13 °C Budapest

Új szereplő a bankkártyapiacon: olcsóbb lehet a kártyás fizetés?

2010. május 18. 15:01

A Getronics Magyarország Kft., mint az új bankfüggetlen kártyaközpont piac szereplője, testre szabhatóbb kártyaszolgáltatásokat és jelentősen csökkenő tranzakciós díjakat ígér a jövőben, köszönhetően az új törvényi szabályozásnak. Eddig a különféle hűség, illetve co-banded kártyák használata a nagy cégek privilégiuma volt (Tesco hitelkártya, Shell Smart kátya), a jövőben azonban a kisebb üzletek is törzsvásárlói kártya-programokat indíthatnak - mondta el Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón.

A Getronics Magyarország Kft. Hazánk ötödik legnagyobb informatikai szolgáltató vállalata, széleskörű tapasztalattal a banki informatikai szolgáltatások területén. A vállalat építette ki az ország legnagyobb önkiszolgáló bankteminál hálózatát, elsőként telepített online ATM-eket és létrehozta az oszág első banki 24-órás zónáját, ami ma már szinte minden banknál lehetővé teszi, hogy fiókzárás után is hozzáférjünk az előterekben található ATM-ekhez.

A társaság jelentős fellendülést vár a bankfüggetlen kártyaközpont piacon, amely lehetővé teszi a kártyaszolgáltatások testreszabhatóságát és várhatóan a tranzakciós díjak csökkenését is. A törvény módosításával mára lehetővé vált, hogy informatikai cégek is belépjenek erre a piacra, melytől remélhetőleg visszaszorul idővel a hazai túlzott készpénzhasználat.

Nemzetközi összehasonlításban ugyanis még mindig jelentősen elmarad a hazai kártyapiac: ugyan a bankkártyák számát tekintve a helyzet már nem olyan rossz - meghaladja a 10 millió darabot - Csehország, Szlovákia és Bulgária azonban megelőznek minket az egy főre jutó kártyaszámot tekintve. 


Az egymillió főre jutó ATM-ek száma alig magasabb az uniós átlag felénél, a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma egymillió főre vetítve pedig csak egyharmada az EU-átlagnak, így nem meglepő, hogy a bankkártyaműveletek gyakorisága is elmarad az uniós átlagtól - ismertette Papp Attila a Getronics Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ezen a helyzeten változtathatnak a bankoktól független kártyaközpontok, ami a kisebb üzletek számára - az eddig ismert nagyvállalati konstukciók mellett - is kifizetődővé teheti a pontgyűjtőkártyák, hűségkártyák és pre-paid fizetőkártyák használatát.

Hazánkban a kisebb forgalmú üzletek számára még mindig nem kifizetődő a kártyás fizetési lehetőség, vagyis a POS terminálok kiépítése, hiszen a legtöbb banknál 3 százalék körüli jutalékot kérnek az üzletektől, de meghatározott forgalmi szint alatt minimális összeget is kiköthetnek, ami jóval 3 % feletti részt is elvihet a bevételből. A Getronics azt reméli, hogy piacra lépésükkel élesedik a verseny, így csökken a jutalékok szintje is, ezáltal a kisüzletek számára is kifizetődővé válik a bankkártyás fizetési rendszer kiépítése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem