28 °C Budapest

Mire gondolhat a kormány? Itt az álom mentőcsomag

Pénzcentrum
2013. október 15. 15:12

Kitaláltuk, hogy mit szeretne a kormány. Maga lenne a megtestesült álom az a mentőcsomag, aminek keretében 40 százalékkal csökkenne a frankhiteleseknek törlesztőrészlte, sőt a forinthitelesek is kevesebbet fizethetnek a következő hónaptól. Vélemény!

A Cséfalvay Zoltán által hétfőn a Parlamentben említett három elvet, ezeket várja e a kormány az új mentőcsomagtól.

Friss! Itt a hitelesek mentőcsomagjának 3 pontja

1. a devizaalapú jelzáloghitelek havi törlesztőrészletének "jelentős csökkentése"
2. a törlesztőrészletek kiszámíthatóvá tétele hosszú távon
3. a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban hitelt felvevők.

1.

A első pont érthető, és a hitelüket már fizetni nem tudó családoknak szükségük is van rá, hogy a devizahitelük törlesztőrészlete csökkenjen. Eddig érdemben pont a hasonló családok nem kaptak segítséget. A Nemzeti Vagyonkezelő ugyan több ezer ingatlant felvásárol, amit később lakóik viszonylag olcsón visszabérelhetnek, de ezt sokan érzik méltánytalannak a végtörlesztéshez képest. Akkor a tehetősebb családokat egy közel 25 százalékos adósságelengedéssel ajándékozta meg a kormány. Most az árfolyamrögzítés nyújthat átmeneti segítséget, de ez a megoldás öt év múlva lehetetlenítheti el a családokat, amikor a jelenlegi tartozás mellé a gyűjtőszámlán felhalmozott összeget is törleszteni kell. A rászoruló családok tehát jogosan érzik azt, hogy a kormány első pontban megfogalmazott elvárását eddig semmilyen mentőcsomag nem érte el maradéktalanul.

2.

Nem beszélt az államtitkár forintosításról, de amíg a devizahitelesek többsége nem frankban vagy euróban kapja a fizetését addig nem tudja előre megmondani, hogy mekkora terhet jelent majd számára a következő díj befizetése.

3.

Ha egy válság előtti időpontot megnézünk, akkor jól látjuk, hogy forintban eladósodni sokkal nagyobb teher volt. A törlesztőrészlet 2007-ben például közel 1,5-2-szer annyi lehetett, mint a devizahitelek esetében. A mai napig vizsgálva ezeket a hitelek jól látszik, hogy a forintban eladósodottak fizették eddig vissza többet a bankjuknak. Ezzel párhuzamosan persze nekik van most a legkisebb tartozásuk, hiszen az árfolyamok elmozdulásával mára a divizahitelek mögött álló tőketartozás megnőtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Mi kitaláltuk, hogy mit szeretne a kormány!

 

Példahitelünk
Átlagosnak számító 8 millió forint összegű, 2007-ben különböző devizákban 20 évre felvett hitelel.

Ha mind a három célt elakarjuk érni, akkor a legegyszerűbb az lenne, ha a 3. célnak megfelelően mindenki eddigi befizetését és a jelenlegi tartozását egyenlővé tennénk és a 2.  cél szerint bevezetnénk a svájci frankot. Ezzel együtt a törlesztőrészletek is csökkenhetnének, akár a forinthiteleseknek is.  Példahitelünk esetén egy frankhiteles eddig 5 millió 884 ezer forintot fizetett be és még van 10 millió 520 ezer tartozása. Ha forintban vette volna fel hitelét, akkor 7 millió 185 ezerre tartozna és 6 millió 214 ezer forintot fizetett volna be. 3 millió forint a különbség, ami a tartozás 40 százaléka. Ha ezzel csökkentenénk a frankhitelesek tartozásának összegét, akkor 40 százalékkal csökkenhetne a törlesztőrészlet is. Ez után a forint hiteleket is frankosíthatnánk és a kamatkülönbség miatt még az ő törlesztőrészletüket is csökkenthetnénk. Win-Win-Win.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 14:54
A szövetség elnöksége két új taggal bővült, valamint távozott Viniczai András.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?