4 °C Budapest

A devizahitelek jövője: mit mondanak a szakértők?

2009. június 26. 09:47

Egyelőre nem lehet a devizahitelek eltűnésére számítani, hiszen ezek árelőnye jelentős a piaci alapú forintkölcsönökkel szemben - vélik a Világgazdaság által megkérdezett szakemberek. Az új kihelyezéseknél ugyanakkor a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kap az ügyfelet terhelő kockázatok feltárása.

Bánfalvi László, Az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója szerint addig nem esik vissza a devizahitelezés, ameddig a forinthitelek kamata magasabb lesz, mint a svájcifrank- vagy euróalapú kölcsönöké. Az ügyvezető mindenképpen nagyobb hangsúlyt helyezne arra, hogy az adósok részletesebben megismerhessék a devizahitelek kockázatait.

Szabó Levente, A Takarékbank ügyvezető igazgatója úgy véli, azon ügyfeleknek, akiknek nincs devizabevételük, vagyis természetes fedezettségük az árfolyamkockázattal szemben -tehát elsősorban a lakosságnak és az önkormányzatoknak- a jövőben főleg forintban hiteleznek a bankok. A vállalati szektoron belül az exporttal foglalkozó cégek devizahitelezése folytatódhat, míg a devizabevételekkel nem rendelkező vállalatokat inkább a forintfinanszírozás irányába próbálják majd terelni a hitelezők.

Erdei Tamás, Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója álláspontja szerint a lakossági fronton akár jelentős mértékben is visszaszorulhat a hitelezés a svájci frank, a japán jen, az amerikai dollár és a hozzájuk hasonló "idegen" devizák viszonylatában. A vállalatokat ugyanakkor az árfolyamkockázat minimalizálása érdekében abban a pénznemben indokolt finanszírozni, amelyben a bevételeik keletkeznek.

Lukácsi Zoltán, A CIB Bank lakossági marketingigazgatója addig nem számít a lakossági devizahitelek arányának markáns visszaesésére, amíg a forint- és az eurókamatszint közötti különbség nem mérséklődik 2-3 százalékra. A forintalapú, piaci kamatozású hitelek kamatlába ugyanis jelenleg 5-6 százalékkal meghaladja az euróalapú kölcsönökét, így törlesztőrészletük is jelentősen magasabb.

Soós Csaba, A Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese rövid távon nem számít a forinthitelek irányába történő jelentős aránybeli eltolódásra. Úgy véli, mindaddig, amíg a versenyképes forinthitelezés feltételei nem teremtődnek meg, marad a devizahitel-felvétel során a transzparens, korrekt tájékoztatás, a devizahitellel már rendelkező ügyfelekkel szemben viszont rugalmasnak kell lenni a kölcsönök esetleges átütemezésére.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?