24 °C Budapest

Ez vár rád, ha nem fizeted a diákhiteled

Pénzcentrum
2013. április 26. 08:33

Több mint 12 ezer diákhitelt felvett egykori hallgató törlesztése ügyben jár el az adóhatóság. A szerződések mintegy 7 százalékában nem fizetnek a szerződésben meghatározottak szerint az ügyfelek.

Általában a törlesztés 6 hónapot meghaladó elmaradása vagy a meghatározottnál kisebb összeg utalása vezethet a szerződés felmondásához - nyilatkozta az InfoRádiónak a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója, Imre Zita, aki hozzátette: A szerződés felbontása nem egyik napról a másikra történik.

A behajtás írásban és szóban is megtörténik, ha ezekre nincs reagálás, akkor a hatodik hónapban egy felmondólevelet küldenek. Ez után az ügyfélnek még nyolc napja van, hogy rendezze a tartozását. Ha ez nem történik meg, akkor a Diákhitel Központ átadja az ügyet a Nemzeti Adóhatóságnak végrehajtásra. Ennek végkifejlete jövedelem, illetve ingó-ingatlan letiltás is lehet.

A Diákhitel Központ a behajtásra átadott ügyek nagyjából negyedében fizetési könnyítésben állapodik meg az érintettel, ám erre csak akkor van mód, ha az ügyfél ezt az eljárás során külön kéri.

Imre Zita elmondta: jelenleg 15800 olyan ügyfél van, akinek ügyét átadták az adóhatóságnak, közülük 3500 fővel fizetési megállapodást kötöttek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fizetési könnyítést bárki, indoklás nélkül kérhet a Diákhitel Központtól. Ez 24 hónapos segítséget jelent a pénzügyi gondokkal küszködő ügyfélnek - mondta Imre Zita kommunikációs igazgató.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 07:48
A Dumaszínház a Goethe Intézettel közösen júniusban Magyarországon is bemutat egy sikeres német stag...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?