22 °C Budapest

Kártyán nyert pénzek: nem kérünk belőlük?

2010. június 29. 05:21

Nem keressük a kedvezményeket? Úgy tűnik, a magyarokat nem könnyű lázba hozni a különböző, bankkártyához kapcsolt kedvezményekkel: hazánkban az úgynevezett co-branded, vagyis a kereskedőkkel együtt kibocsátott bankkártyák száma évről évre csökken. Ennek több oka is lehet, többek között az is, hogy az itthoni kereskedők nem mindig nyújtanak érdemi kedvezményeket a kártyahasználóknak.

Tavaly év végén összesen alig több mint 782 ezer co-branded, illetve affinity kártya volt hazánkban forgalomban, melynek több mint 87 százaléka MasterCard típusú volt. 2007. év végén ugyanilyen kártyából még több mint 1 milliót használtunk, vagyis két év alatt 267 ezerrel csökkent a számuk. Az AMEX típusú kártyák teljesen eltűntek a piacról, saját logósból pedig összesen egy darab volt forgalomban 2009. év végén.


A co-branded, vagy más néven, társmárkás, ikermárkás kártyák már a kilencvenes évek végén megjelentek itthon, 2006-ig darabszámuk dinamikusan nőtt, azonban az összes bankkártyán belüli 10 százalékos részarányt nem tudta jelentősen átlépni.

A szélesebb körű használat terjedése ellen hat többek között az is, hogy a partnercégek nem mindig tesznek valós programot, vagy kedvezményt a kártya mögé, holott az ügyfeleknek két dolog fontos: az egyik, hogy milyen név szerepel a kártyán, a másik pedig a kedvezmények, amiket biztosítani tudnak.

A co-branded kártyák lényege, hogy a bankok nem egyedül, hanem egy kereskedővel közösen bocsátanak ki bankkártyát, amelyhez mindkét partner további, járulékos szolgáltatásokat nyújt a programhoz csatlakozó ügyfelek számára. Ezek a kártyák nem azonosak az úgynevezett kereskedői kártyákkal, amelyeket kereskedő (pl. egy áruházlánc, üzemanyag-társaság) bocsát ki, és kizárólag a kibocsátó kereskedő üzleteiben használhatók, ezek valójában nem is bankkártyák, hiszen kibocsátásukban nem vesz részt pénzintézet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok számára a bankkártyák, azon belül is főként a hitelkártyák szélesebb körű elterjesztésében komoly segítséget jelenthetnek a kereskedelmi partnerek, akikkel együttműködve, közösen dobnak piacra bankkártyákat, gyakran ezáltal az értékesítési csatornát is kiszélesítve, hiszen így nem csak adott bank fiókjában, de a partnercégnél is beszerezhető a kártya.

Valódi-e a kedvezmény?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24