21 °C Budapest

Nem harap a hitelkártya: használd okosan!

2010. június 28. 04:42

Másfél millió hitelkártya van jelenleg forgalomban Magyarországon, ez az összes bankkártya 17%-a. A hitelkártya speciális fizetési eszköz, amely jóval több, illetve másfajta lehetőséget ad használójának, mint egy betéti kártya. Ha odafigyelünk a pontos törlesztésre, gyakorlatilag kamatmentes hitelhez juthatunk.


Mi is pontosan a hitelkártya?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya, melynek birtokosaként minden olyan üzletben, mellyel bankunk megállapodást kötött, lehetőségünk van a számla aláírásával hitelre árut vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni.

A kártyához (vagyis a hozzá tartozó hitelszámlához) a bankkal kötött szerződésben meghatározott mértékű hitelkeret kapcsolódik, amely igazodik jövedelmi helyzetünkhöz. A hitelszámla a kártyával végrehajtott műveletek, és a ténylegesen igénybe vett hitel összegének nyilvántartására szolgál, és jellemzően betétlekötésre, átutalásra nem alkalmas.

Ez a kártya tehát a bank és a kártyabirtokos közötti szerződésben meghatározott mértékű hitelkerethez kapcsolódik, amelyet egy hitelszámlán tartanak nyilván. Amikor a kártyabirtokos használja a kártyáját, maximum a hitelkeret erejéig kölcsönt kap a banktól.

 


A bank meghatározott időközönként, általában havonta, küld számlakivonatot a kártyabirtokosnak, amelyen feltünteti a kártyával végzett műveleteket és az igénybe vett hitel összegét. A kártyabirtokos dönti el, hogy tartozását teljes egészében visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett határidőn belül, vagy annak csak egy részét.

A részfizetés általában csak akkor engedélyezett, ha tartozása meghatározott százalékát kifizeti a kártyabirtokos. Ennek minimális mértékét (általában 5-10%) a szerződés rögzíti, pontos összegét a számlakivonat tartalmazza. Amennyiben a kártyabirtokos a teljes tartozását visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett fizetési határidőig, a kártyához kamatmentes hitelperiódus járul, részfizetés esetén ezt nem minden bank biztosítja a visszafizetett hányadra.

 

Hitelkártyával lebonyolított műveletek darabszáma Magyarországon(Forrás: MNB)


Mi a különbség a hitelkártya és a betéti kártya között?

A klasszikus betéti kártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg (számla egyenlege) vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű betéti kártya. A hitelkártyához - a betéti kártyával ellentétben ugyanis - nem szükséges külön bankszámla. Nem kell pénzt elhelyezned bankszámládon, a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatod vásárlásra és - kártyatípus függvényében - készpénzfelvételre az ún. hitelszámla terhére.

Hogyan fizethetsz hitelkártyával?

Amikor használod a kártyádat, maximum a még fel nem használt hitelkeret erejéig kölcsönt kapsz a banktól. A bank meghatározott időközönként (általában havonta) küld számlakivonatot, amelyen feltünteti a kártyával végzett műveleteket és az igénybe vett hitel összegét. Te döntöd el, hogy a számlakivonaton feltüntetett határidőn belül tartozásod teljes összegét vagy annak csak egy részét fizeted vissza.

A hitelkártya működése

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelkérelem és hitelképesség alapján a bank személyre szabott hitelkeretet bocsát a rendelkezésedre. Ez a hitelkeret valamennyi költéssel (valamint a tartozás, kamat, díjak összegével) csökken, és nő a visszafizetések összegével. Az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy mapi vásárlási és készpénzfelvételi limiteket határozzon meg, de a hitelkeret teljes összegét általában nem lehet készpénzfelvételre fordítani.

 

Hitelkártyával lebonyolított műveletek értéke; millió Ft(Forrás: MNB)


Az elszámolási időszakban (bankonként eltérő, a legtöbbször 30 nap) keletkezett költéseket a bank egy számlán tartja nyilván. Havonta egy meghatározott időpontban, az elszámolási napon értesíti az ügyfelet, megjelölve a hitelkeret igénybe vett, valamint igénybe nem vett teljes összegét, a kötelezően visszafizetendő minimális összeget, fizetendő díjakat, valamint a fizetési türelmi időszak lejáratát. A törlesztés összegét a bank meghatározott sorrendben használja fel a tartozások kiegyenlítésére (a díjak, jutalékok és ügyleti kamat kiegyenlítését követően a legrégebbi készpénzes és vásárlási tranzakciók elszámolására).

Minimum fizetendő összeg

Az elszámolási napot követően a felhasználó dönthet arról, hogy tartozása csupán egy részét fizeti vissza. A részteljesítésnek van egy bank által meghatározott minimuma, ezt nevezzük minimum fizetendő összegnek, amelyet minden esetben a fizetési türelmi időszak végéig be kell fizetni, ellenkező esetben késedelembe eshetünk és a bank késedelmi kamatot és/vagy díjat számít fel. A minimum fizetendő összeg mértéke bankonként változó (például a felhasznált hitelkeret 5%-a, min. 2000 - 5000 Ft; a felhasznált hitelkeret 5,6,7,8,9,10 %-a).

Előfordulhat azonban, hogy költésünk olyan alacsony, hogy annak összege a minimum fizetendő összeg mértékét sem éri el, ilyen esetben csak a költés összegét kell megfizetni.

 

Hitelkártyák száma Magyarországon (Forrás: MNB)


Készpénzfelvételre NE! 

Amennyiben a fizetési türelmi időszak végéig (amely legtöbb esetben 15 nap) a tartozás teljes összegét visszafizeted, költésed kamatmentes lesz, feltéve, hogy a kártyát csak vásárlásra használtad. Készpénzfelvétel esetén ugyanis a legtöbb bank a tranzakció napjától kezdődően hitelkamatot számít fel a készpénzként felvett összegre.

Nagyon fontos tehát, hogy a kamatmentes periódus csak abban az esetben áll fenn, ha a felhasznált hitelkeret teljes összegét visszafizeted a fizetési türelmi időszak végéig! Amennyiben a felhasznált hitelkeret összegét nem, vagy csak részben teljesíted, a bank a vásárlás időpontjától hitelkamatot számít fel tartozásod teljes összegére (tehát a minimum fizetendő összeg megfizetése esetén is).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?