4 °C Budapest

Ítélet a devizahitel-perben

Pénzcentrum
2013. július 4. 14:02

Újra a Kúria előtt a devizahiteles pere, aki azt kifogásolta, hogy hiányzik a szerződéséből egy díjtétel. A június 25-ről mára elnapolt tárgyalás tétje, hogy semmisek-e azok a devizahitel szerződések, melyek nem tartalmazzák a költséget, ami az deviza vételi és eladási árfolyamából ered. Közvetítünk a Kúriáról.

Összefoglalva tehát, a szerződés kis kiegészítést kap, amiben rögzítik az árfolyamkülönbségek mértékét. Ettől a bank elméletileg nem térhetett volna el az elmúlt években, ha mégis, azt az összeget az ügyfél visszakaphatja. De ez elenyésző része a teljes eddig kifizetett törlesztőrészleteknek.

14. 50 A költségeket a felek maguk viselik- hangzott el az utolsó mondatokban és ezzel vége - gyakorlatilag úgy is mondhatjuk, hogy a bankok nyertek. Kint tömegek várnak.

14.35 Már 15 perce olvassák fel az indokolást. A teljes hitelintézeti törvényt és a különböző értelmezéseit is megismerhettük.

14.28 A vételi és eladási árfolyam közötti különbségből eredő költség az ügyfelet terheli, ezt előre tudhatta és számíthatott rá - mondta indokolásában a Kúria. De annak mértéke nem változhat, és ezt a költséget rögzíteni kell a szerződésben.

14.20 Kölcsönszerződés megkötésekor nem volt nyíltan meghatározva, hogy mi számít költségnek. Az akkori THM is tartalmazta ezt a költséget, csak a szerződés nem, ebben a felek még a per elején megegyeztek - hangzott el a Kúria indokolásában. A árfolyamkülönbségekből fakadó költség, ami 1 százalékot jelent, viszont tartalmaznia kell a szerződésnek és ettől később sem térhet el a bank, csakis az egyoldalú szerződésmódosítás feltételei mentén.

14.12Ítélet! Nem semmis a szerződés, de egy kisebb kiegészítéssel élt a testület. Tehát a 2. lehetőséget választotta a Kúria (lásd lent, a lehetséges döntéseknél).

14.02 Kis csúszás lesz. Sokáig tart, amíg átvizsgálják az érkezőket. Az újságíróknak és a fotósosoknak is be kell kapcsolni a laptopjukat, fényképezőgépüket, és csak ezután mehetnek tovább.

Ma dönthet a kúria

A Kúria dönthet úgy is, hogy csak ki kell egészíteni a hiányos szerződéseket egy újabb ponttal, ami tartalmazza az árfolyamkülönbözetből eredő költséget, de az OTP háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján a bank szerint még csak erre sincs szükség.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tüntetők a Kúria bejáratánál (Fotó: Pénzcentrum.hu)


Három döntés születhet tehát ma:

1; Semmi az adott devizahitel szerződés, mert az nem tartalmazza az összes költséget, hiszen az árfolyamkülönbözet az költség.
                    --> A PSZÁF is fél ettől: Szász: Összeomlás is jöhet a döntés után

A semmisség
Korántsem mindegy, hogy mi a semmis állapot. A devizahitelseknek az sem jöhet jól, ha az eredeti tőketartozást mai árfolyamon azonnal vissza kell fizetniük és még a házukat is elveszítik. Pedig ezt is jelentheti majd egy ilyen döntés. De az szinte biztos, hogy nem azt, hogy ez után tartozás nélkül élhet tovább ingatlanában az, aki devizahitelt vett fel. 


2; Ki kell egészíteni a szerződést egy ponttal,  így tartalmazni fogja a fent megnevezett költséget.
3; Az árfolyamkülönbözetet nem kell feltüntetni a banknak.

Nincs precedens,
de meghatározó lehet a mai döntés a hasonló indokkal indított perekben. Ez is még a múltheti OTP háttérbeszélgetésen hangzott el a bank jogászától. A mostani per csak az érintett szerződés semmisségét mondhatja ki, ha így dönt a Kúria.
A Kúria tárgyalóterme (Fotó: Pénzcentrum.hu)


Mi történt június 25-én?

Iratismertetéssel valamint a költség és a szerződés semmisségének meghatározásában mélyültek el a felek, majd elhalasztották a döntést mára.

Egy kis olvasnivaló:
Mit kell tudni a perről?

Horvátoknál már nyertek a devizahitelesek, ott ráadásul pénzt is kaphatnak vissza.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem