16 °C Budapest

Orbán: Hibás termék-e a devizahitel?

Pénzcentrum
2013. július 5. 08:32

A devizahitelekről is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

A szokásos péntek reggeli interjúban a Kúria csütörtöki, devizahitelekkel kapcsolatos döntése is előkerült főleg, hogy a döntés után néhány tüntető - felháborodását jelezve - a miniszterelnök házához vonult, ahol fogadta őket Orbán Viktor felesége. A kormányfő a tegnapi ítéletről konkrétan nem mondott véleményt, de kifejtette, hogy a bíróság, és az igazságszolgáltatás nem foglalkozik a lényegi kérdéssel: "hibás termék-e a devizahitel?".

Probléma van a devizahitelekkel és "a kormány háromszor nézett ezzel szembe" - fogalmazott Orbán Viktor megemlítve a végtörlesztést, az árfolyamgátat és az eszközkezelő lehetőségét. "Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom" - mondta. "Az alapvető jogi kérdés, amire állampolgárként én is várom a választ, hogy a devizahitelek hibás termékek-e. Igaz, hogy a bankok tájékoztatták az embereket, de nem árulhatok hibás terméket, még akkor sem, ha el is mondom, hogy hibás" - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy sok devizahiteles visszafizette már a teljes hitel összegét, de még mindig nagy összegekkel tartozik a banknak, vannak olyanok, ahol a hitel még mindig többet ér az ingatlan értékénél. "Ez felveti a kérdést, hogy hibás termék-e a devizahitel" - húzta alá.

A műsorvezető felvetésére, hogy mi a véleménye Szász Károly PSZÁF-elnök június közepén kelt, a Kúriának írt leveléről, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy "a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelte is az állam része". "Az államnak pedig az a dolga, hogy segítse az embereket. Igaz, a PSZÁF autonóm intézmény, nincs alárendelve a kormánynak" - mondta. "Én személy szerint szégyelltem magam" - mondta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A miniszterelnöknek minden bizonnyal az nem tetszett Szász Károly levelében, hogy a PSZÁF elnöke arra hívta fel a Kúria figyelmét, hogy "a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielőtt a bankok ellen, a devizahitelesek javára ítélne". Ezt a kormányoldalon úgy értelmezték később, hogy a felügyelet elnöke a bankok oldalára állt az emberekkel szemben. A kormányfő most emiatt szégyelli magát.

Ennyit nyert tegnap a devizahiteles, mi lesz a Kúria döntése után?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 06:56
A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiség áram és gáz veh...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 18:58
A magyar projekt fókuszában az oktatás áll majd.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?