26 °C Budapest

Hitelkártyával olcsón külföldön: tippek és trükkök

Pénzcentrum
2010. június 30. 05:20

Hol lehet a legolcsóbban eurót váltani? Mennyi pénzt vigyünk magunkkal? Gyakran hangzanak el ezek a kérdések a családi nyaralás tervezésekor. A komolynak tűnő problémák megoldása egyszerű: vigyünk magunkkal külföldre hitelkártyát!

Számtalan előnye van annak, ha külföldi utazásnál nem ropogós bankók, hanem csak egy vékony plasztiklap lapul az utazó zsebében. Talán a legfontosabb, hogy megszabadulunk a pénzügyi tervezés terheitől. Nem kell kiszámolni, mennyit szeretnénk költeni, nem kell felderíteni, hol lehet a legkedvezőbb árfolyamon valutát váltani. Azzal sem kell törődni, pihenés után miként szabaduljunk meg jó áron a feleslegessé vált külföldi pénztől. Ha van hitelkártyánk, ezek a kérdések fel sem merülnek. A hitelkártyára ugyanis az azt kibocsájtó bank a jövedelmünk alapján meghatároz egy összeget, amely erejéig szabadon költekezhetünk kül- és belföldön egyaránt. Ráadásul az így elköltött pénz után egy meghatározott ideig kamatot sem kell fizetni. A vásárláson, készpénzfelvételen túl a hitelkártya külföldön alkalmas a szállodafoglalás, vagy az autóbérlés költségeinek fedezésére is. Ezen túl vannak olyan országok, ahova csak meghatározott összeggel a zsebünkben lehet beutazni. Annak igazolására, hogy ez a pénz a rendelkezésünkre áll, szintén alkalmas a hitelkártya.

Tudjuk meg, mit tud

Természetesen ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a plasztiklap használatának előnyeit tisztában kell lenni néhány szabállyal. A legfontosabb talán, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, pontosan mit is tud a hitelkártyánk. Indulás előtt ellenőrizni kell, meddig használható a kártya. Ez az információ a plasztiklapra van nyomtatva hónap/év bontásban. A kártya a rajta feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig működik. Azt sem árt megvizsgálni, hogy a kártyán szereplő adatokat dombornyomással vagy a plasztiklapba süllyesztve (ezek az úgynevezett elektronikus kártyák) tüntette fel a kibocsátó bank, illetve melyik kártyatársaság neve (a két legismertebb a Visa illetve a Mastercard) szerepel rajta. Ezek az adatok ugyanis mind befolyásolják a használhatóságot. Van ahol csak a dombornyomott kártyát fogadják el és országonként változó az is, mely kártyatársaság termékei élveznek nagyobb bizalmat.

Tisztázni kell azt is, hogy hányszor használhatjuk naponta a kártyát és egy nap mennyi pénzt költhetünk el róla. Külföldön ugyanis a tapasztalatok szerint gyakrabban használjuk a hitelkártyát és többet költünk ,mint itthon. Sok kellemetlenséget okoz, ha a limit kimerül, mert a bank ilyen esetben akkor sem engedi a további költekezést, ha még nem költöttük el a teljes hitelkeretet. Megoldást erre a problémára a használati limit utazás előtti megemelése valamint a mobiltelefonról igénybe vehető bankügyintézési szolgáltatás igénybevétele lehet. Fontos, hogy a hitelkártya használatának is lehetnek költségei. Például a külföldi készpénzfelvétel után elég magas díjat kérhetnek a bankok, míg a vásárlás díjmentes. Ha mégis készpénzre lenne szükségünk, akkor inkább bankautomatából vegyünk fel és ne bankfiókból, mert az előbbi biztosan olcsóbb.

A vásárlás ingyenes, a pénzfelvétel nem biztos

Sokakban felmerül, vajon milyen árfolyamon számolja át forintra a bank külföldi vásárlásainkat? A válasz e kérdésre nem egyszerű. Vegyünk egy példát. Ha Horvátországban nyaralunk és dombornyomott Mastercard kártyával vásárolunk, akkor a kunában elköltött pénzt először dollárra váltják, majd ezt az összeget a kártyát kibocsátó magyar bank által a dollárra meghatározott deviza eladási árfolyamon átszámolják forintra. Ezt az összeget aztán levonják a hitelkeretünkből. Bármennyire bonyolult is ez a számítás, egy biztos: így jobban járunk, mintha valutaárfolyamon készpénzt veszünk, majd abból vásárolunk.
Hitelkártyánk persze nem csak pénzköltésre alkalmas. A legtöbb bank különféle szolgáltatásokkal is igyekszik az ő termékeinek megnyerni az utazókat. Így például az éves kártyadíj fejében betegség-, baleset és poggyászbiztosítást kínálnak. Ezek a szolgáltatások automatikusan működnek, ha külföldön baj éri a kártyatulajdonost, ám nem árt utazás előtt tájékozódni arról, pontosan mire jó és mire nem a kártyához adott biztosítás.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasznos útitárs

Mivel ennyi mindenre jó, a hitelkártya értékes segítség külföldön, így nagyon kell vigyázni rá. Fontos, hogy használat során ne tévesszük szem elől, nehogy bűnözők lemásolják és visszaéljenek vele. Semmiképpen sem szabad a PIN kódot a kártyára írni, esetleg mellette a pénztárcában tárolni. Alapszabály, hogy a kód ne egyszerűen kinyomozható szám (például születési év, irányítószám stb.) legyen. Ha mégis megtörtént a baj és a kártya elveszik, vagy ellopják, azonnal le kell tiltani a használatát. Erre egy telefonszám tárcsázásával van lehetőség, ám ez a szám nem azonos az itthon ugyanerre a célra használt számmal. Jó védekezést jelent, ha megbízzuk a bankunkat, hogy sms-ben értesítsen minden kártyahasználatról, mert így hamar értesülünk a visszaélésről.

A hitelkártya birtoklásának természetesen költségei is vannak (Ezekről a későbbiekben részletesen írunk.) Fizetni kell az éves tagságért, a kamatmentes periódus lejárta után a hitelért, a készpénzfelvételért, a letiltásért, a kártya pótlásáért és sorolhatnánk. Ám ha kellő körültekintéssel használjuk és tisztában vagyunk a képességeivel a hitelkártya hasznos útitárs lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?