15 °C Budapest

Így használd okosan a hitelkártyád - a szakértő tanácsai

2010. július 1. 05:20

Százezrek ingyen? Használd okosan a hitelkártyád! Az elmúlt években már bankkapcsolatra sem volt szükségünk ahhoz, hogy egy pénzintézet megkeressen minket a hitelkártya ajánlatával. Elég volt egy rendszeresen fizetett megtakarítás, vagy a rezsiszámláink időben történő rendezése és előbb-utóbb a postaládánkban találtunk egy hitelkártya ajánlatot. A jelenlegi gazdasági helyzetben megfontolandó a termék igénybevétele.

A döntésben segíthet a Pénzcentrum. hu cikksorozata, melyből megtudhatjuk, hogy miként kell okosan használni a hitelkártyánkat, milyen előnyökkel járhat a termék igénybevétele belföldön és külföldön. A kérdéseink megválaszolásában Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelezési vezetője volt a segítségünkre.

Pénzcentrum: Hazánkban mióta lehet hitelkártyát igényelni, mikortól kínál ilyen terméket a Raiffeisen Bank?

Raiffeisen Bank: Magyarországon 1997-ben kezdődött a klasszikus hitelkártya kibocsátása. Bankunk 2001-től kínál hitelkártyát az ügyfeleknek. Első körben az Oxigén Hitelkártyával jelent meg a hazai piacon, ezt követte a megkülönböztetett figyelmet biztosító Oxigén Gold hitelkártya, majd 2007 végén kezdtük meg a piacon egyedülálló Sokoldalú OKOSkártya kibocsátást.

Pénzcentrum: Jelenleg hány hitelkártyás ügyfelük van, mekkora az átlagos hitelkeret?

Raiffeisen Bank: Hitelkártyás ügyfeleink száma több tízezres nagyságrendű, az átlagos hitelkeret 200 ezer forint fölött van.

A hitelkártyások számáról és az átlagos hitelkeret nagyságáról itt olvashatsz bővebben: Terítettek a bankok: felforgattuk a kártyáikat

Pénzcentrum: A közel másfélmillió magyar hitelkártyás közül hányan használják aktívan a plasztikot, hányan vannak, akik rendelkeznek hitelkártyával, de nem használják, illetve, akik próbálnak szabadulni tőle?

Raiffeisen Bank: Erre vonatkozó adat az MNB statisztikában nem áll rendelkezésre, de feltételezzük, hogy a néhány évvel ezelőtt oly divatos módon, az áruhitel mellé eladott hitelkártyák jelentős részét az ügyfelek nem használják napi rendszerességgel, vélhetően az érintett bankok jelentős erőfeszítéseket tesznek ezen ügyfélkör/hitelkártya aktiválására. Részben ennek is köszönhető az MNB statisztikában látható hitelkártya csökkenés, amely alapján 2009-ben a kibocsátott hitelkártyák száma 200 ezerrel csökkent. Kapcsolódó írásunk: Naponta majdnem ezer magyar szabadul meg a hitelkártyájától!

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzcentrum: Melyik a legnépszerűbb hitelkártya konstrukciójuk, fut-e jelenleg valamilyen akció? Milyen szolgáltatások tartoznak a termékeikhez?

Raiffeisen Bank: Legnépszerűbb termékünk a piacon egyedülálló Sokoldalú OKOSkártya, amely egy kártyával biztosítja a betéti és hitelkártya funkciókat az ügyfél számára mindig a legkedvezőbb módon. Ez azt jelenti, hogy a vásárlások a hitelkártya hitelkeretből, a készpénzfelvételek pedig a bankszámla terhére történnek. A vásárlásokkal a hitelkeretből elköltött összeget pedig az ügyfél a klasszikus hitelkártya működésnek megfelelően ráér a fizetési határidőig visszafizetni.

Amennyiben a teljes felhasznált hitelkeret - beleértve az esetlegesen felszámított banki díjat is (pl. a kártya éves díját) - visszafizetésre kerül a türelmi időszak végéig, akkor a Bank nem számít fel kamatot. Természetesen lehetőség van arra, hogy az ügyfél a pillanatnyi pénzügyi helyzete alapján részletekben fizesse vissza a felhasznált hitelkeretet. Ebben az esetben a fizetési határidőig minimum 5%-ot, de minimum 5 ezer forintot kell fizetni, ezen felül az ügyfél szabadon dönt, hogy mikor és mekkora összeggel kíván törleszteni. Természetesen ebben az esetben a bank kamatot számít fel, de a Raiffeisen Bank által kibocsátott hitelkártyák nagy előnye, hogy - szemben sok más kártyával - csak a fennmaradó tartozásra számít fel hitelkamatot, a visszafizetett összegre nem.

A Sokoldalú OKOSkártya nagy előnye tehát, hogy az ügyfél csak 1 kártya éves díjat fizet és ezért egyszerre 2 kártya funkcionalitást is kap, az ügyfélnek nem kell gondolkodnia, hogy mikor melyik kártyáját használja. A kártyához utazási biztosítás, hitelfedezeti biztosítás csomag és Kártyainfo mobil banking szolgáltatás is kapcsolható az ügyfél választása alapján. A Raiffeisen OKOSkártya további vonzó tulajdonsága, hogy egyedi kártyaképpel is kérhető.

Jelenleg fut a Nyári Hitelkártya Akció, amely jelentős kedvezményekkel teszi vonzóvá az ügyfelek számára új hitelkártya igénylését. Az akcióban az ügyfelek június 15. és augusztus 31. között igényelhetnek Sokoldalú OKOSkártyát vagy Oxigén Hitelkártyát, amely első éves kártyadíját a Bank elengedi, továbbá az ezekkel a kártyákkal 2010. július 1. és szeptember 30. között végrehajtott, utazáshoz, nyaraláshoz kapcsolódó vásárlási tranzakciók 10%-át, maximum 10 ezer forintot a Bank jóváír és mendezek fölött a legtöbb vásárlási tranzakciót végrehajtó 3 ügyfél 300 ezer, 200 ezer, és 100 ezer forint értékű utazási utalványt kap, amivel nyaralási élményét akár meg is ismételheti. De nem csak az új ügyfelekre gondolunk, meglévő ügyfeleink részére hamarosan új akcióval jelentkezünk.

Jótanácsok lépésről-lépésre, a késedelmesek is találnak megoldást

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?