9 °C Budapest

Media Markt vs. Electro World - Mire figyelj a karácsonyi bevásárlásnál?

Pénzcentrum
2006. december 13. 08:00

Minden valószínűség szerint az idei karácsony sem jelent majd kivételt abból a szempontból, hogy rengetegen fordulnak a mesésen csengő áruhitel akciókhoz, tovább tetézve ezzel a család eladósodottságát. Ugyan egyes szakértők arra számítanak, hogy a megszorítások miatt a hitelfelvételi kedv csillapodhat, mely a banki személyi kölcsönök mellett az áruhitelek piacára is rányomja bélyegét, biztosak vagyunk benne, hogy a karácsonyi slágernek számító elektronikai cikkeket árusító üzletekben idén is számtalan tanácstalan vevő bolyong majd két kérdéssel a fejében: "plazma vagy LCD" és "melyik hitelből".

Előbbi dilemma feloldásában korábbi írásaink igyekeztek segítséget nyújtani, most pedig vessünk egy pillantást az áruhitel konstrukciókra és tekintsük át, mire érdemes odafigyelni, illetve mivel próbálják megszédíteni a bevásárlási lázban égő vásárlókat!

Hiteldzsungel: csalás vagy csak ámítás?

Az Electro World-be betérve valóságos hiteldzsungellel szembesül a vevő, amit egyrészt felfoghatunk pozitívan, hiszen nagy a választék, vannak különféle opciók, így szinte mindenki személyre szabhatja, mi is a neki leginkább megfelelő konstrukció. Másrészt persze sokaknak a termék kiválasztása után megoldhatatlan dilemmát jelent a hitelválasztás is, így sokkal jobban örülnének a "fordista" kínálatnak (amikor mindenki megtalálhatta a neki megfelelő autót, amennyiben egy fekete T-modellt szeretett volna).

Alapvetően jónak tartjuk, hogy többféle áruhitelből lehet választani, az okos döntéshez azonban fel kell vérteznünk magunkat némi ismerettel. Kezdésként lássuk a Beneficial 2 ajánlatát:


 

A THM ugyan sokak fejében csak egy misztikus mutató, korántsem haszontalan azonban, hogy ma már ezeket a számokat a hirdetés szövegével azonos betűméretben kell közzétenni! A nagybevásárlás előtt elég csak annyit tudni, hogy hitelfelvevőként az alacsonyabb THM a kedvező számunkra, így amennyiben az ajánlott hitel mindenben tökéletesnek és túl szépnek tűnik, a THM azonban feltűnően magasabb egy másik konstrukciónál bemutatottnál, akkor érdemes rákérdezni, hogy mit felejtettek el elmondani... (A korrekt tájékoztatás persze a hitelnyújtónak is érdeke, ezért nem feltételezzük, hogy szándékosan félrevezetnék az ügyfeleket, a karácsonyi forgatagban azonban érdemes odafigyelni az apró részletekre is.)

Kamatmentes vs. valódi 0%-os

Természetesen az Electro World-ben is létezik ún. kamatmentes 10x10 áruhitel, mely esetében a vételárat 10 egyenlő részben kell visszafizetnünk, a THM azonban 25,68%-os. Mindez persze úgy jöhet ki, hogy az egyszeri kezelési költség 10%-os, mely az első havi törlesztőrészlettel együtt fizetendő. (Egy 100 ezer forintos vételárú termék esetében tehát az első visszafizetésünk 20 ezer forint lesz, mely a pénz időértéke miatt megdobja a THM-et, mivel relatíve hamar merül fel az "extra" tétel...)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben minden fenti ismerettel felvértezve valódi 0%-os, azaz 0%-os THM-mel hirdetett ajánlatra vadászunk, akkor már sokkal nehezebb a dolgunk!


Ugyanaz pepitában...

A Media Markt esetében a Cetelem konstrukcióival találkozhatunk, melyek közül leginkább a Telitalálat hitel hasonlít az előző 10x10-es ajánlatra. Ez a termék is úgy épül fel, hogy a vételárat 10 egyenlő részletben fizetjük vissza, ezen felül azonban felmerül egy 10%-os egyszeri kezelési költség is. A THM ebben az esetben 26,27%-os, mely nem nagy eltérés az előzőekben bemutatottakhoz képest.

A Magyar Cetelem Banknak a Media Markt-ban jelenleg elérhető több, mint 10 hitelkonstrukciója mellett 2 db 0%-os THM-es hitelajánlata van. Ez azt jelenti, hogy kamat és kezelési költségmentesen vehetik igénybe az ügyfelek. Az egyik konstrukció az áruházak teljes kínálatára vonatkozó 6 hónapos ingyenhitel, amely december 17-ig igényelhető, a másik 10 hónapos ingyenhitel, amely kizárólag sulinetes termékekre vonatkozik. Ez utóbbi december 31-ig vehető igénybe - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Szánthó Balázs koncepciómenedzser. 


Mindent összevetve tehát vásárlóként annyi a teendőnk, hogy amikor minden túl szépnek tűnik, akkor feltesszük a "biztos nincs semmi más költség" típusú kérdéseket, ha a THM gyanút ébreszt bennünk. Végezetül meg kell persze jegyezni, hogy hitelkártyával akár olcsóbban is megúszhatjuk a vásárlást, ehhez azonban ügyesen kell használnunk az áruhitelnél jóval bonyolultabb terméket, melyhez alábbi írásaink nyújtanak segítséget.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem