19 °C Budapest

Ítélet a devizahitel-perben

Pénzcentrum
2013. július 4. 14:02

Újra a Kúria előtt a devizahiteles pere, aki azt kifogásolta, hogy hiányzik a szerződéséből egy díjtétel. A június 25-ről mára elnapolt tárgyalás tétje, hogy semmisek-e azok a devizahitel szerződések, melyek nem tartalmazzák a költséget, ami az deviza vételi és eladási árfolyamából ered. Közvetítünk a Kúriáról.

Összefoglalva tehát, a szerződés kis kiegészítést kap, amiben rögzítik az árfolyamkülönbségek mértékét. Ettől a bank elméletileg nem térhetett volna el az elmúlt években, ha mégis, azt az összeget az ügyfél visszakaphatja. De ez elenyésző része a teljes eddig kifizetett törlesztőrészleteknek.

14. 50 A költségeket a felek maguk viselik- hangzott el az utolsó mondatokban és ezzel vége - gyakorlatilag úgy is mondhatjuk, hogy a bankok nyertek. Kint tömegek várnak.

14.35 Már 15 perce olvassák fel az indokolást. A teljes hitelintézeti törvényt és a különböző értelmezéseit is megismerhettük.

14.28 A vételi és eladási árfolyam közötti különbségből eredő költség az ügyfelet terheli, ezt előre tudhatta és számíthatott rá - mondta indokolásában a Kúria. De annak mértéke nem változhat, és ezt a költséget rögzíteni kell a szerződésben.

14.20 Kölcsönszerződés megkötésekor nem volt nyíltan meghatározva, hogy mi számít költségnek. Az akkori THM is tartalmazta ezt a költséget, csak a szerződés nem, ebben a felek még a per elején megegyeztek - hangzott el a Kúria indokolásában. A árfolyamkülönbségekből fakadó költség, ami 1 százalékot jelent, viszont tartalmaznia kell a szerződésnek és ettől később sem térhet el a bank, csakis az egyoldalú szerződésmódosítás feltételei mentén.

14.12Ítélet! Nem semmis a szerződés, de egy kisebb kiegészítéssel élt a testület. Tehát a 2. lehetőséget választotta a Kúria (lásd lent, a lehetséges döntéseknél).

14.02 Kis csúszás lesz. Sokáig tart, amíg átvizsgálják az érkezőket. Az újságíróknak és a fotósosoknak is be kell kapcsolni a laptopjukat, fényképezőgépüket, és csak ezután mehetnek tovább.

Ma dönthet a kúria

A Kúria dönthet úgy is, hogy csak ki kell egészíteni a hiányos szerződéseket egy újabb ponttal, ami tartalmazza az árfolyamkülönbözetből eredő költséget, de az OTP háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján a bank szerint még csak erre sincs szükség.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tüntetők a Kúria bejáratánál (Fotó: Pénzcentrum.hu)


Három döntés születhet tehát ma:

1; Semmi az adott devizahitel szerződés, mert az nem tartalmazza az összes költséget, hiszen az árfolyamkülönbözet az költség.
                    --> A PSZÁF is fél ettől: Szász: Összeomlás is jöhet a döntés után

A semmisség
Korántsem mindegy, hogy mi a semmis állapot. A devizahitelseknek az sem jöhet jól, ha az eredeti tőketartozást mai árfolyamon azonnal vissza kell fizetniük és még a házukat is elveszítik. Pedig ezt is jelentheti majd egy ilyen döntés. De az szinte biztos, hogy nem azt, hogy ez után tartozás nélkül élhet tovább ingatlanában az, aki devizahitelt vett fel. 


2; Ki kell egészíteni a szerződést egy ponttal,  így tartalmazni fogja a fent megnevezett költséget.
3; Az árfolyamkülönbözetet nem kell feltüntetni a banknak.

Nincs precedens,
de meghatározó lehet a mai döntés a hasonló indokkal indított perekben. Ez is még a múltheti OTP háttérbeszélgetésen hangzott el a bank jogászától. A mostani per csak az érintett szerződés semmisségét mondhatja ki, ha így dönt a Kúria.
A Kúria tárgyalóterme (Fotó: Pénzcentrum.hu)


Mi történt június 25-én?

Iratismertetéssel valamint a költség és a szerződés semmisségének meghatározásában mélyültek el a felek, majd elhalasztották a döntést mára.

Egy kis olvasnivaló:
Mit kell tudni a perről?

Horvátoknál már nyertek a devizahitelesek, ott ráadásul pénzt is kaphatnak vissza.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?