10 °C Budapest

Sosem gondolnád, mennyire veszélyes a munkahelyi étkezde

Pénzcentrum
2013. április 25. 05:24

Gyomorforgató: egy friss felmérés szerint a munkahelyi konyhák veszélyesen piszkosak, az ott tanyázó baktériumok akár súlyos betegséget is okozhatnak.

Kevesen gondolnák, hogy komoly betegségeket kaphatunk el a munkahelyi étkezőben, konyhában - még azokban is, amik tisztának látszanak, és amiket napról-napra takarítanak. Egy felmérésben - amely az Initial Washroom Hygiene nevű, higiéniai minőségbiztosítással foglalkozó brit cég megbízásából készült - az étkezőkben rendkívül gyorsan szaporodnak és nagy számban mutatkoznak ürülékből származó - és komoly emésztőszervi megbetegedéseket okozó - kórokozók, baktériumok. A vizsgálat során 70 irodai konyhából vettek mintákat, különféle munkahelyeken. Az eredmény pedig igencsak elgondolkodtató.

Kiderült, hogy különösen veszélyesnek számítanak a közösen használt edényszárítók, a hűtőszekrények, a mikrohullámú sütők és a teáskannák. A vizsgálat kimutatta, hogy egy átlagos munkahelyi vízforraló fogantyúja negyvenszer annyi baktériumot tartalmaz, mint egy nyilvános WC ajtajának kilincse. Dr. Peter Barratt, a vizsgálatot végző cég egyik vezetője a Daily Mail című brit napilapnak elmondta, hogy a védekezésnek csak egyik eszköze a gyakori takarítás, fontos az is, hogy kézmosó csap, szappan, kézfertőtlenítő, törlőkendő is a dolgozók rendelkezésére álljon. A fertőzések terjedésének megelőzőséhez a leghatékonyabb fegyver a gyakori és alapos kézmosás."

A felmérés eredményei főként annak fényében meglepőek, hogy az EU minden országára, így hazánkra is szigorú munkahelyvédelmi előírások vonatkoznak. Ezek szerint például a munkahelyi étkező, vagy étkezésre alkalmas helyiség a munkahelytől elkülönítve saját konyhával, úgynevezett főzőkonyhával vagy a máshonnan hozott készétel melegítésére alkalmas melegítő konyhával üzemel. Kis létszámot foglalkoztató munkahelyeken pedig az étkező helyiségben az otthonról hozott étel melegítésére, a hűtőszekrény használatára, az étel tárolására is lehetőséget kell teremteni.

De a munkahelyvédelmi előírások szabályozzák a munkahelyi higiénia kérdését is. E szerint a munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkahelyeket, a munkaeszközöket, illetve a felszereléseket és berendezéseket a higiénés követelményeknek megfelelően rendszeresen takarítsák és tisztítsák. Ennek keretében gondoskodnia kell:

  • a rovarok és rágcsálók szükség szerinti irtásáról;
  • a zárt téri munkahelyek rendszeres, a használatnak megfelelő gyakoriságban történő takarításáról.
Így védekezz a fertőzések ellen!
A fertőzések kockázatának csökkentésére az egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb intézkedést az alapos kézhigiénia jelenti. Az Egészségügyi Világszervezet /World Health Organization (WHO)/ adatai szerint a fertőző betegségek akár 80 százaléka is kézen át terjed. A légúti megbetegedések kockázatát a kézmosás pl. 45 százalékkal csökkentheti. A rendszeres kézmosás ezért elengedhetetlen a személyi egészségügyi gondozás terén, és különösen minden egyes mosdóhasználat után, az étel készítése előtt és után, valamint más emberekkel történő érintkezést követően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kézmosás helyes módja nagyon fontos. A szappan önmagában az esetek többségében nem elegendő a csírák eltávolításához. Csupán a beszappanozás, dörzsölés, leöblítés és szárítás kombinációja hatásos, és az ezeket követő kézszárítás is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a csírák számát szignifikánsan csökkenteni tudjuk. A WHO a következő eljárást javasolja kézmosásnál:

  • 1. Kezeit folyó vízzel nedvesítse meg.
  • 2. Alaposan szappanozza be a kezét.
  • 3. Ne felejtse el a szappan a kézfejen, a csuklón és az ujjak között is eldörzsölni.
  • 4. Folyó vízzel, alaposan öblítse le.
  • 5. A kéztörlést olyan törlőkendővel végezze, amelyet csak egyszer használ.

Tisztálkodó- és mellékhelyiségek

A munkavállalók részére mosdóhelyiséget - amennyiben lehetséges, úgy zuhanyozóhelyiséget - kell biztosítani, ha az általuk végzett tevékenység fajtája vagy egyéb egészségügyi ok ezt szükségessé teszi. Ha mosdóhelyiség kialakítására nincs szükség - mint az irodákban általában -, akkor a munkahely környezetében folyó vizes kézmosási, illetve mosdási lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy a higiénés követelmények megtarthatók legyenek, és a kéz szárításához megfelelő eszköz vagy berendezés álljon rendelkezésre. De a munkavállalók részére a munkahelyek közelében elkülönített mellékhelyiségeket is kell biztosítani, elegendő számú WC-vel és kézmosóval, külön a férfiak és külön a nők részére.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem