16 °C Budapest

Sokat spórol az állam a devizahitelesek "megmentőjén"

Pénzcentrum
2013. október 15. 09:12

Kilenc hónapos működése alatt több millió forintba került az államnak Doubravszky György pénzügyi biztos hivatala. A megszűnés Varga Mihály szerint 177 millió forintos megtakarítást hoz a költségvetésnek, a funkciók nagy része a vezetővel együtt meg átkerül a Magyar Nemzeti Bankhoz, ahol októbertől ellátják a pénzügyi jogok védelmét - írja a Napi Online.

A Doubravszky György mindössze kilenc hónapig töltötte be a pénzügyi biztosi posztot, 2013. október 2-tól kinevezték a Magyar Nemzeti Bank újonnan létrehozott pénzügyi fogyasztóvédelmi központja vezetőjének. Ezzel a pénzügyi biztosi hivatalt is megszüntette a nemzetgazdasági miniszter. Doubravszky így "követte" a márciustól jegybankelnökké kinevezett Matolcsy Györgyöt az MNB-be. A hivatalos indoklás szerint eztán ott képviseli tovább a pénzügyi jogokat, így a hivatalra az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonása után már nincs szükség.

Doubravszky György volt a Webbank ötletének egyik fő támogatója. A Hiteltársulának - a Facebook-oldala szerint - az egyik fő célja a Webbank nevű, civil és állami, "fapados", internetes bank létrehozása, amely kedvező forinthiteleket kínálna ügyfeleinek. A "civil tulajdon és érdekek" képviseletére, ötmillió forint jegyzett tőkével, 2011 decemberében meg is alapították a Webbank Tőketársaság Zrt.-t, amelynek vezérigazgatója 2011 decembere és 2013 januárja között Doubravszky György volt, azóta a vezérigazgatója és nyilvános tulajdonosa Medvegy Miklós - derül ki a cégadatokból. Azóta a kezdeményezés áll, és nagyon úgy tűnik, hogy a devizahiteleseknek nem ez a fapados bank lesz a legnagyobb segítség.

Doubravszky hivatali ideje alatt olyan kijelentéseket is tett, minthogy 1 hét alatt meg tudná oldani a devizahitelesek problémáját. A munkássága emlékezetes lehet az általa biztosként szervezett konferenciákról, ahol résztvevő előadó szerint a devizahitel nem is nevezhető hitelnek, így nem kell többet visszafizetni az adósnak, mint az eredeti forint tartozás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?