7 °C Budapest

Sosem gondolnád, mennyire veszélyes a munkahelyi étkezde

Pénzcentrum
2013. április 25. 05:24

Gyomorforgató: egy friss felmérés szerint a munkahelyi konyhák veszélyesen piszkosak, az ott tanyázó baktériumok akár súlyos betegséget is okozhatnak.

Kevesen gondolnák, hogy komoly betegségeket kaphatunk el a munkahelyi étkezőben, konyhában - még azokban is, amik tisztának látszanak, és amiket napról-napra takarítanak. Egy felmérésben - amely az Initial Washroom Hygiene nevű, higiéniai minőségbiztosítással foglalkozó brit cég megbízásából készült - az étkezőkben rendkívül gyorsan szaporodnak és nagy számban mutatkoznak ürülékből származó - és komoly emésztőszervi megbetegedéseket okozó - kórokozók, baktériumok. A vizsgálat során 70 irodai konyhából vettek mintákat, különféle munkahelyeken. Az eredmény pedig igencsak elgondolkodtató.

Kiderült, hogy különösen veszélyesnek számítanak a közösen használt edényszárítók, a hűtőszekrények, a mikrohullámú sütők és a teáskannák. A vizsgálat kimutatta, hogy egy átlagos munkahelyi vízforraló fogantyúja negyvenszer annyi baktériumot tartalmaz, mint egy nyilvános WC ajtajának kilincse. Dr. Peter Barratt, a vizsgálatot végző cég egyik vezetője a Daily Mail című brit napilapnak elmondta, hogy a védekezésnek csak egyik eszköze a gyakori takarítás, fontos az is, hogy kézmosó csap, szappan, kézfertőtlenítő, törlőkendő is a dolgozók rendelkezésére álljon. A fertőzések terjedésének megelőzőséhez a leghatékonyabb fegyver a gyakori és alapos kézmosás."

A felmérés eredményei főként annak fényében meglepőek, hogy az EU minden országára, így hazánkra is szigorú munkahelyvédelmi előírások vonatkoznak. Ezek szerint például a munkahelyi étkező, vagy étkezésre alkalmas helyiség a munkahelytől elkülönítve saját konyhával, úgynevezett főzőkonyhával vagy a máshonnan hozott készétel melegítésére alkalmas melegítő konyhával üzemel. Kis létszámot foglalkoztató munkahelyeken pedig az étkező helyiségben az otthonról hozott étel melegítésére, a hűtőszekrény használatára, az étel tárolására is lehetőséget kell teremteni.

De a munkahelyvédelmi előírások szabályozzák a munkahelyi higiénia kérdését is. E szerint a munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkahelyeket, a munkaeszközöket, illetve a felszereléseket és berendezéseket a higiénés követelményeknek megfelelően rendszeresen takarítsák és tisztítsák. Ennek keretében gondoskodnia kell:

  • a rovarok és rágcsálók szükség szerinti irtásáról;
  • a zárt téri munkahelyek rendszeres, a használatnak megfelelő gyakoriságban történő takarításáról.
Így védekezz a fertőzések ellen!
A fertőzések kockázatának csökkentésére az egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb intézkedést az alapos kézhigiénia jelenti. Az Egészségügyi Világszervezet /World Health Organization (WHO)/ adatai szerint a fertőző betegségek akár 80 százaléka is kézen át terjed. A légúti megbetegedések kockázatát a kézmosás pl. 45 százalékkal csökkentheti. A rendszeres kézmosás ezért elengedhetetlen a személyi egészségügyi gondozás terén, és különösen minden egyes mosdóhasználat után, az étel készítése előtt és után, valamint más emberekkel történő érintkezést követően.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kézmosás helyes módja nagyon fontos. A szappan önmagában az esetek többségében nem elegendő a csírák eltávolításához. Csupán a beszappanozás, dörzsölés, leöblítés és szárítás kombinációja hatásos, és az ezeket követő kézszárítás is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a csírák számát szignifikánsan csökkenteni tudjuk. A WHO a következő eljárást javasolja kézmosásnál:

  • 1. Kezeit folyó vízzel nedvesítse meg.
  • 2. Alaposan szappanozza be a kezét.
  • 3. Ne felejtse el a szappan a kézfejen, a csuklón és az ujjak között is eldörzsölni.
  • 4. Folyó vízzel, alaposan öblítse le.
  • 5. A kéztörlést olyan törlőkendővel végezze, amelyet csak egyszer használ.

Tisztálkodó- és mellékhelyiségek

A munkavállalók részére mosdóhelyiséget - amennyiben lehetséges, úgy zuhanyozóhelyiséget - kell biztosítani, ha az általuk végzett tevékenység fajtája vagy egyéb egészségügyi ok ezt szükségessé teszi. Ha mosdóhelyiség kialakítására nincs szükség - mint az irodákban általában -, akkor a munkahely környezetében folyó vizes kézmosási, illetve mosdási lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy a higiénés követelmények megtarthatók legyenek, és a kéz szárításához megfelelő eszköz vagy berendezés álljon rendelkezésre. De a munkavállalók részére a munkahelyek közelében elkülönített mellékhelyiségeket is kell biztosítani, elegendő számú WC-vel és kézmosóval, külön a férfiak és külön a nők részére.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm