Új szereplő a bankkártyapiacon: olcsóbb lehet a kártyás fizetés?

2010. május 18. 15:01

A Getronics Magyarország Kft., mint az új bankfüggetlen kártyaközpont piac szereplője, testre szabhatóbb kártyaszolgáltatásokat és jelentősen csökkenő tranzakciós díjakat ígér a jövőben, köszönhetően az új törvényi szabályozásnak. Eddig a különféle hűség, illetve co-banded kártyák használata a nagy cégek privilégiuma volt (Tesco hitelkártya, Shell Smart kátya), a jövőben azonban a kisebb üzletek is törzsvásárlói kártya-programokat indíthatnak - mondta el Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón.

A Getronics Magyarország Kft. Hazánk ötödik legnagyobb informatikai szolgáltató vállalata, széleskörű tapasztalattal a banki informatikai szolgáltatások területén. A vállalat építette ki az ország legnagyobb önkiszolgáló bankteminál hálózatát, elsőként telepített online ATM-eket és létrehozta az oszág első banki 24-órás zónáját, ami ma már szinte minden banknál lehetővé teszi, hogy fiókzárás után is hozzáférjünk az előterekben található ATM-ekhez.

A társaság jelentős fellendülést vár a bankfüggetlen kártyaközpont piacon, amely lehetővé teszi a kártyaszolgáltatások testreszabhatóságát és várhatóan a tranzakciós díjak csökkenését is. A törvény módosításával mára lehetővé vált, hogy informatikai cégek is belépjenek erre a piacra, melytől remélhetőleg visszaszorul idővel a hazai túlzott készpénzhasználat.

Nemzetközi összehasonlításban ugyanis még mindig jelentősen elmarad a hazai kártyapiac: ugyan a bankkártyák számát tekintve a helyzet már nem olyan rossz - meghaladja a 10 millió darabot - Csehország, Szlovákia és Bulgária azonban megelőznek minket az egy főre jutó kártyaszámot tekintve. 


Az egymillió főre jutó ATM-ek száma alig magasabb az uniós átlag felénél, a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma egymillió főre vetítve pedig csak egyharmada az EU-átlagnak, így nem meglepő, hogy a bankkártyaműveletek gyakorisága is elmarad az uniós átlagtól - ismertette Papp Attila a Getronics Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ezen a helyzeten változtathatnak a bankoktól független kártyaközpontok, ami a kisebb üzletek számára - az eddig ismert nagyvállalati konstukciók mellett - is kifizetődővé teheti a pontgyűjtőkártyák, hűségkártyák és pre-paid fizetőkártyák használatát.

Hazánkban a kisebb forgalmú üzletek számára még mindig nem kifizetődő a kártyás fizetési lehetőség, vagyis a POS terminálok kiépítése, hiszen a legtöbb banknál 3 százalék körüli jutalékot kérnek az üzletektől, de meghatározott forgalmi szint alatt minimális összeget is kiköthetnek, ami jóval 3 % feletti részt is elvihet a bevételből. A Getronics azt reméli, hogy piacra lépésükkel élesedik a verseny, így csökken a jutalékok szintje is, ezáltal a kisüzletek számára is kifizetődővé válik a bankkártyás fizetési rendszer kiépítése.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem