24 °C Budapest

Naponta majdnem ezer magyar szabadul meg a hitelkártyájától!

Pénzcentrum
2010. április 23. 08:47

A Magyar Nemzeti Bank által közreadott összegzés szerint a válság hatására drasztikusan csökken a forgalomban lévő hitelkártyák száma - írja a Napi Gazdaság.

2009. december végéhez képest 5,2%-kal, közel 80 ezerrel (naponta átlagosan 884 darabbal) csökkent a forgalomban lévő hitel/charge plasztikok száma, így ismét 1,5 millió alatt van a számuk. Ennek egy része a bankok által visszavett, míg másik része az ügyfelek által visszaadott plasztik.

A betéti kártyák esetében ezen időszak alatt szerény, 0,2%-os bővülést mért a jegybank, ám fél éves viszonylatban a jelenleg forgalomban lévő 7,345 millió betéti kártya már 2,5%-os növekedést mutat.

A szerény növekedés mellett további gondot jelent, hogy a betéti plasztikok növekedését sem képes követni az érintett kártyák chipesítése. Az elmúlt negyedévben 18 ezres kártyaszám-növekedéssel szemben mindössze 9 ezerrel nőtt a chippel ellátott betéti plasztikok száma. Jobb a helyzet a hitelkártyák terén, itt ugyanis 18 875-tel nőtt a chippel ellátott kártyák száma, így ezek aránya a szeptemberi 16%-ról 21%-ra nőtt.

A kereskedelmi elfogadóhelyeken üzemelő pos-készülékek száma az I. negyedévben 7,7%-kal, 4400 készülékkel bővült, így a tavalyi 56 ezerrel szemben immár 61 ezer pos-készüléken fizethetünk kártyákkal. A pos-készülékek 85%-a alkalmas chip leolvasására, míg a három hónap alatt 56 készülékkel 4756-ra bővülő hazai atm-hálózat 91%-a számít biztonságosabb, chipolvasós készüléknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?