32 °C Budapest

Hitelkártyával olcsón külföldön: tippek és trükkök

Pénzcentrum
2010. június 30. 05:20

Hol lehet a legolcsóbban eurót váltani? Mennyi pénzt vigyünk magunkkal? Gyakran hangzanak el ezek a kérdések a családi nyaralás tervezésekor. A komolynak tűnő problémák megoldása egyszerű: vigyünk magunkkal külföldre hitelkártyát!

Számtalan előnye van annak, ha külföldi utazásnál nem ropogós bankók, hanem csak egy vékony plasztiklap lapul az utazó zsebében. Talán a legfontosabb, hogy megszabadulunk a pénzügyi tervezés terheitől. Nem kell kiszámolni, mennyit szeretnénk költeni, nem kell felderíteni, hol lehet a legkedvezőbb árfolyamon valutát váltani. Azzal sem kell törődni, pihenés után miként szabaduljunk meg jó áron a feleslegessé vált külföldi pénztől. Ha van hitelkártyánk, ezek a kérdések fel sem merülnek. A hitelkártyára ugyanis az azt kibocsájtó bank a jövedelmünk alapján meghatároz egy összeget, amely erejéig szabadon költekezhetünk kül- és belföldön egyaránt. Ráadásul az így elköltött pénz után egy meghatározott ideig kamatot sem kell fizetni. A vásárláson, készpénzfelvételen túl a hitelkártya külföldön alkalmas a szállodafoglalás, vagy az autóbérlés költségeinek fedezésére is. Ezen túl vannak olyan országok, ahova csak meghatározott összeggel a zsebünkben lehet beutazni. Annak igazolására, hogy ez a pénz a rendelkezésünkre áll, szintén alkalmas a hitelkártya.

Tudjuk meg, mit tud

Természetesen ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a plasztiklap használatának előnyeit tisztában kell lenni néhány szabállyal. A legfontosabb talán, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, pontosan mit is tud a hitelkártyánk. Indulás előtt ellenőrizni kell, meddig használható a kártya. Ez az információ a plasztiklapra van nyomtatva hónap/év bontásban. A kártya a rajta feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig működik. Azt sem árt megvizsgálni, hogy a kártyán szereplő adatokat dombornyomással vagy a plasztiklapba süllyesztve (ezek az úgynevezett elektronikus kártyák) tüntette fel a kibocsátó bank, illetve melyik kártyatársaság neve (a két legismertebb a Visa illetve a Mastercard) szerepel rajta. Ezek az adatok ugyanis mind befolyásolják a használhatóságot. Van ahol csak a dombornyomott kártyát fogadják el és országonként változó az is, mely kártyatársaság termékei élveznek nagyobb bizalmat.

Tisztázni kell azt is, hogy hányszor használhatjuk naponta a kártyát és egy nap mennyi pénzt költhetünk el róla. Külföldön ugyanis a tapasztalatok szerint gyakrabban használjuk a hitelkártyát és többet költünk ,mint itthon. Sok kellemetlenséget okoz, ha a limit kimerül, mert a bank ilyen esetben akkor sem engedi a további költekezést, ha még nem költöttük el a teljes hitelkeretet. Megoldást erre a problémára a használati limit utazás előtti megemelése valamint a mobiltelefonról igénybe vehető bankügyintézési szolgáltatás igénybevétele lehet. Fontos, hogy a hitelkártya használatának is lehetnek költségei. Például a külföldi készpénzfelvétel után elég magas díjat kérhetnek a bankok, míg a vásárlás díjmentes. Ha mégis készpénzre lenne szükségünk, akkor inkább bankautomatából vegyünk fel és ne bankfiókból, mert az előbbi biztosan olcsóbb.

A vásárlás ingyenes, a pénzfelvétel nem biztos

Sokakban felmerül, vajon milyen árfolyamon számolja át forintra a bank külföldi vásárlásainkat? A válasz e kérdésre nem egyszerű. Vegyünk egy példát. Ha Horvátországban nyaralunk és dombornyomott Mastercard kártyával vásárolunk, akkor a kunában elköltött pénzt először dollárra váltják, majd ezt az összeget a kártyát kibocsátó magyar bank által a dollárra meghatározott deviza eladási árfolyamon átszámolják forintra. Ezt az összeget aztán levonják a hitelkeretünkből. Bármennyire bonyolult is ez a számítás, egy biztos: így jobban járunk, mintha valutaárfolyamon készpénzt veszünk, majd abból vásárolunk.
Hitelkártyánk persze nem csak pénzköltésre alkalmas. A legtöbb bank különféle szolgáltatásokkal is igyekszik az ő termékeinek megnyerni az utazókat. Így például az éves kártyadíj fejében betegség-, baleset és poggyászbiztosítást kínálnak. Ezek a szolgáltatások automatikusan működnek, ha külföldön baj éri a kártyatulajdonost, ám nem árt utazás előtt tájékozódni arról, pontosan mire jó és mire nem a kártyához adott biztosítás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hasznos útitárs

Mivel ennyi mindenre jó, a hitelkártya értékes segítség külföldön, így nagyon kell vigyázni rá. Fontos, hogy használat során ne tévesszük szem elől, nehogy bűnözők lemásolják és visszaéljenek vele. Semmiképpen sem szabad a PIN kódot a kártyára írni, esetleg mellette a pénztárcában tárolni. Alapszabály, hogy a kód ne egyszerűen kinyomozható szám (például születési év, irányítószám stb.) legyen. Ha mégis megtörtént a baj és a kártya elveszik, vagy ellopják, azonnal le kell tiltani a használatát. Erre egy telefonszám tárcsázásával van lehetőség, ám ez a szám nem azonos az itthon ugyanerre a célra használt számmal. Jó védekezést jelent, ha megbízzuk a bankunkat, hogy sms-ben értesítsen minden kártyahasználatról, mert így hamar értesülünk a visszaélésről.

A hitelkártya birtoklásának természetesen költségei is vannak (Ezekről a későbbiekben részletesen írunk.) Fizetni kell az éves tagságért, a kamatmentes periódus lejárta után a hitelért, a készpénzfelvételért, a letiltásért, a kártya pótlásáért és sorolhatnánk. Ám ha kellő körültekintéssel használjuk és tisztában vagyunk a képességeivel a hitelkártya hasznos útitárs lehet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?