25 °C Budapest

Naponta majdnem ezer magyar szabadul meg a hitelkártyájától!

Pénzcentrum
2010. április 23. 08:47

A Magyar Nemzeti Bank által közreadott összegzés szerint a válság hatására drasztikusan csökken a forgalomban lévő hitelkártyák száma - írja a Napi Gazdaság.

2009. december végéhez képest 5,2%-kal, közel 80 ezerrel (naponta átlagosan 884 darabbal) csökkent a forgalomban lévő hitel/charge plasztikok száma, így ismét 1,5 millió alatt van a számuk. Ennek egy része a bankok által visszavett, míg másik része az ügyfelek által visszaadott plasztik.

A betéti kártyák esetében ezen időszak alatt szerény, 0,2%-os bővülést mért a jegybank, ám fél éves viszonylatban a jelenleg forgalomban lévő 7,345 millió betéti kártya már 2,5%-os növekedést mutat.

A szerény növekedés mellett további gondot jelent, hogy a betéti plasztikok növekedését sem képes követni az érintett kártyák chipesítése. Az elmúlt negyedévben 18 ezres kártyaszám-növekedéssel szemben mindössze 9 ezerrel nőtt a chippel ellátott betéti plasztikok száma. Jobb a helyzet a hitelkártyák terén, itt ugyanis 18 875-tel nőtt a chippel ellátott kártyák száma, így ezek aránya a szeptemberi 16%-ról 21%-ra nőtt.

A kereskedelmi elfogadóhelyeken üzemelő pos-készülékek száma az I. negyedévben 7,7%-kal, 4400 készülékkel bővült, így a tavalyi 56 ezerrel szemben immár 61 ezer pos-készüléken fizethetünk kártyákkal. A pos-készülékek 85%-a alkalmas chip leolvasására, míg a három hónap alatt 56 készülékkel 4756-ra bővülő hazai atm-hálózat 91%-a számít biztonságosabb, chipolvasós készüléknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22