15 °C Budapest

"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum
2009. április 7. 05:40

Főszerepet kaphat a régi-új ismerős: boncolgattuk a piaci kamatozású forinthiteleket! A devizahitelek korábbi térnyerése idején a bankok érdeklődés hiányában fontolóra vették a piaci kamatozású forinthitelek értékesítésének felfüggesztését, de a devizahitelek visszaszorulásával és a forinthitelek állami kamattámogatásának megszüntetésével a bankok leporolhatják a kétszámjegyű kamatokról jól felismerhető piaci forinthiteleket. A banki ajánlatok összehasonlítása után megállapítható, hogy a magas kamatszint mellett kínált forinthitelek nem igazán versenyezhetnek a devizahitelekkel.   

Az államilag támogatott forinthitelek és a devizahitelek előtt a piaci kamatozású forinthitelek jelentették a legolcsóbb a megoldást a lakhatási problémáikat csak banki finanszírozás mellett megoldani képes ügyfeleknek. A kamatszint 20 % felett indult és nem volt ritka a dupla ingatlanfedezet és a kezes bevonásának együttes alkalmazása sem.

A dupla ingatlanfedezet ekkor még nem csak azt jelentette, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan értékének maximum az 50 %-a lehetett a hitel, hanem azt is, hogy legalább két ingatlant kellett fedezetként bevonni. A gyerekcipőbe járó magyar hitelpiacon a bankok ezzel is csökkentették a kockázatukat, ha az egyik ingatlan nemfizetés esetén nehezebben ment volna el, akkor ott volt a másik, amely talán forgalomképesebb.

Később a kamatszint csökkenni kezdett, előbb 16-18 %-os szintre, majd 15 % alá is benéztek a hitelkamatok. A fedezetre vonatkozó szabályokat is finomították, majd ugyanez történt a kezességgel is. A bankok keresztértékesítési gyakorlata eltolódott az egyéb banki termékek és a biztosítások felé, a több szálon is a bankhoz kötődő ügyfeleknek már nem kellett kezest is produkálni.

A támogatott hitelek bevezetése nem jelentett mindenkinek megoldást, a kedvező kamatozású hitelhez eleinte csak az új lakást vásárlók juthattak hozzá. A forrásoldali kamattámogatás bevezetésével elhárult az akadály a használt lakások kedvező kamatszint melletti finanszírozása elől, majd bevezetésre kerültek a devizahitelek és a lakáslízing is.

A hitelpiac szárnyalása idején a piaci kamatozású forinthitel igénylések aránya egyes pénzintézetekben nem érte el az 1 %-ot ezért többen is a termék felfüggesztését fontolgatták. A devizahiteltől idegenkedő és a támogatott hitelekre valamilyen oknál fogva nem jogosult ügyfélkör kiszolgálása miatt azonban ezt nem lehetett megtenni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Körképünkben annak jártunk utána, hogy a piaci kamatozású forinthiteleket jelenleg milyen kondíciók mellett kínálják a hazai pénzintézetek. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy júliustól nagy valószínűséggel megszűnik a forinthitelek kamattámogatása. A devizahitelektől elriadt ügyfelek forintban várhatóan csak kétszámjegyű kamatok mellett adósodhatnak el (a részletekért és az összehasonlító táblázatért lapozzon a következő oldalra).

Összesítő táblázat: csak a sor végén az OTP és az Erste Bank!

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17