11 °C Budapest

Nem harap a hitelkártya: használd okosan!

2010. június 28. 04:42

Másfél millió hitelkártya van jelenleg forgalomban Magyarországon, ez az összes bankkártya 17%-a. A hitelkártya speciális fizetési eszköz, amely jóval több, illetve másfajta lehetőséget ad használójának, mint egy betéti kártya. Ha odafigyelünk a pontos törlesztésre, gyakorlatilag kamatmentes hitelhez juthatunk.


Mi is pontosan a hitelkártya?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya, melynek birtokosaként minden olyan üzletben, mellyel bankunk megállapodást kötött, lehetőségünk van a számla aláírásával hitelre árut vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni.

A kártyához (vagyis a hozzá tartozó hitelszámlához) a bankkal kötött szerződésben meghatározott mértékű hitelkeret kapcsolódik, amely igazodik jövedelmi helyzetünkhöz. A hitelszámla a kártyával végrehajtott műveletek, és a ténylegesen igénybe vett hitel összegének nyilvántartására szolgál, és jellemzően betétlekötésre, átutalásra nem alkalmas.

Ez a kártya tehát a bank és a kártyabirtokos közötti szerződésben meghatározott mértékű hitelkerethez kapcsolódik, amelyet egy hitelszámlán tartanak nyilván. Amikor a kártyabirtokos használja a kártyáját, maximum a hitelkeret erejéig kölcsönt kap a banktól.

 


A bank meghatározott időközönként, általában havonta, küld számlakivonatot a kártyabirtokosnak, amelyen feltünteti a kártyával végzett műveleteket és az igénybe vett hitel összegét. A kártyabirtokos dönti el, hogy tartozását teljes egészében visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett határidőn belül, vagy annak csak egy részét.

A részfizetés általában csak akkor engedélyezett, ha tartozása meghatározott százalékát kifizeti a kártyabirtokos. Ennek minimális mértékét (általában 5-10%) a szerződés rögzíti, pontos összegét a számlakivonat tartalmazza. Amennyiben a kártyabirtokos a teljes tartozását visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett fizetési határidőig, a kártyához kamatmentes hitelperiódus járul, részfizetés esetén ezt nem minden bank biztosítja a visszafizetett hányadra.

 

Hitelkártyával lebonyolított műveletek darabszáma Magyarországon(Forrás: MNB)


Mi a különbség a hitelkártya és a betéti kártya között?

A klasszikus betéti kártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg (számla egyenlege) vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű betéti kártya. A hitelkártyához - a betéti kártyával ellentétben ugyanis - nem szükséges külön bankszámla. Nem kell pénzt elhelyezned bankszámládon, a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatod vásárlásra és - kártyatípus függvényében - készpénzfelvételre az ún. hitelszámla terhére.

Hogyan fizethetsz hitelkártyával?

Amikor használod a kártyádat, maximum a még fel nem használt hitelkeret erejéig kölcsönt kapsz a banktól. A bank meghatározott időközönként (általában havonta) küld számlakivonatot, amelyen feltünteti a kártyával végzett műveleteket és az igénybe vett hitel összegét. Te döntöd el, hogy a számlakivonaton feltüntetett határidőn belül tartozásod teljes összegét vagy annak csak egy részét fizeted vissza.

A hitelkártya működése

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelkérelem és hitelképesség alapján a bank személyre szabott hitelkeretet bocsát a rendelkezésedre. Ez a hitelkeret valamennyi költéssel (valamint a tartozás, kamat, díjak összegével) csökken, és nő a visszafizetések összegével. Az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy mapi vásárlási és készpénzfelvételi limiteket határozzon meg, de a hitelkeret teljes összegét általában nem lehet készpénzfelvételre fordítani.

 

Hitelkártyával lebonyolított műveletek értéke; millió Ft(Forrás: MNB)


Az elszámolási időszakban (bankonként eltérő, a legtöbbször 30 nap) keletkezett költéseket a bank egy számlán tartja nyilván. Havonta egy meghatározott időpontban, az elszámolási napon értesíti az ügyfelet, megjelölve a hitelkeret igénybe vett, valamint igénybe nem vett teljes összegét, a kötelezően visszafizetendő minimális összeget, fizetendő díjakat, valamint a fizetési türelmi időszak lejáratát. A törlesztés összegét a bank meghatározott sorrendben használja fel a tartozások kiegyenlítésére (a díjak, jutalékok és ügyleti kamat kiegyenlítését követően a legrégebbi készpénzes és vásárlási tranzakciók elszámolására).

Minimum fizetendő összeg

Az elszámolási napot követően a felhasználó dönthet arról, hogy tartozása csupán egy részét fizeti vissza. A részteljesítésnek van egy bank által meghatározott minimuma, ezt nevezzük minimum fizetendő összegnek, amelyet minden esetben a fizetési türelmi időszak végéig be kell fizetni, ellenkező esetben késedelembe eshetünk és a bank késedelmi kamatot és/vagy díjat számít fel. A minimum fizetendő összeg mértéke bankonként változó (például a felhasznált hitelkeret 5%-a, min. 2000 - 5000 Ft; a felhasznált hitelkeret 5,6,7,8,9,10 %-a).

Előfordulhat azonban, hogy költésünk olyan alacsony, hogy annak összege a minimum fizetendő összeg mértékét sem éri el, ilyen esetben csak a költés összegét kell megfizetni.

 

Hitelkártyák száma Magyarországon (Forrás: MNB)


Készpénzfelvételre NE! 

Amennyiben a fizetési türelmi időszak végéig (amely legtöbb esetben 15 nap) a tartozás teljes összegét visszafizeted, költésed kamatmentes lesz, feltéve, hogy a kártyát csak vásárlásra használtad. Készpénzfelvétel esetén ugyanis a legtöbb bank a tranzakció napjától kezdődően hitelkamatot számít fel a készpénzként felvett összegre.

Nagyon fontos tehát, hogy a kamatmentes periódus csak abban az esetben áll fenn, ha a felhasznált hitelkeret teljes összegét visszafizeted a fizetési türelmi időszak végéig! Amennyiben a felhasznált hitelkeret összegét nem, vagy csak részben teljesíted, a bank a vásárlás időpontjától hitelkamatot számít fel tartozásod teljes összegére (tehát a minimum fizetendő összeg megfizetése esetén is).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem