23 °C Budapest

Orbán: Hibás termék-e a devizahitel?

Pénzcentrum
2013. július 5. 08:32

A devizahitelekről is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

A szokásos péntek reggeli interjúban a Kúria csütörtöki, devizahitelekkel kapcsolatos döntése is előkerült főleg, hogy a döntés után néhány tüntető - felháborodását jelezve - a miniszterelnök házához vonult, ahol fogadta őket Orbán Viktor felesége. A kormányfő a tegnapi ítéletről konkrétan nem mondott véleményt, de kifejtette, hogy a bíróság, és az igazságszolgáltatás nem foglalkozik a lényegi kérdéssel: "hibás termék-e a devizahitel?".

Probléma van a devizahitelekkel és "a kormány háromszor nézett ezzel szembe" - fogalmazott Orbán Viktor megemlítve a végtörlesztést, az árfolyamgátat és az eszközkezelő lehetőségét. "Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom" - mondta. "Az alapvető jogi kérdés, amire állampolgárként én is várom a választ, hogy a devizahitelek hibás termékek-e. Igaz, hogy a bankok tájékoztatták az embereket, de nem árulhatok hibás terméket, még akkor sem, ha el is mondom, hogy hibás" - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy sok devizahiteles visszafizette már a teljes hitel összegét, de még mindig nagy összegekkel tartozik a banknak, vannak olyanok, ahol a hitel még mindig többet ér az ingatlan értékénél. "Ez felveti a kérdést, hogy hibás termék-e a devizahitel" - húzta alá.

A műsorvezető felvetésére, hogy mi a véleménye Szász Károly PSZÁF-elnök június közepén kelt, a Kúriának írt leveléről, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy "a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelte is az állam része". "Az államnak pedig az a dolga, hogy segítse az embereket. Igaz, a PSZÁF autonóm intézmény, nincs alárendelve a kormánynak" - mondta. "Én személy szerint szégyelltem magam" - mondta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A miniszterelnöknek minden bizonnyal az nem tetszett Szász Károly levelében, hogy a PSZÁF elnöke arra hívta fel a Kúria figyelmét, hogy "a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielőtt a bankok ellen, a devizahitelesek javára ítélne". Ezt a kormányoldalon úgy értelmezték később, hogy a felügyelet elnöke a bankok oldalára állt az emberekkel szemben. A kormányfő most emiatt szégyelli magát.

Ennyit nyert tegnap a devizahiteles, mi lesz a Kúria döntése után?

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?