8 °C Budapest

Hitelkártyával olcsón külföldön: tippek és trükkök

Pénzcentrum
2010. június 30. 05:20

Hol lehet a legolcsóbban eurót váltani? Mennyi pénzt vigyünk magunkkal? Gyakran hangzanak el ezek a kérdések a családi nyaralás tervezésekor. A komolynak tűnő problémák megoldása egyszerű: vigyünk magunkkal külföldre hitelkártyát!

Számtalan előnye van annak, ha külföldi utazásnál nem ropogós bankók, hanem csak egy vékony plasztiklap lapul az utazó zsebében. Talán a legfontosabb, hogy megszabadulunk a pénzügyi tervezés terheitől. Nem kell kiszámolni, mennyit szeretnénk költeni, nem kell felderíteni, hol lehet a legkedvezőbb árfolyamon valutát váltani. Azzal sem kell törődni, pihenés után miként szabaduljunk meg jó áron a feleslegessé vált külföldi pénztől. Ha van hitelkártyánk, ezek a kérdések fel sem merülnek. A hitelkártyára ugyanis az azt kibocsájtó bank a jövedelmünk alapján meghatároz egy összeget, amely erejéig szabadon költekezhetünk kül- és belföldön egyaránt. Ráadásul az így elköltött pénz után egy meghatározott ideig kamatot sem kell fizetni. A vásárláson, készpénzfelvételen túl a hitelkártya külföldön alkalmas a szállodafoglalás, vagy az autóbérlés költségeinek fedezésére is. Ezen túl vannak olyan országok, ahova csak meghatározott összeggel a zsebünkben lehet beutazni. Annak igazolására, hogy ez a pénz a rendelkezésünkre áll, szintén alkalmas a hitelkártya.

Tudjuk meg, mit tud

Természetesen ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a plasztiklap használatának előnyeit tisztában kell lenni néhány szabállyal. A legfontosabb talán, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, pontosan mit is tud a hitelkártyánk. Indulás előtt ellenőrizni kell, meddig használható a kártya. Ez az információ a plasztiklapra van nyomtatva hónap/év bontásban. A kártya a rajta feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig működik. Azt sem árt megvizsgálni, hogy a kártyán szereplő adatokat dombornyomással vagy a plasztiklapba süllyesztve (ezek az úgynevezett elektronikus kártyák) tüntette fel a kibocsátó bank, illetve melyik kártyatársaság neve (a két legismertebb a Visa illetve a Mastercard) szerepel rajta. Ezek az adatok ugyanis mind befolyásolják a használhatóságot. Van ahol csak a dombornyomott kártyát fogadják el és országonként változó az is, mely kártyatársaság termékei élveznek nagyobb bizalmat.

Tisztázni kell azt is, hogy hányszor használhatjuk naponta a kártyát és egy nap mennyi pénzt költhetünk el róla. Külföldön ugyanis a tapasztalatok szerint gyakrabban használjuk a hitelkártyát és többet költünk ,mint itthon. Sok kellemetlenséget okoz, ha a limit kimerül, mert a bank ilyen esetben akkor sem engedi a további költekezést, ha még nem költöttük el a teljes hitelkeretet. Megoldást erre a problémára a használati limit utazás előtti megemelése valamint a mobiltelefonról igénybe vehető bankügyintézési szolgáltatás igénybevétele lehet. Fontos, hogy a hitelkártya használatának is lehetnek költségei. Például a külföldi készpénzfelvétel után elég magas díjat kérhetnek a bankok, míg a vásárlás díjmentes. Ha mégis készpénzre lenne szükségünk, akkor inkább bankautomatából vegyünk fel és ne bankfiókból, mert az előbbi biztosan olcsóbb.

A vásárlás ingyenes, a pénzfelvétel nem biztos

Sokakban felmerül, vajon milyen árfolyamon számolja át forintra a bank külföldi vásárlásainkat? A válasz e kérdésre nem egyszerű. Vegyünk egy példát. Ha Horvátországban nyaralunk és dombornyomott Mastercard kártyával vásárolunk, akkor a kunában elköltött pénzt először dollárra váltják, majd ezt az összeget a kártyát kibocsátó magyar bank által a dollárra meghatározott deviza eladási árfolyamon átszámolják forintra. Ezt az összeget aztán levonják a hitelkeretünkből. Bármennyire bonyolult is ez a számítás, egy biztos: így jobban járunk, mintha valutaárfolyamon készpénzt veszünk, majd abból vásárolunk.
Hitelkártyánk persze nem csak pénzköltésre alkalmas. A legtöbb bank különféle szolgáltatásokkal is igyekszik az ő termékeinek megnyerni az utazókat. Így például az éves kártyadíj fejében betegség-, baleset és poggyászbiztosítást kínálnak. Ezek a szolgáltatások automatikusan működnek, ha külföldön baj éri a kártyatulajdonost, ám nem árt utazás előtt tájékozódni arról, pontosan mire jó és mire nem a kártyához adott biztosítás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasznos útitárs

Mivel ennyi mindenre jó, a hitelkártya értékes segítség külföldön, így nagyon kell vigyázni rá. Fontos, hogy használat során ne tévesszük szem elől, nehogy bűnözők lemásolják és visszaéljenek vele. Semmiképpen sem szabad a PIN kódot a kártyára írni, esetleg mellette a pénztárcában tárolni. Alapszabály, hogy a kód ne egyszerűen kinyomozható szám (például születési év, irányítószám stb.) legyen. Ha mégis megtörtént a baj és a kártya elveszik, vagy ellopják, azonnal le kell tiltani a használatát. Erre egy telefonszám tárcsázásával van lehetőség, ám ez a szám nem azonos az itthon ugyanerre a célra használt számmal. Jó védekezést jelent, ha megbízzuk a bankunkat, hogy sms-ben értesítsen minden kártyahasználatról, mert így hamar értesülünk a visszaélésről.

A hitelkártya birtoklásának természetesen költségei is vannak (Ezekről a későbbiekben részletesen írunk.) Fizetni kell az éves tagságért, a kamatmentes periódus lejárta után a hitelért, a készpénzfelvételért, a letiltásért, a kártya pótlásáért és sorolhatnánk. Ám ha kellő körültekintéssel használjuk és tisztában vagyunk a képességeivel a hitelkártya hasznos útitárs lehet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm