6,5 millióra büntették a CIB Bankot

2009. június 29. 16:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) 11 hitelintézetnél (Budapest Bank, Citibank, ERSTE Bank, MKB Bank, Unicredit Bank, Volksbank, K&H Bank, CIB Bank, FHB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank) vizsgálta, hogy lakossági jelzálog-hiteltermékekhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatuk megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek.

A Felügyelet a vizsgálatok eredményeképp a hitelintézetek többségében nem állapított meg jogszabálysértést, azonban néhány hitelintézet számára vizsgálati levélben fogalmazta meg az intézmények gyakorlatával kapcsolatos aggályait, illetőleg a jövőre vonatkozó javaslatait.

A Felügyelet jogszabálysértést állapított meg a CIB Bank Zrt. esetében, így a bankot 6,5 millió forint bírsággal sújtotta. A Bank a hitelintézeti törvényt sértette meg, amikor egy alkalommal nem az általános szerződési feltételeiben előre meghatározott okok és feltételek alapján emelte jelzálogalapú hiteleinek hiteldíját.

Az FHB Bank Nyrt. vizsgálata során a Felügyelet megállapította, hogy bár a bank jelzálog alapú hiteleihez kapcsolódó csoportos hitelfedezeti életbiztosítás ügyfelektől átvállalt díjfizetésének megszüntetésére vonatkozó szerződés módosítása nem ütközött a hitelintézeti törvény rendelkezéseibe, az alkalmazott jogi megoldást azonban aggályosnak találta.

A banknak az ezen vizsgált konstrukciójára irányuló ügyfél-tájékoztatását az e kérdésre hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásnak ítélte és így bírság megfizetésére kötelezte a bankot.

A Felügyelet a vizsgálat során tapasztaltakat is felhasználva - más hatóságokkal együtt - jogszabály-módosítást kezdeményezett a Pénzügyminisztériumnál a pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatban. E felügyeleti javaslatok összhangban voltak a Felügyeleti Tanács által már 2006-ban kiadott 9/2006. (XI.7.) számú a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről szóló ajánlásban foglalt fogyasztóvédelmi elvekkel, annak érdekében, hogy a fogyasztók érdekei fokozottabban érvényesüljenek. A hitelintézeti törvény egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó módosított rendelkezései (A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 210.§-a) 2009. augusztus elején lépnek hatályba.

Forrás: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?