25 °C Budapest

6,5 millióra büntették a CIB Bankot

2009. június 29. 16:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) 11 hitelintézetnél (Budapest Bank, Citibank, ERSTE Bank, MKB Bank, Unicredit Bank, Volksbank, K&H Bank, CIB Bank, FHB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank) vizsgálta, hogy lakossági jelzálog-hiteltermékekhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatuk megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek.

A Felügyelet a vizsgálatok eredményeképp a hitelintézetek többségében nem állapított meg jogszabálysértést, azonban néhány hitelintézet számára vizsgálati levélben fogalmazta meg az intézmények gyakorlatával kapcsolatos aggályait, illetőleg a jövőre vonatkozó javaslatait.

A Felügyelet jogszabálysértést állapított meg a CIB Bank Zrt. esetében, így a bankot 6,5 millió forint bírsággal sújtotta. A Bank a hitelintézeti törvényt sértette meg, amikor egy alkalommal nem az általános szerződési feltételeiben előre meghatározott okok és feltételek alapján emelte jelzálogalapú hiteleinek hiteldíját.

Az FHB Bank Nyrt. vizsgálata során a Felügyelet megállapította, hogy bár a bank jelzálog alapú hiteleihez kapcsolódó csoportos hitelfedezeti életbiztosítás ügyfelektől átvállalt díjfizetésének megszüntetésére vonatkozó szerződés módosítása nem ütközött a hitelintézeti törvény rendelkezéseibe, az alkalmazott jogi megoldást azonban aggályosnak találta.

A banknak az ezen vizsgált konstrukciójára irányuló ügyfél-tájékoztatását az e kérdésre hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásnak ítélte és így bírság megfizetésére kötelezte a bankot.

A Felügyelet a vizsgálat során tapasztaltakat is felhasználva - más hatóságokkal együtt - jogszabály-módosítást kezdeményezett a Pénzügyminisztériumnál a pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatban. E felügyeleti javaslatok összhangban voltak a Felügyeleti Tanács által már 2006-ban kiadott 9/2006. (XI.7.) számú a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről szóló ajánlásban foglalt fogyasztóvédelmi elvekkel, annak érdekében, hogy a fogyasztók érdekei fokozottabban érvényesüljenek. A hitelintézeti törvény egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó módosított rendelkezései (A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 210.§-a) 2009. augusztus elején lépnek hatályba.

Forrás: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?