Itt a hitelesek mentőcsomagjának 3 pontja

Pénzcentrum
2013. október 15. 10:55

Három elvre épül a kormány devizahiteles javaslatcsomagja, amelyet be fog nyújtani az Országgyűlésnek, ha a bankoknak nem sikerül november 1-jéig saját csomaggal előállniuk - idézi a Reuters Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának szavait. Érdekesség, hogy az államtitkár nem említette az elvek között a devizahitelek kivezetését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Cséfalvay Zoltán által hétfőn a Parlamentben említett három elv a következő:

1. a devizaalapú jelzáloghitelek havi törlesztőrészletének "jelentős csökkentése"
2. a törlesztőrészletek kiszámíthatóvá tétele hosszú távon
3. a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban hitelt felvevők.

A kormány novemberben benyújtja az Országgyűlésnek a saját javaslatcsomagját, ha a bankoknak nem sikerül a devizahitelesek számára megoldást találniuk a következő hetekben. A kormány javaslata a fenti három elven alapulhat - mondta az államtitkár.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint Cséfalvay szavai elmozdulást jelezhetnek a kormányzat céljaiban, az államtitkár nem említette ugyanis, hogy a devizahitelek forintosítása is elv lenne. Ez arra utalhat, hogy nem feltétlenül cél a devizahitelek "kivezetése", fontosabb ennél, hogy a devizaárfolyamok mozgásából származó kockázatot a hitelesek ne érezzék. Elképzelhető tehát, hogy az MNB által felkarolt, futamidő végéig tartó és gyűjtőszámla nélküli árfolyamrögzítést preferálja most már a kormány. Ez az árfolyamkockázat megszüntetése mellett törlesztőrészlet-csökkenést is hozna az adósoknak, nagy kérdés azonban, hogy ennek költségeit és a jövőbeni árfolyamkockázatot ki viselné.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők és alapkezelők többsége ezzel szemben most még arra számít, hogy a kormány néhány év alatt pl. egy gyorsított árfolyamgátas konstrukció keretében forintosítaná a devizahiteleket. Vannak azonban, akik szerint nem ez, hanem az MNB-féle végtelenített árfolyamrögzítés lesz a nyerő verzió, amely Cséfalvay friss mondatai alapján lehetséges megoldásnak tűnik.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?