Új szereplő a bankkártyapiacon: olcsóbb lehet a kártyás fizetés?

2010. május 18. 15:01

A Getronics Magyarország Kft., mint az új bankfüggetlen kártyaközpont piac szereplője, testre szabhatóbb kártyaszolgáltatásokat és jelentősen csökkenő tranzakciós díjakat ígér a jövőben, köszönhetően az új törvényi szabályozásnak. Eddig a különféle hűség, illetve co-banded kártyák használata a nagy cégek privilégiuma volt (Tesco hitelkártya, Shell Smart kátya), a jövőben azonban a kisebb üzletek is törzsvásárlói kártya-programokat indíthatnak - mondta el Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón.

A Getronics Magyarország Kft. Hazánk ötödik legnagyobb informatikai szolgáltató vállalata, széleskörű tapasztalattal a banki informatikai szolgáltatások területén. A vállalat építette ki az ország legnagyobb önkiszolgáló bankteminál hálózatát, elsőként telepített online ATM-eket és létrehozta az oszág első banki 24-órás zónáját, ami ma már szinte minden banknál lehetővé teszi, hogy fiókzárás után is hozzáférjünk az előterekben található ATM-ekhez.

A társaság jelentős fellendülést vár a bankfüggetlen kártyaközpont piacon, amely lehetővé teszi a kártyaszolgáltatások testreszabhatóságát és várhatóan a tranzakciós díjak csökkenését is. A törvény módosításával mára lehetővé vált, hogy informatikai cégek is belépjenek erre a piacra, melytől remélhetőleg visszaszorul idővel a hazai túlzott készpénzhasználat.

Nemzetközi összehasonlításban ugyanis még mindig jelentősen elmarad a hazai kártyapiac: ugyan a bankkártyák számát tekintve a helyzet már nem olyan rossz - meghaladja a 10 millió darabot - Csehország, Szlovákia és Bulgária azonban megelőznek minket az egy főre jutó kártyaszámot tekintve. 


Az egymillió főre jutó ATM-ek száma alig magasabb az uniós átlag felénél, a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma egymillió főre vetítve pedig csak egyharmada az EU-átlagnak, így nem meglepő, hogy a bankkártyaműveletek gyakorisága is elmarad az uniós átlagtól - ismertette Papp Attila a Getronics Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Ezen a helyzeten változtathatnak a bankoktól független kártyaközpontok, ami a kisebb üzletek számára - az eddig ismert nagyvállalati konstukciók mellett - is kifizetődővé teheti a pontgyűjtőkártyák, hűségkártyák és pre-paid fizetőkártyák használatát.

Hazánkban a kisebb forgalmú üzletek számára még mindig nem kifizetődő a kártyás fizetési lehetőség, vagyis a POS terminálok kiépítése, hiszen a legtöbb banknál 3 százalék körüli jutalékot kérnek az üzletektől, de meghatározott forgalmi szint alatt minimális összeget is kiköthetnek, ami jóval 3 % feletti részt is elvihet a bevételből. A Getronics azt reméli, hogy piacra lépésükkel élesedik a verseny, így csökken a jutalékok szintje is, ezáltal a kisüzletek számára is kifizetődővé válik a bankkártyás fizetési rendszer kiépítése.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?