32 °C Budapest

Megszólalt a K&H vezér: mi lesz a lakáshitelesekkel?

Pénzcentrum
2010. május 21. 13:25

A K&H Csoport tegnap tette közzé az idei I. negyedéves eredményeiről szóló jelentését (Jelentett a K&H: 5,6 milliárdos plusz az I. negyedévben). Az év első három hónapjában elért 5,6 milliárd forintos adózás utáni eredmény - különösen a tavalyi évben összesen elért 10 milliárdos eredmény tükrében - várakozáson felülinek tekinthető. A sajtótájékoztatón a felső vezetés az adatok részletes ismertetése mellett  néhány - főként a jelzáloghiteleseket érintő - kérdésünkre is válaszolt.

Pénzcentrum: Tavaly októbertől idén február közepéig felfüggesztették a devizahitelek kihelyezését, hogyan hatott ez az intézkedés a jelzáloghitel portfolióra és az állományra?

Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója: 2010. február 15-e óta a K&H kínálatában újra megtalálhatóak az euró alapú lakossági hitelek, így újra választási lehetőséget biztosítunk ügyfeleink számára. A hitelállományunk (árfolyamhatás nélkül) egy év alatt 11,8%-kal 1712 milliárd forintra csökkent. A lakossági szegmensben a hitelek tekintetében egy év alatt 9,5%-ról 9,1%-ra csökkent a piaci részesedésünk. A lakáshiteleknél 9,4%-os, a fogyasztási hiteleknél 10%-os piaci részesedéssel rendelkezünk.

K&H Lakossági hitelek

A lakossági hitelek állománya egy év alatt 801 milliárd forintról 708 milliárd forintra csökkent (a bank számításai szerint árfolyamhatás nélkül csak 4,3%-os a csökkenés). Az állami támogatásos lakáshiteleket tavaly nyáron megszüntették, így azok állománya 8 milliárd forinttal csökkent, miközben a piaci kamatozású forinthitelek állománya 2 milliárd forinttal emelkedett. Az euróban, svájci frankban és japán jenben kihelyezett lakáshitelek állománya 279 milliárd forintra, a szabad felhasználású kölcsönök állománya 302 milliárd forintra csökkent.

A kkv szektorba kihelyezett hitelek állománya eléri a 134 milliárd forintot, 123 milliárd forint a lízingállomány és 747 milliárd forintot ttesznek ki a vállalati és az egyéb kategóriába sorolt hitelek. 

Pénzcentrum:
A válság kirobbanását követően megemelkedett a törlesztési nehézségekkel küzdő ügyfelek száma, hány jelzáloghitelt sikerült átstruktúrálni?


Hendrik Scheerlinck

Hendrik Scheerlinck: A nem teljesítő hitelek aránya egy év alatt 3,6%-ról 6,5%-ra emelkedett, de a hitelportfolió romlásában még mindig a szektorban mért 8,9%-os ráta alatt vagyunk.

Eddig összesen 5400 jelzáloghitelt alakítottunk át, meghosszabbítottuk a kölcsönök futamidejét, de voltak, akik forinthitelre váltották a devizahitelüket.

A késedelmes ügyletek vizsgálatakor megfigyeltük, hogy a 2007-2008-ban devizában felvett szabad felhasználású jelzáloghiteleknél fordul elő leggyakrabban csúszás.

Pénzcentrum:
Minek tudható be a hitelportfolió ilyen mértékű romlása?

Hendrik Scheerlinck:
A nem teljesítő hiteleken belül a lakossági hiteleknél 3,1%-ról 6,2%-ra, a vállalati szegmensben 3,5%-ról 6,3%-ra nőtt a nemfizetők aránya. A lízing ügyleteknél már tavaly 6%-os bázisról indultunk, 2010.03.31-re pedig elérte a 11,7%-ot a rossz adósok aránya. Hitelkártyáknál a legrosszabb a helyzet, ott erősen kétszámjegyű ez a ráta.

Pénzcentrum:
Mennyire volt sikeres a devizahitelezés újraindítása?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hendrik Scheerlinck: Az I. negyedév eredményei alapján az új, jelzálogalapú igénylések 97,5%-a forintalapú jelzáloghitel volt, ennek megfelelően idén a forinthitelek további térnyerésére számítunk.

Pénzcentrum:
Hogyan változott az ügyfélszám és a termékek száma az elmúlt egy évben?

Hendrik Scheerlinck: Ügyfeleink száma 10 ezerrel nőtt egy év alatt és 2010. március végére elérte a 944 ezret. A lakossági ügyfelek száma 843 ezer, míg a kkv és a vállalati ügyfelek száma 101 ezer. A bankkártyák száma 659 ezerről 657 ezerre csökkent, a betéti kártyák száma emelkedett, mivel ebből a hitelkártyák száma 57 ezerről 44 ezerre csökkent. A K&H jelenleg 242 fiókkal rendelkezik, az ATM-ek száma egy év alatt 425-ről 462-re emelkedett.

Biztosítások

A K&H Biztosító élet- és otthonbiztosítási szerződéseinek száma 140 ezerről 137 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások értékesítése az I. negyedévben 4%-kal nőtt (86,7%-os kárhányad mellett), miközben a casco biztosítások értékesítése 12,9%-kal csökkent. Ez utóbbi annak tudható be, hogy megszűnt a K&H Lízing lakossági autófinanszírozási tevékenysége.

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, hogy a jelzáloghiteles ügyfelek közel 100%-a köt cégen belül lakásbiztosítást. A kockázati életbiztosítási termékek értékesítése pedig az esetek 40-50%-ában bizonyul sikeresnek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?