20 °C Budapest

"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum
2009. április 7. 05:40

Főszerepet kaphat a régi-új ismerős: boncolgattuk a piaci kamatozású forinthiteleket! A devizahitelek korábbi térnyerése idején a bankok érdeklődés hiányában fontolóra vették a piaci kamatozású forinthitelek értékesítésének felfüggesztését, de a devizahitelek visszaszorulásával és a forinthitelek állami kamattámogatásának megszüntetésével a bankok leporolhatják a kétszámjegyű kamatokról jól felismerhető piaci forinthiteleket. A banki ajánlatok összehasonlítása után megállapítható, hogy a magas kamatszint mellett kínált forinthitelek nem igazán versenyezhetnek a devizahitelekkel.   

Az államilag támogatott forinthitelek és a devizahitelek előtt a piaci kamatozású forinthitelek jelentették a legolcsóbb a megoldást a lakhatási problémáikat csak banki finanszírozás mellett megoldani képes ügyfeleknek. A kamatszint 20 % felett indult és nem volt ritka a dupla ingatlanfedezet és a kezes bevonásának együttes alkalmazása sem.

A dupla ingatlanfedezet ekkor még nem csak azt jelentette, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan értékének maximum az 50 %-a lehetett a hitel, hanem azt is, hogy legalább két ingatlant kellett fedezetként bevonni. A gyerekcipőbe járó magyar hitelpiacon a bankok ezzel is csökkentették a kockázatukat, ha az egyik ingatlan nemfizetés esetén nehezebben ment volna el, akkor ott volt a másik, amely talán forgalomképesebb.

Később a kamatszint csökkenni kezdett, előbb 16-18 %-os szintre, majd 15 % alá is benéztek a hitelkamatok. A fedezetre vonatkozó szabályokat is finomították, majd ugyanez történt a kezességgel is. A bankok keresztértékesítési gyakorlata eltolódott az egyéb banki termékek és a biztosítások felé, a több szálon is a bankhoz kötődő ügyfeleknek már nem kellett kezest is produkálni.

A támogatott hitelek bevezetése nem jelentett mindenkinek megoldást, a kedvező kamatozású hitelhez eleinte csak az új lakást vásárlók juthattak hozzá. A forrásoldali kamattámogatás bevezetésével elhárult az akadály a használt lakások kedvező kamatszint melletti finanszírozása elől, majd bevezetésre kerültek a devizahitelek és a lakáslízing is.

A hitelpiac szárnyalása idején a piaci kamatozású forinthitel igénylések aránya egyes pénzintézetekben nem érte el az 1 %-ot ezért többen is a termék felfüggesztését fontolgatták. A devizahiteltől idegenkedő és a támogatott hitelekre valamilyen oknál fogva nem jogosult ügyfélkör kiszolgálása miatt azonban ezt nem lehetett megtenni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Körképünkben annak jártunk utána, hogy a piaci kamatozású forinthiteleket jelenleg milyen kondíciók mellett kínálják a hazai pénzintézetek. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy júliustól nagy valószínűséggel megszűnik a forinthitelek kamattámogatása. A devizahitelektől elriadt ügyfelek forintban várhatóan csak kétszámjegyű kamatok mellett adósodhatnak el (a részletekért és az összehasonlító táblázatért lapozzon a következő oldalra).

Összesítő táblázat: csak a sor végén az OTP és az Erste Bank!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?