Ma már nem lesz döntés a devizahiteles perben

Pénzcentrum
2013. június 25. 10:48

Most kezdődött el a devizahitelesek által régóta várt Kúria tárgyalás, ma döntés születhet arról, hogy valóban érvénytelen lehet-e az a hitelszerződés, amiben nem tüntették fel az átváltási árfolyamok közötti különbséget, mint költség. A Fővárosi Törvényszék decemberben ezért érvénytelennek mondta ki egy ügyfél az OTP-vel kötött szerződését. A bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, hiszen szerinte a vételi és eladási árfolyamok közötti különbségből eredő költségeket fel sem kell tüntetniük a szerződésben (ahogy azt soha nem is tették) vagy legalábbis elég egy kiegészítés és minden maradhat a régiben.

Egy kis olvasnivaló az elejére: Mit kell tudni a perről?

12:16
Ma már nem lesz döntés

A Kúria július 4-re halasztotta a döntés abban a devizahiteles perben, amit az OTP egyik ügyfele indított a bankkal szemben, azért mert a szerződésében nem tüntették fel a devizahiteleknél általános alkalmazott vételi és eladási árfolyamokat - tudósított az Index.

Iratismertetéssel kezdődik a tárgyalás valamint a költség és a szerződés semmisségének meghatározásában mélyülnek el a felek - írja a helyszínről az Index.

A semmisség
Korántsem mindegy, hogy mi a semmis állapot. A devizahitelseknek az sem jöhet jól, ha az eredeti tőketartozást mai árfolyamon azonnal vissza kell fizetniük és még a házukat is elveszítik. Pedig ezt is jelentheti majd egy ilyen döntés. De az szinte biztos, hogy nem azt, hogy ez után tartozás nélkül élhet tovább ingatlanában az, aki devizahitelt vett fel. 

A hiteleseket képviselő  Pitte honlapján találtuk ezt a hirdetést, ők nagyon komolyan veszik a mai napra kitűzött tárgyalást, szerintük a tét, hogy jogállamban élünk-e. Bár a Kúria dönthet úgy is, hogy csak ki kell egészíteni a hiányos szerződéseket egy újabb ponttal, ami tartalmazza az árfolyamkülönbözetből eredő költséget, de az OTP múltheti háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján a bank szerint még csak erre sincs szükség.

Három döntés születhet tehát ma:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1; Semmi az adott devizahitel szerződés, mert az nem tartalmazza az összes költséget, hiszen az árfolyamkülönbözet az költség.
2; Ki kell egészíteni a szerződést egy ponttal,  így tartalmazni fogja a fent megnevezett költséget.
3; Az árfolyamkülönbözetet nem kell feltüntetni a banknak.

Nincs precedens,
de meghatározó lehet a mai döntés a hasonló indokkal indított perekben. Ez is még a múltheti OTP háttérbeszélgetésen hangzott el a bank jogászától. A mostani per csak az érintett szerződés semmisségét mondhatja ki, ha így dönt a Kúria.


A PSZÁF fél az első verziótól: Szász: Összeomlás is jöhet a döntés után

A Kúria épülete előtt körülbelül 100 tüntető és várakozó lehet. Sokan nem jutottak be a tárgyalásra, hiszen az előzetes regisztrációhoz volt kötve. Több tucat tüntető az Olimpiai park felől érkezett az épület elé.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm