet 2007-ben például közel 1,5-2-szer annyi lehetett, mint a devizahitelek esetében. A mai napig vizsgálva ezeket a hitelek jól látszik, hogy a forintban eladósodottak fizették eddig vissza többet a bankjuknak. Ezzel párhuzamosan persze nekik van most a legkisebb tartozásuk, hiszen az árfolyamok elmozdulásával mára a divizahitelek mögött álló tőketartozás megnőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Mi kitaláltuk, hogy mit szeretne a kormány!

 

Példahitelünk
Átlagosnak számító 8 millió forint összegű, 2007-ben különböző devizákban 20 évre felvett hitelel.

Ha mind a három célt elakarjuk érni, akkor a legegyszerűbb az lenne, ha a 3. célnak megfelelően mindenki eddigi befizetését és a jelenlegi tartozását egyenlővé tennénk és a 2.  cél szerint bevezetnénk a svájci frankot. Ezzel együtt a törlesztőrészletek is csökkenhetnének, akár a forinthiteleseknek is.  Példahitelünk esetén egy frankhiteles eddig 5 millió 884 ezer forintot fizetett be és még van 10 millió 520 ezer tartozása. Ha forintban vette volna fel hitelét, akkor 7 millió 185 ezerre tartozna és 6 millió 214 ezer forintot fizetett volna be. 3 millió forint a különbség, ami a tartozás 40 százaléka. Ha ezzel csökkentenénk a frankhitelesek tartozásának összegét, akkor 40 százalékkal csökkenhetne a törlesztőrészlet is. Ez után a forint hiteleket is frankosíthatnánk és a kamatkülönbség miatt még az ő törlesztőrészletüket is csökkenthetnénk. Win-Win-Win.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM