13 °C Budapest

Alacsony kamat, ez a lényeg

2010. június 17. 15:02

Alacsony kamat, újratöltődő hitelkeret, gyors ügyintézés, egyszerű előminősítés és kevés adminisztráció - egy friss felmérés szerint ezeket a szempontokat tartja fontosnak egy ügyfél a fogyasztási hitelek igénylésekor.

A magyar ügyfelek továbbra is igénylik a fogyasztási hiteleket -derül ki a Cofidis hitelintézet felméréséből. A potenciális piac nagy, a felmérésben résztvevők háromnegyede szeretne felvenni a közeljövőben előrehozott fogyasztásának finanszírozására kölcsönt - a válaszadók túlnyomó többsége bankoktól vagy hitelintézetektől.

A többség vagy kisebb összegeket igényelne 200 ezer forintig bezárólag, vagy nagyobb, fél millió forintot is meghaladó kölcsönre lenne szüksége. Hiteligényléseiket az ügyfelek lehetőleg egyszerűen, személyes közreműködés nélkül, telefonon és interneten szeretnék lebonyolítani, a lehető legkevesebb adatszolgáltatással és papírmunkával. A törlesztéseket követően szívesen vennék, ha egyszer már odaítélt keretük újratöltődne és szükség esetén ismét lehívható lenne.

Gyors és egyszerű hitelbírálatot igényelnek az ügyfelek

A több mint ezer / teljes minta: 1133 fő / válaszadó zöme, azaz 988 fő szívesen venné, ha újratöltődő hitelkeretet vehetne igénybe és ügyei intézésében előnyben részesíti az ismert és jó nevű pénzintézeteket.

E-hitelek előnyben

A válaszadók többsége interneten és telefonon szeretné intézni fogyasztási hiteligényét, a legkevésbé személyesen otthon vagy a hitelintézet irodájában, esetleg a megvásárolni kívánt pénzügyi ajánlat értékesítési helyén. A megkérdezettek a virtuális értékesítési módnak az egytől ötig terjedő skálán (1-es a leginkább preferált módozat) 2,31 átalégértéket adtak. A telefonos hiteligénylést 1006-an 2,95 helyre tették, vagyis, majdnem olyan előkelő helyre, mint az internetes ügyintézést.

Bizalom a bankok és a hitelintézetek felé

Ugyanakkor az ügyfelek döntő többsége, körülbelül 80%-a a bankoktól és a hitelintézetektől igényelne a legszívesebben hitelt. Ezen belül a bankokat részesíti előnyben a megkérdezettek csaknem fele, a hitelintézetekhez pedig mintegy harmaduk ragaszkodik. Viszonylag kevesen akarnak kölcsönöket felvenni hitelközvetítőktől / 2 % / és magánszemélyektől / 2,5 % /. Meglepően nagy viszont azok aránya / valamivel több mint 16 % /, a válaszadók több mint tizede, akiknek lényegében mindegy, hogy kitől érkezik a pénzügyi segítség.

 

Forrás: Cofidis


Élénkülő igény a rulírozó hitelek iránt

Bár a felmérésben résztvevők kb. négyötöde / 83%/ szívesen választana olyan szabadon felhasználható személyi kölcsönt, ahol a visszafizetett tőkeösszeg ismételten lehívható, csak kevesen ismerik / 30,% / a rulírozó hitelt és annak előnyeit. Ezt tükrözi az is, hogy a válaszolók több mint fele bevallottan szinte semmit sem tud róla, (több mint 10 %-uk pedig kikerülte a kérdésre adott választ). A válaszadók 46 % az újratöltődő hitelkeretet emelte ki leginkább a rulírozó hitel előnyei közül. 4 % a hitel rövid lejáratú futam- idejét, 5, % a hosszú lejáratot, körülbelül 1 % a változó kamatot, több mint 2 % pedig a nulla százalékos teljes hiteldíj mutatót is megemlítette a rulírozó hitelek jellemzői között.

Hitelkártya és rulírozó hitel

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Viszonylag sokan tudják a hitelkártyákhoz képest beazonosítani a rulírozó hitelt. A válaszadók körülbelül egyharmada a hasonlóságot abban látja, hogy szükség esetén a rendelkezésére áll a pénzfelvételi lehetőség, ennél valamivel többen, a válaszadók 48 % -a szerint a pontos törlesztés után a visszafizetett tőke erejéig újra felvehető a hitelkeret. Ha a kölcsönigénylők választhatnának, akkor a válaszadók több mint felének ez irányú válasza alapján automatikusan feltöltődő keretet igényelnének, és csak kb. egyötödük elégszik meg azzal, ha a kölcsön a lejárat után nem újul meg.

Továbbra is élénk a hitelfelvételi kedv

A fogyasztási hitelpiac potenciális nagyságát jelzi, hogy a válaszadók 72 %-a szeretne a jövőben fogyasztási hitelt felvenni. A válaszadók több mint fele már igényelt is ilyen hitelt / 57 % /, egyhatoduk még nem, de tervezi. A megkérdezettek 14%- a eddig sem igényelt kölcsönt és ezután sem látja szükségét még kisebb összegek felvételének sem.

 

Forrás: Cofidis


A párszázezres és a fél milliót meghaladó kölcsönökre van igény

Az igényeket jól jelzi, hogy a legtöbben, (a válaszadók 26 százaléka) 500 ezer forintot meghaladó összegeket igényelnek, és jelentős azok száma, akik kisebb összegekre tartanak igényt. Újabb körülbelül 26 % legfeljebb 100 ezer forintot, 23 % pedig 200 ezer forintot kér kölcsön. Viszonylag csekély a 300-500 ezer forintos kölcsönt igénylők száma.

 

Forrás: Cofidis

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem