Media Markt vs. Electro World - Mire figyelj a karácsonyi bevásárlásnál?

Pénzcentrum
2006. december 13. 08:00

Minden valószínűség szerint az idei karácsony sem jelent majd kivételt abból a szempontból, hogy rengetegen fordulnak a mesésen csengő áruhitel akciókhoz, tovább tetézve ezzel a család eladósodottságát. Ugyan egyes szakértők arra számítanak, hogy a megszorítások miatt a hitelfelvételi kedv csillapodhat, mely a banki személyi kölcsönök mellett az áruhitelek piacára is rányomja bélyegét, biztosak vagyunk benne, hogy a karácsonyi slágernek számító elektronikai cikkeket árusító üzletekben idén is számtalan tanácstalan vevő bolyong majd két kérdéssel a fejében: "plazma vagy LCD" és "melyik hitelből".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Előbbi dilemma feloldásában korábbi írásaink igyekeztek segítséget nyújtani, most pedig vessünk egy pillantást az áruhitel konstrukciókra és tekintsük át, mire érdemes odafigyelni, illetve mivel próbálják megszédíteni a bevásárlási lázban égő vásárlókat!

Hiteldzsungel: csalás vagy csak ámítás?

Az Electro World-be betérve valóságos hiteldzsungellel szembesül a vevő, amit egyrészt felfoghatunk pozitívan, hiszen nagy a választék, vannak különféle opciók, így szinte mindenki személyre szabhatja, mi is a neki leginkább megfelelő konstrukció. Másrészt persze sokaknak a termék kiválasztása után megoldhatatlan dilemmát jelent a hitelválasztás is, így sokkal jobban örülnének a "fordista" kínálatnak (amikor mindenki megtalálhatta a neki megfelelő autót, amennyiben egy fekete T-modellt szeretett volna).

Alapvetően jónak tartjuk, hogy többféle áruhitelből lehet választani, az okos döntéshez azonban fel kell vérteznünk magunkat némi ismerettel. Kezdésként lássuk a Beneficial 2 ajánlatát:


 

A THM ugyan sokak fejében csak egy misztikus mutató, korántsem haszontalan azonban, hogy ma már ezeket a számokat a hirdetés szövegével azonos betűméretben kell közzétenni! A nagybevásárlás előtt elég csak annyit tudni, hogy hitelfelvevőként az alacsonyabb THM a kedvező számunkra, így amennyiben az ajánlott hitel mindenben tökéletesnek és túl szépnek tűnik, a THM azonban feltűnően magasabb egy másik konstrukciónál bemutatottnál, akkor érdemes rákérdezni, hogy mit felejtettek el elmondani... (A korrekt tájékoztatás persze a hitelnyújtónak is érdeke, ezért nem feltételezzük, hogy szándékosan félrevezetnék az ügyfeleket, a karácsonyi forgatagban azonban érdemes odafigyelni az apró részletekre is.)

Kamatmentes vs. valódi 0%-os

Természetesen az Electro World-ben is létezik ún. kamatmentes 10x10 áruhitel, mely esetében a vételárat 10 egyenlő részben kell visszafizetnünk, a THM azonban 25,68%-os. Mindez persze úgy jöhet ki, hogy az egyszeri kezelési költség 10%-os, mely az első havi törlesztőrészlettel együtt fizetendő. (Egy 100 ezer forintos vételárú termék esetében tehát az első visszafizetésünk 20 ezer forint lesz, mely a pénz időértéke miatt megdobja a THM-et, mivel relatíve hamar merül fel az "extra" tétel...)

Amennyiben minden fenti ismerettel felvértezve valódi 0%-os, azaz 0%-os THM-mel hirdetett ajánlatra vadászunk, akkor már sokkal nehezebb a dolgunk!


Ugyanaz pepitában...

A Media Markt esetében a Cetelem konstrukcióival találkozhatunk, melyek közül leginkább a Telitalálat hitel hasonlít az előző 10x10-es ajánlatra. Ez a termék is úgy épül fel, hogy a vételárat 10 egyenlő részletben fizetjük vissza, ezen felül azonban felmerül egy 10%-os egyszeri kezelési költség is. A THM ebben az esetben 26,27%-os, mely nem nagy eltérés az előzőekben bemutatottakhoz képest.

A Magyar Cetelem Banknak a Media Markt-ban jelenleg elérhető több, mint 10 hitelkonstrukciója mellett 2 db 0%-os THM-es hitelajánlata van. Ez azt jelenti, hogy kamat és kezelési költségmentesen vehetik igénybe az ügyfelek. Az egyik konstrukció az áruházak teljes kínálatára vonatkozó 6 hónapos ingyenhitel, amely december 17-ig igényelhető, a másik 10 hónapos ingyenhitel, amely kizárólag sulinetes termékekre vonatkozik. Ez utóbbi december 31-ig vehető igénybe - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Szánthó Balázs koncepciómenedzser. 


Mindent összevetve tehát vásárlóként annyi a teendőnk, hogy amikor minden túl szépnek tűnik, akkor feltesszük a "biztos nincs semmi más költség" típusú kérdéseket, ha a THM gyanút ébreszt bennünk. Végezetül meg kell persze jegyezni, hogy hitelkártyával akár olcsóbban is megúszhatjuk a vásárlást, ehhez azonban ügyesen kell használnunk az áruhitelnél jóval bonyolultabb terméket, melyhez alábbi írásaink nyújtanak segítséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?