25 °C Budapest

Ma már nem lesz döntés a devizahiteles perben

Pénzcentrum
2013. június 25. 10:48

Most kezdődött el a devizahitelesek által régóta várt Kúria tárgyalás, ma döntés születhet arról, hogy valóban érvénytelen lehet-e az a hitelszerződés, amiben nem tüntették fel az átváltási árfolyamok közötti különbséget, mint költség. A Fővárosi Törvényszék decemberben ezért érvénytelennek mondta ki egy ügyfél az OTP-vel kötött szerződését. A bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, hiszen szerinte a vételi és eladási árfolyamok közötti különbségből eredő költségeket fel sem kell tüntetniük a szerződésben (ahogy azt soha nem is tették) vagy legalábbis elég egy kiegészítés és minden maradhat a régiben.

Egy kis olvasnivaló az elejére: Mit kell tudni a perről?

12:16
Ma már nem lesz döntés

A Kúria július 4-re halasztotta a döntés abban a devizahiteles perben, amit az OTP egyik ügyfele indított a bankkal szemben, azért mert a szerződésében nem tüntették fel a devizahiteleknél általános alkalmazott vételi és eladási árfolyamokat - tudósított az Index.

Iratismertetéssel kezdődik a tárgyalás valamint a költség és a szerződés semmisségének meghatározásában mélyülnek el a felek - írja a helyszínről az Index.

A semmisség
Korántsem mindegy, hogy mi a semmis állapot. A devizahitelseknek az sem jöhet jól, ha az eredeti tőketartozást mai árfolyamon azonnal vissza kell fizetniük és még a házukat is elveszítik. Pedig ezt is jelentheti majd egy ilyen döntés. De az szinte biztos, hogy nem azt, hogy ez után tartozás nélkül élhet tovább ingatlanában az, aki devizahitelt vett fel. 

A hiteleseket képviselő  Pitte honlapján találtuk ezt a hirdetést, ők nagyon komolyan veszik a mai napra kitűzött tárgyalást, szerintük a tét, hogy jogállamban élünk-e. Bár a Kúria dönthet úgy is, hogy csak ki kell egészíteni a hiányos szerződéseket egy újabb ponttal, ami tartalmazza az árfolyamkülönbözetből eredő költséget, de az OTP múltheti háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján a bank szerint még csak erre sincs szükség.

Három döntés születhet tehát ma:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

1; Semmi az adott devizahitel szerződés, mert az nem tartalmazza az összes költséget, hiszen az árfolyamkülönbözet az költség.
2; Ki kell egészíteni a szerződést egy ponttal,  így tartalmazni fogja a fent megnevezett költséget.
3; Az árfolyamkülönbözetet nem kell feltüntetni a banknak.

Nincs precedens,
de meghatározó lehet a mai döntés a hasonló indokkal indított perekben. Ez is még a múltheti OTP háttérbeszélgetésen hangzott el a bank jogászától. A mostani per csak az érintett szerződés semmisségét mondhatja ki, ha így dönt a Kúria.


A PSZÁF fél az első verziótól: Szász: Összeomlás is jöhet a döntés után

A Kúria épülete előtt körülbelül 100 tüntető és várakozó lehet. Sokan nem jutottak be a tárgyalásra, hiszen az előzetes regisztrációhoz volt kötve. Több tucat tüntető az Olimpiai park felől érkezett az épület elé.


NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15