23 °C Budapest

Ítélet a devizahitel-perben

Pénzcentrum
2013. július 4. 14:02

Újra a Kúria előtt a devizahiteles pere, aki azt kifogásolta, hogy hiányzik a szerződéséből egy díjtétel. A június 25-ről mára elnapolt tárgyalás tétje, hogy semmisek-e azok a devizahitel szerződések, melyek nem tartalmazzák a költséget, ami az deviza vételi és eladási árfolyamából ered. Közvetítünk a Kúriáról.

Összefoglalva tehát, a szerződés kis kiegészítést kap, amiben rögzítik az árfolyamkülönbségek mértékét. Ettől a bank elméletileg nem térhetett volna el az elmúlt években, ha mégis, azt az összeget az ügyfél visszakaphatja. De ez elenyésző része a teljes eddig kifizetett törlesztőrészleteknek.

14. 50 A költségeket a felek maguk viselik- hangzott el az utolsó mondatokban és ezzel vége - gyakorlatilag úgy is mondhatjuk, hogy a bankok nyertek. Kint tömegek várnak.

14.35 Már 15 perce olvassák fel az indokolást. A teljes hitelintézeti törvényt és a különböző értelmezéseit is megismerhettük.

14.28 A vételi és eladási árfolyam közötti különbségből eredő költség az ügyfelet terheli, ezt előre tudhatta és számíthatott rá - mondta indokolásában a Kúria. De annak mértéke nem változhat, és ezt a költséget rögzíteni kell a szerződésben.

14.20 Kölcsönszerződés megkötésekor nem volt nyíltan meghatározva, hogy mi számít költségnek. Az akkori THM is tartalmazta ezt a költséget, csak a szerződés nem, ebben a felek még a per elején megegyeztek - hangzott el a Kúria indokolásában. A árfolyamkülönbségekből fakadó költség, ami 1 százalékot jelent, viszont tartalmaznia kell a szerződésnek és ettől később sem térhet el a bank, csakis az egyoldalú szerződésmódosítás feltételei mentén.

14.12Ítélet! Nem semmis a szerződés, de egy kisebb kiegészítéssel élt a testület. Tehát a 2. lehetőséget választotta a Kúria (lásd lent, a lehetséges döntéseknél).

14.02 Kis csúszás lesz. Sokáig tart, amíg átvizsgálják az érkezőket. Az újságíróknak és a fotósosoknak is be kell kapcsolni a laptopjukat, fényképezőgépüket, és csak ezután mehetnek tovább.

Ma dönthet a kúria

A Kúria dönthet úgy is, hogy csak ki kell egészíteni a hiányos szerződéseket egy újabb ponttal, ami tartalmazza az árfolyamkülönbözetből eredő költséget, de az OTP háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján a bank szerint még csak erre sincs szükség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tüntetők a Kúria bejáratánál (Fotó: Pénzcentrum.hu)


Három döntés születhet tehát ma:

1; Semmi az adott devizahitel szerződés, mert az nem tartalmazza az összes költséget, hiszen az árfolyamkülönbözet az költség.
                    --> A PSZÁF is fél ettől: Szász: Összeomlás is jöhet a döntés után

A semmisség
Korántsem mindegy, hogy mi a semmis állapot. A devizahitelseknek az sem jöhet jól, ha az eredeti tőketartozást mai árfolyamon azonnal vissza kell fizetniük és még a házukat is elveszítik. Pedig ezt is jelentheti majd egy ilyen döntés. De az szinte biztos, hogy nem azt, hogy ez után tartozás nélkül élhet tovább ingatlanában az, aki devizahitelt vett fel. 


2; Ki kell egészíteni a szerződést egy ponttal,  így tartalmazni fogja a fent megnevezett költséget.
3; Az árfolyamkülönbözetet nem kell feltüntetni a banknak.

Nincs precedens,
de meghatározó lehet a mai döntés a hasonló indokkal indított perekben. Ez is még a múltheti OTP háttérbeszélgetésen hangzott el a bank jogászától. A mostani per csak az érintett szerződés semmisségét mondhatja ki, ha így dönt a Kúria.
A Kúria tárgyalóterme (Fotó: Pénzcentrum.hu)


Mi történt június 25-én?

Iratismertetéssel valamint a költség és a szerződés semmisségének meghatározásában mélyültek el a felek, majd elhalasztották a döntést mára.

Egy kis olvasnivaló:
Mit kell tudni a perről?

Horvátoknál már nyertek a devizahitelesek, ott ráadásul pénzt is kaphatnak vissza.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
MEDIA1  |  2022. május 23. 13:24
Ma már elismert fotósként dolgozik a szigetországban. Váradi Béla egy podcastos interjúban mesélte e...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?