0 °C Budapest

Máris fizetjük a csomag árát, ezért nem csökken a közös költség

Pénzcentrum
2013. június 30. 18:32

A héten megszavazták a Varga- csomagot, aminek hatására 6 ezrelékre nőtt a készpénzfelvételkor fizetendő illeték és 3 ezrelékre az elektronikus tranzakciókat terhelő sarc. A bankok el is kezdték áthárítani a költséget, érdemes figyelnünk, hogy mennyit kell fizetni a bankszámlánk esetén. A független jegybank eközben tovább csökkentette a jegybanki alapkamatot, aminek hatására a betétek és hitelek kamatai is csökkenhetnek. A hét további híreiben azzal is foglalkoztunk, hogy miért nem csökkentek a rezsivágással a közösköltségek. Jó olvasgatást.

Nem lát túl Varga a saját bankszámláján: ő tényleg nem fizeti meg az új adót
Varga Mihály szerint lehet találni olyan bankot, aki nem hárította át a tranzakciós illetéket. Az ő keresetével ez igaz is.

Itt az első bank, aki emel: máris fizetjük a Varga-csomag árát
Köntörfalazás nélkül, nyíltan és őszintén áthárítja a tranzakciós illeték emelését az MKB bank. A Varga- csomag elemei szinte szó szerint megjelentek a bank hirdetményében is, így augusztustól az emelt díjakat nem a bank, hanem az ügyfelek fogják megfizetni.

Csökkent az alapkamat: mit éreznek ebből a magyar családok?

Tovább csökkent a jegybanki alapkamat. Holnaptól 4,25 százalék az irányadó ráta. aminek hatására csökkenni fognak a betétek és hitelek kamatai.

Újra jöhetnek a devizahitelek?
Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a devizahitel-nyújtás korlátozása miatt - tudatta honlapján szerdán a bizottság.

Ma már nem lesz döntés a devizahiteles perben
Most kezdődött el a devizahitelesek által régóta várt Kúria tárgyalás, ma döntés születhet arról, hogy valóban érvénytelen lehet-e az a hitelszerződés, amiben nem tüntették fel az átváltási árfolyamok közötti különbséget, mint költség. A Fővárosi Törvényszék decemberben ezért érvénytelennek mondta ki egy ügyfél az OTP-vel kötött szerződését. A bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, hiszen szerinte a vételi és eladási árfolyamok közötti különbségből eredő költségeket fel sem kell tüntetniük a szerződésben (ahogy azt soha nem is tették) vagy legalábbis elég egy kiegészítés és minden maradhat a régiben.

Érik a balhé: trükköznek a közös költséggel a magyar társasházak?!

Az "átfogó" rezsivágás ellenére is jelentősen emelkedett a közös költség a legtöbb hazai társasházban. A hangulat forr, a lakók értetlenül állnak a történtek előtt. Pedig a rezsiköltség-csökkentés érvényesítése a társasház közös költségében nem bonyolult. A Pénzcentrum.hu mutatja a számítás módját.

Csak a könnyű pénzre hajtanak a közvetítők?
Az ingatlanközvetítői piac jó ideig vonzotta a könnyű pénzre hajtó, szaktudás nélküli kóklereket. Ennek a trendnek azonban a válság végett vetett - az ingatlanárak, illetve a tranzakciószámok jelentős csökkenésével párhuzamban beindult a szakma tisztulása is. Nagy kérdés ugyanakkor, mitől jó, illetve mitől rossz egy ingatlanközvetítő.

Napokon belül startol a magyar vállalkozók nagy reménysége
Több problémája is van a magyar KKV szektornak, de a versenyképességük egyik legnagyobb meghatározója mégis a finanszírozás. A bankok nem siettek eddig a segítségükre olcsó hitelekkel, ami a jegybanki hitelprogramnak köszönhetően most megváltozik. Olyan Kis- és Középvállakozások is pénzhez juthatnak most, akik a magas kamatok miatt elrentettek az eladósodottságtól.

Most érdemes forintosítani a devizahitelt

Kedvező lehetőséget teremt a Magyar Nemzeti Bank augusztus végéig tartó Növekedési Hitelprogramja arra, hogy a kis- és középvállalkozások forinthitelre váltsák meglévő devizahitelüket. Fedezeti ügyletek révén még akkor is érdemes lehet ezt megtenni, ha egyébként természetes fedezettel (export árbevétellel) rendelkezik valaki - hangzott el a Portfolio.hu és az MBK Bank által szervezett vállalati fórumon. Az előadók szerint nem számíthatunk jelentős forinterősödésre, így mivel a hitelprogram kamatszintje egyébként meglehetősen alacsony, nem érdemes sokat várni a kiváltással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Könnyebb lehet a magyar vállalkozók élete
Könnyen gondolhatjuk, hogy egy vállalkozás működtetése Magyarországon rengeteg adminisztrációval - és a hozzá kapcsolódó lassú, nehézkes ügyintézéssel - párosul. Valóban nem járunk messze az igazságtól, hiszen egy magyar vállalkozónak komoly követelményeknek kell megfelelnie, például a számvitel, a könyvvitel területén, de oda kell figyelnie többek között az éves beszámolókra is. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy hamarosan csökkenhetnek a bürokratikus, adminisztratív terhek, ez pedig a vállalkozások fejlődését, számuk növekedését vetítheti előre.

Baj van az adóbevallásokkal? Össze-vissza számolnak a kormánytagok
Fogalma sincs a kormánytagok jelentős részének arról, mi a különbség az adóalapot csökkentő, illetve a számított adót csökkentő kedvezmények között, másoknak pedig a 16 százalékos adókulccsal történő százalékszámítás okoz nehézséget - derül ki a 2012. évi miniszterek és államtitkárok adóbevallásainak főbb számairól közölt adatlapokból. Megállapítható: a miniszterek és államtitkárok közül sokan félvállról vették a törvény által előírt kötelezettségüket, csak odahajigáltak számokat az adóbevallásukból nyilvános adatokat közlő nyomtatványra. A cikkünkben nem közölt miniszterek és államtitkárok helyesen töltötték ki az adatlapon szereplő sorokat.

Olcsóbbak lesznek a vonatjegyek júliustól, ha...
Július elsejétől három százalékkal olcsóbban vásárolhatnak online, bankkártyával vagy a mobiltelefonos egyenleg terhére menetjegyet a vonaton utazók, ha az otthoni nyomtatás vagy digitális bemutatás lehetőségét választják - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?