14 °C Budapest

Sosem gondolnád, mennyire veszélyes a munkahelyi étkezde

Pénzcentrum
2013. április 25. 05:24

Gyomorforgató: egy friss felmérés szerint a munkahelyi konyhák veszélyesen piszkosak, az ott tanyázó baktériumok akár súlyos betegséget is okozhatnak.

Kevesen gondolnák, hogy komoly betegségeket kaphatunk el a munkahelyi étkezőben, konyhában - még azokban is, amik tisztának látszanak, és amiket napról-napra takarítanak. Egy felmérésben - amely az Initial Washroom Hygiene nevű, higiéniai minőségbiztosítással foglalkozó brit cég megbízásából készült - az étkezőkben rendkívül gyorsan szaporodnak és nagy számban mutatkoznak ürülékből származó - és komoly emésztőszervi megbetegedéseket okozó - kórokozók, baktériumok. A vizsgálat során 70 irodai konyhából vettek mintákat, különféle munkahelyeken. Az eredmény pedig igencsak elgondolkodtató.

Kiderült, hogy különösen veszélyesnek számítanak a közösen használt edényszárítók, a hűtőszekrények, a mikrohullámú sütők és a teáskannák. A vizsgálat kimutatta, hogy egy átlagos munkahelyi vízforraló fogantyúja negyvenszer annyi baktériumot tartalmaz, mint egy nyilvános WC ajtajának kilincse. Dr. Peter Barratt, a vizsgálatot végző cég egyik vezetője a Daily Mail című brit napilapnak elmondta, hogy a védekezésnek csak egyik eszköze a gyakori takarítás, fontos az is, hogy kézmosó csap, szappan, kézfertőtlenítő, törlőkendő is a dolgozók rendelkezésére álljon. A fertőzések terjedésének megelőzőséhez a leghatékonyabb fegyver a gyakori és alapos kézmosás."

A felmérés eredményei főként annak fényében meglepőek, hogy az EU minden országára, így hazánkra is szigorú munkahelyvédelmi előírások vonatkoznak. Ezek szerint például a munkahelyi étkező, vagy étkezésre alkalmas helyiség a munkahelytől elkülönítve saját konyhával, úgynevezett főzőkonyhával vagy a máshonnan hozott készétel melegítésére alkalmas melegítő konyhával üzemel. Kis létszámot foglalkoztató munkahelyeken pedig az étkező helyiségben az otthonról hozott étel melegítésére, a hűtőszekrény használatára, az étel tárolására is lehetőséget kell teremteni.

De a munkahelyvédelmi előírások szabályozzák a munkahelyi higiénia kérdését is. E szerint a munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkahelyeket, a munkaeszközöket, illetve a felszereléseket és berendezéseket a higiénés követelményeknek megfelelően rendszeresen takarítsák és tisztítsák. Ennek keretében gondoskodnia kell:

  • a rovarok és rágcsálók szükség szerinti irtásáról;
  • a zárt téri munkahelyek rendszeres, a használatnak megfelelő gyakoriságban történő takarításáról.
Így védekezz a fertőzések ellen!
A fertőzések kockázatának csökkentésére az egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb intézkedést az alapos kézhigiénia jelenti. Az Egészségügyi Világszervezet /World Health Organization (WHO)/ adatai szerint a fertőző betegségek akár 80 százaléka is kézen át terjed. A légúti megbetegedések kockázatát a kézmosás pl. 45 százalékkal csökkentheti. A rendszeres kézmosás ezért elengedhetetlen a személyi egészségügyi gondozás terén, és különösen minden egyes mosdóhasználat után, az étel készítése előtt és után, valamint más emberekkel történő érintkezést követően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kézmosás helyes módja nagyon fontos. A szappan önmagában az esetek többségében nem elegendő a csírák eltávolításához. Csupán a beszappanozás, dörzsölés, leöblítés és szárítás kombinációja hatásos, és az ezeket követő kézszárítás is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a csírák számát szignifikánsan csökkenteni tudjuk. A WHO a következő eljárást javasolja kézmosásnál:

  • 1. Kezeit folyó vízzel nedvesítse meg.
  • 2. Alaposan szappanozza be a kezét.
  • 3. Ne felejtse el a szappan a kézfejen, a csuklón és az ujjak között is eldörzsölni.
  • 4. Folyó vízzel, alaposan öblítse le.
  • 5. A kéztörlést olyan törlőkendővel végezze, amelyet csak egyszer használ.

Tisztálkodó- és mellékhelyiségek

A munkavállalók részére mosdóhelyiséget - amennyiben lehetséges, úgy zuhanyozóhelyiséget - kell biztosítani, ha az általuk végzett tevékenység fajtája vagy egyéb egészségügyi ok ezt szükségessé teszi. Ha mosdóhelyiség kialakítására nincs szükség - mint az irodákban általában -, akkor a munkahely környezetében folyó vizes kézmosási, illetve mosdási lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy a higiénés követelmények megtarthatók legyenek, és a kéz szárításához megfelelő eszköz vagy berendezés álljon rendelkezésre. De a munkavállalók részére a munkahelyek közelében elkülönített mellékhelyiségeket is kell biztosítani, elegendő számú WC-vel és kézmosóval, külön a férfiak és külön a nők részére.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?