"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum
2009. április 7. 05:40

Főszerepet kaphat a régi-új ismerős: boncolgattuk a piaci kamatozású forinthiteleket! A devizahitelek korábbi térnyerése idején a bankok érdeklődés hiányában fontolóra vették a piaci kamatozású forinthitelek értékesítésének felfüggesztését, de a devizahitelek visszaszorulásával és a forinthitelek állami kamattámogatásának megszüntetésével a bankok leporolhatják a kétszámjegyű kamatokról jól felismerhető piaci forinthiteleket. A banki ajánlatok összehasonlítása után megállapítható, hogy a magas kamatszint mellett kínált forinthitelek nem igazán versenyezhetnek a devizahitelekkel.   

Az államilag támogatott forinthitelek és a devizahitelek előtt a piaci kamatozású forinthitelek jelentették a legolcsóbb a megoldást a lakhatási problémáikat csak banki finanszírozás mellett megoldani képes ügyfeleknek. A kamatszint 20 % felett indult és nem volt ritka a dupla ingatlanfedezet és a kezes bevonásának együttes alkalmazása sem.

A dupla ingatlanfedezet ekkor még nem csak azt jelentette, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan értékének maximum az 50 %-a lehetett a hitel, hanem azt is, hogy legalább két ingatlant kellett fedezetként bevonni. A gyerekcipőbe járó magyar hitelpiacon a bankok ezzel is csökkentették a kockázatukat, ha az egyik ingatlan nemfizetés esetén nehezebben ment volna el, akkor ott volt a másik, amely talán forgalomképesebb.

Később a kamatszint csökkenni kezdett, előbb 16-18 %-os szintre, majd 15 % alá is benéztek a hitelkamatok. A fedezetre vonatkozó szabályokat is finomították, majd ugyanez történt a kezességgel is. A bankok keresztértékesítési gyakorlata eltolódott az egyéb banki termékek és a biztosítások felé, a több szálon is a bankhoz kötődő ügyfeleknek már nem kellett kezest is produkálni.

A támogatott hitelek bevezetése nem jelentett mindenkinek megoldást, a kedvező kamatozású hitelhez eleinte csak az új lakást vásárlók juthattak hozzá. A forrásoldali kamattámogatás bevezetésével elhárult az akadály a használt lakások kedvező kamatszint melletti finanszírozása elől, majd bevezetésre kerültek a devizahitelek és a lakáslízing is.

A hitelpiac szárnyalása idején a piaci kamatozású forinthitel igénylések aránya egyes pénzintézetekben nem érte el az 1 %-ot ezért többen is a termék felfüggesztését fontolgatták. A devizahiteltől idegenkedő és a támogatott hitelekre valamilyen oknál fogva nem jogosult ügyfélkör kiszolgálása miatt azonban ezt nem lehetett megtenni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Körképünkben annak jártunk utána, hogy a piaci kamatozású forinthiteleket jelenleg milyen kondíciók mellett kínálják a hazai pénzintézetek. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy júliustól nagy valószínűséggel megszűnik a forinthitelek kamattámogatása. A devizahitelektől elriadt ügyfelek forintban várhatóan csak kétszámjegyű kamatok mellett adósodhatnak el (a részletekért és az összehasonlító táblázatért lapozzon a következő oldalra).

Összesítő táblázat: csak a sor végén az OTP és az Erste Bank!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 29. 22:22
A Media1 podcastjának vendége volt Hivatal Péter, a Repropress, a magyar tartalomtulajdonosok közös...
Kiszámoló  |  2024. február 29. 18:17
Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címsz...
Bankmonitor  |  2024. február 29. 17:28
A 2024-ben átalakuló Babaváró hitel és az idén induló CSOK Plusz közös szabálya, hogy szigorú előírá...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem