25 °C Budapest

Alacsony kamat, ez a lényeg

2010. június 17. 15:02

Alacsony kamat, újratöltődő hitelkeret, gyors ügyintézés, egyszerű előminősítés és kevés adminisztráció - egy friss felmérés szerint ezeket a szempontokat tartja fontosnak egy ügyfél a fogyasztási hitelek igénylésekor.

A magyar ügyfelek továbbra is igénylik a fogyasztási hiteleket -derül ki a Cofidis hitelintézet felméréséből. A potenciális piac nagy, a felmérésben résztvevők háromnegyede szeretne felvenni a közeljövőben előrehozott fogyasztásának finanszírozására kölcsönt - a válaszadók túlnyomó többsége bankoktól vagy hitelintézetektől.

A többség vagy kisebb összegeket igényelne 200 ezer forintig bezárólag, vagy nagyobb, fél millió forintot is meghaladó kölcsönre lenne szüksége. Hiteligényléseiket az ügyfelek lehetőleg egyszerűen, személyes közreműködés nélkül, telefonon és interneten szeretnék lebonyolítani, a lehető legkevesebb adatszolgáltatással és papírmunkával. A törlesztéseket követően szívesen vennék, ha egyszer már odaítélt keretük újratöltődne és szükség esetén ismét lehívható lenne.

Gyors és egyszerű hitelbírálatot igényelnek az ügyfelek

A több mint ezer / teljes minta: 1133 fő / válaszadó zöme, azaz 988 fő szívesen venné, ha újratöltődő hitelkeretet vehetne igénybe és ügyei intézésében előnyben részesíti az ismert és jó nevű pénzintézeteket.

E-hitelek előnyben

A válaszadók többsége interneten és telefonon szeretné intézni fogyasztási hiteligényét, a legkevésbé személyesen otthon vagy a hitelintézet irodájában, esetleg a megvásárolni kívánt pénzügyi ajánlat értékesítési helyén. A megkérdezettek a virtuális értékesítési módnak az egytől ötig terjedő skálán (1-es a leginkább preferált módozat) 2,31 átalégértéket adtak. A telefonos hiteligénylést 1006-an 2,95 helyre tették, vagyis, majdnem olyan előkelő helyre, mint az internetes ügyintézést.

Bizalom a bankok és a hitelintézetek felé

Ugyanakkor az ügyfelek döntő többsége, körülbelül 80%-a a bankoktól és a hitelintézetektől igényelne a legszívesebben hitelt. Ezen belül a bankokat részesíti előnyben a megkérdezettek csaknem fele, a hitelintézetekhez pedig mintegy harmaduk ragaszkodik. Viszonylag kevesen akarnak kölcsönöket felvenni hitelközvetítőktől / 2 % / és magánszemélyektől / 2,5 % /. Meglepően nagy viszont azok aránya / valamivel több mint 16 % /, a válaszadók több mint tizede, akiknek lényegében mindegy, hogy kitől érkezik a pénzügyi segítség.

 

Forrás: Cofidis


Élénkülő igény a rulírozó hitelek iránt

Bár a felmérésben résztvevők kb. négyötöde / 83%/ szívesen választana olyan szabadon felhasználható személyi kölcsönt, ahol a visszafizetett tőkeösszeg ismételten lehívható, csak kevesen ismerik / 30,% / a rulírozó hitelt és annak előnyeit. Ezt tükrözi az is, hogy a válaszolók több mint fele bevallottan szinte semmit sem tud róla, (több mint 10 %-uk pedig kikerülte a kérdésre adott választ). A válaszadók 46 % az újratöltődő hitelkeretet emelte ki leginkább a rulírozó hitel előnyei közül. 4 % a hitel rövid lejáratú futam- idejét, 5, % a hosszú lejáratot, körülbelül 1 % a változó kamatot, több mint 2 % pedig a nulla százalékos teljes hiteldíj mutatót is megemlítette a rulírozó hitelek jellemzői között.

Hitelkártya és rulírozó hitel

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Viszonylag sokan tudják a hitelkártyákhoz képest beazonosítani a rulírozó hitelt. A válaszadók körülbelül egyharmada a hasonlóságot abban látja, hogy szükség esetén a rendelkezésére áll a pénzfelvételi lehetőség, ennél valamivel többen, a válaszadók 48 % -a szerint a pontos törlesztés után a visszafizetett tőke erejéig újra felvehető a hitelkeret. Ha a kölcsönigénylők választhatnának, akkor a válaszadók több mint felének ez irányú válasza alapján automatikusan feltöltődő keretet igényelnének, és csak kb. egyötödük elégszik meg azzal, ha a kölcsön a lejárat után nem újul meg.

Továbbra is élénk a hitelfelvételi kedv

A fogyasztási hitelpiac potenciális nagyságát jelzi, hogy a válaszadók 72 %-a szeretne a jövőben fogyasztási hitelt felvenni. A válaszadók több mint fele már igényelt is ilyen hitelt / 57 % /, egyhatoduk még nem, de tervezi. A megkérdezettek 14%- a eddig sem igényelt kölcsönt és ezután sem látja szükségét még kisebb összegek felvételének sem.

 

Forrás: Cofidis


A párszázezres és a fél milliót meghaladó kölcsönökre van igény

Az igényeket jól jelzi, hogy a legtöbben, (a válaszadók 26 százaléka) 500 ezer forintot meghaladó összegeket igényelnek, és jelentős azok száma, akik kisebb összegekre tartanak igényt. Újabb körülbelül 26 % legfeljebb 100 ezer forintot, 23 % pedig 200 ezer forintot kér kölcsön. Viszonylag csekély a 300-500 ezer forintos kölcsönt igénylők száma.

 

Forrás: Cofidis

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22