Ennyit nyert a devizahiteles, mi lesz a Kúria döntése után?

Pénzcentrum
2013. július 5. 05:26

Nem nyerte meg az OTP ellen indított perét az a devizahiteles, aki az árfolyamkülönbözetből eredő költséget hiányolta a szerződésből és ezért a tőketartozás felett törlesztett összes pénzét vissza akarta szerezni. A nagyarányú pénzvisszafizetés helyett a törlesztőrészletek csak egy elenyésző részét követelheti vissza, azt is valószínűleg elviszi a perköltség. Milyen lehetőségek állnak még a devizahitelesek előtt a tegnapi döntés után?

Mi a döntés lényege?

Devizahitel esetén a kölcsönösszeget devizában, jelen esetben frankban állapítják meg a felek. A bank ezt már forintban utalta, méghozzá egy magasabb eladási árfolyamon. Majd amikor törlesztésre került a sor az ügyfél forintját vételi árfolyamon számolta el. Ez a különbség költség - ezt mondta ki a Kúria. A költségeket fel kell tüntetni a szerződésekben, különben az semmis. De az ítélet szerint az árfolyamkülönbségből eredő költség megnevezésének pótlásával az érintett devizahitelszerződés továbbra is érvényes.

Azért nem érvényteleníthette a szerződést a Kúria és állíttatta helyre az eredeti állapotokat, mert az ügyfél kára elenyésző mértékű a szerződés teljes tartalmához képest és az említett árfolyamkölünbözetből eredő költséget a THM tartalmazta, amit az ügyfél is ismert a szerződés megkötésekor.

A Kúria tehát csak kiegészítéssel nevezi továbbra is érvényesnek a szerződést, ez a kiegészítés pedig a költség megnevezése és mértékének megadása. De mivel a mértéke is adottnak kell legyen, már nem változhatja azt meg, csakis az egyoldalú szerződésmódosítás feltételeinek megfelelően, ami rendkívül szigorúan szabályozza, hogy a bankok milyen esetben emelhetnek díjaikon.

Az OTP most fizethet

Ezért a döntésből következik, hogy az ügyfelet kártérítés illeti meg, ha az OTP idő közben nagyobb árfolyamrést használt, mint a szerződés megkötésekor. De mennyi ez a kártérítés?

Jelenleg a vételi és az eladási árfolyam között 2 százalékos különbség van, a Kúria által megengedett szerződéskori 1 százalék helyett. Ami egy 100 ezer forintos törlesztőrészletű hitel esetén jelent 500 forintot, hiszen csak fél százalékpont a különbség a mostani és a szerződéskori eladási árfolyam között. Így 6 év alatt összesen 36 ezer forintos kára keletkezett az ügyfélnek. Mivel nem tudjuk, hogy az OTP mikor növelte meg az vételi és eladási árfolyamot, ezért feltételeztük, hogy a teljes futamidőre jár a kártérítés. A hitelösszeget nem ismerve is csak feltételeztük a törlesztőrészlet nagyságát, de így is látszik, hogy a perköltség valószínűleg magasabb volt, mint az összeg, amit most megnyerhet az adós.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen lehetőségek maradtak még a devizahitelesek előtt?

A pereskedés eddig nem vitte közelebb a devizahiteleseket a céljukhoz, ami a tartozásuk nagyobb arányú elengedése. Csak a végtörlesztéskor volt lehetőség kedvezményesen megmenekülni a tartozás egy részétől, de azzal is leginkább csak a tehetősek tudtak élni. Most, hogy a pereskedés szinte reménytelennek tűnik, marad az árfolyamrögzítés vagy egy megegyezés a hitelező bankkal.

Még van az Európai Bíróság előtt egy másik per is, ami ugyancsak az árfolyamkülönbségekkel foglalkozik és az árfolyamkülönbséget akár tisztességtelennek is mondhatja, ahogy abban most több devizahiteles bízik. Bár ez is csak néhány ezer forintot jelenthet maximum havonta a törlesztőrészletekben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem