24 °C Budapest

Megszólalt a K&H vezér: mi lesz a lakáshitelesekkel?

Pénzcentrum
2010. május 21. 13:25

A K&H Csoport tegnap tette közzé az idei I. negyedéves eredményeiről szóló jelentését (Jelentett a K&H: 5,6 milliárdos plusz az I. negyedévben). Az év első három hónapjában elért 5,6 milliárd forintos adózás utáni eredmény - különösen a tavalyi évben összesen elért 10 milliárdos eredmény tükrében - várakozáson felülinek tekinthető. A sajtótájékoztatón a felső vezetés az adatok részletes ismertetése mellett  néhány - főként a jelzáloghiteleseket érintő - kérdésünkre is válaszolt.

Pénzcentrum: Tavaly októbertől idén február közepéig felfüggesztették a devizahitelek kihelyezését, hogyan hatott ez az intézkedés a jelzáloghitel portfolióra és az állományra?

Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója: 2010. február 15-e óta a K&H kínálatában újra megtalálhatóak az euró alapú lakossági hitelek, így újra választási lehetőséget biztosítunk ügyfeleink számára. A hitelállományunk (árfolyamhatás nélkül) egy év alatt 11,8%-kal 1712 milliárd forintra csökkent. A lakossági szegmensben a hitelek tekintetében egy év alatt 9,5%-ról 9,1%-ra csökkent a piaci részesedésünk. A lakáshiteleknél 9,4%-os, a fogyasztási hiteleknél 10%-os piaci részesedéssel rendelkezünk.

K&H Lakossági hitelek

A lakossági hitelek állománya egy év alatt 801 milliárd forintról 708 milliárd forintra csökkent (a bank számításai szerint árfolyamhatás nélkül csak 4,3%-os a csökkenés). Az állami támogatásos lakáshiteleket tavaly nyáron megszüntették, így azok állománya 8 milliárd forinttal csökkent, miközben a piaci kamatozású forinthitelek állománya 2 milliárd forinttal emelkedett. Az euróban, svájci frankban és japán jenben kihelyezett lakáshitelek állománya 279 milliárd forintra, a szabad felhasználású kölcsönök állománya 302 milliárd forintra csökkent.

A kkv szektorba kihelyezett hitelek állománya eléri a 134 milliárd forintot, 123 milliárd forint a lízingállomány és 747 milliárd forintot ttesznek ki a vállalati és az egyéb kategóriába sorolt hitelek. 

Pénzcentrum:
A válság kirobbanását követően megemelkedett a törlesztési nehézségekkel küzdő ügyfelek száma, hány jelzáloghitelt sikerült átstruktúrálni?


Hendrik Scheerlinck

Hendrik Scheerlinck: A nem teljesítő hitelek aránya egy év alatt 3,6%-ról 6,5%-ra emelkedett, de a hitelportfolió romlásában még mindig a szektorban mért 8,9%-os ráta alatt vagyunk.

Eddig összesen 5400 jelzáloghitelt alakítottunk át, meghosszabbítottuk a kölcsönök futamidejét, de voltak, akik forinthitelre váltották a devizahitelüket.

A késedelmes ügyletek vizsgálatakor megfigyeltük, hogy a 2007-2008-ban devizában felvett szabad felhasználású jelzáloghiteleknél fordul elő leggyakrabban csúszás.

Pénzcentrum:
Minek tudható be a hitelportfolió ilyen mértékű romlása?

Hendrik Scheerlinck:
A nem teljesítő hiteleken belül a lakossági hiteleknél 3,1%-ról 6,2%-ra, a vállalati szegmensben 3,5%-ról 6,3%-ra nőtt a nemfizetők aránya. A lízing ügyleteknél már tavaly 6%-os bázisról indultunk, 2010.03.31-re pedig elérte a 11,7%-ot a rossz adósok aránya. Hitelkártyáknál a legrosszabb a helyzet, ott erősen kétszámjegyű ez a ráta.

Pénzcentrum:
Mennyire volt sikeres a devizahitelezés újraindítása?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hendrik Scheerlinck: Az I. negyedév eredményei alapján az új, jelzálogalapú igénylések 97,5%-a forintalapú jelzáloghitel volt, ennek megfelelően idén a forinthitelek további térnyerésére számítunk.

Pénzcentrum:
Hogyan változott az ügyfélszám és a termékek száma az elmúlt egy évben?

Hendrik Scheerlinck: Ügyfeleink száma 10 ezerrel nőtt egy év alatt és 2010. március végére elérte a 944 ezret. A lakossági ügyfelek száma 843 ezer, míg a kkv és a vállalati ügyfelek száma 101 ezer. A bankkártyák száma 659 ezerről 657 ezerre csökkent, a betéti kártyák száma emelkedett, mivel ebből a hitelkártyák száma 57 ezerről 44 ezerre csökkent. A K&H jelenleg 242 fiókkal rendelkezik, az ATM-ek száma egy év alatt 425-ről 462-re emelkedett.

Biztosítások

A K&H Biztosító élet- és otthonbiztosítási szerződéseinek száma 140 ezerről 137 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások értékesítése az I. negyedévben 4%-kal nőtt (86,7%-os kárhányad mellett), miközben a casco biztosítások értékesítése 12,9%-kal csökkent. Ez utóbbi annak tudható be, hogy megszűnt a K&H Lízing lakossági autófinanszírozási tevékenysége.

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, hogy a jelzáloghiteles ügyfelek közel 100%-a köt cégen belül lakásbiztosítást. A kockázati életbiztosítási termékek értékesítése pedig az esetek 40-50%-ában bizonyul sikeresnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?