25 °C Budapest

Címke: pénz időértéke (16 cikk)

Pénzcentrum | 2008. március 26. 10:05

Most buknak nagyot a jövő nyugdíjasai!

A brit Brewin Dolphin vagyonkezelő cég legfrissebb kutatása szerint csaknem 2,4 millió szigetországi polgár dönt majd úgy az elkövetkező 12 hónap során, hogy csökkenti önkéntes nyugdíjcélú megtakarításait vagy egyenesen nem is tesz félre ezen célra. A fő ok a piaci bizonytalanság és a hitelválság által megnövelt törlesztési teher.

Pénzcentrum | 2008. február 21. 05:55

Újabb lakáshiteles baki: keveseknek jut eszébe...

Rengeteg apróságra kell odafigyelni egy lakáshitel kiválasztásánál, ugyanis olyan tételek jelenthetnek a hosszú futamidő alatt súlyos százezer forintokat, melyek felett figyelmeztetés hiányában könnyedén elsiklottunk volna. Kiváló példa erre a kezelési költség számítási módja, melynek figyelmen kívül hagyásával milliós buktát is összehozhatunk. Jelen összeállításunkban kifejezetten a slágertermék svájci frank hitelekre fókuszálunk, ezen belül is az átváltási árfolyamok szerepére, az ügyfelek ugyanis akár tudtukon kívül is havi rendszerességgel szembesülnek ezzel a tétellel. Lássuk, hogy mire kell figyelni és mekkora jelentőséggel bír a konverziós árfolyam!

Pénzcentrum | 2007. szeptember 11. 12:00

Megéri jenben lakáshitelt felvenni? Ne csak az alacsony kamatra figyelj!

A napokban jelent meg jen-alapú lakáshitelével a lakossági bankpiac egyik jelentős szereplője, mely termékbevezetés számos izgalmas kérdés felvetését indokolja a hitelfelvétel előtt állók számára. Adott egy alacsony kamattal kínált, a korábbi hiteleknél alacsonyabb törlesztőrészletű termék, melyhez minden eddiginél nagyobb árfolyamkockázat társul. Mit érdemes mérlegelni egy ilyen helyzetben a választás előtt? Alábbi összeállításunkban érthetően, egyszerű példák mentén igyekszünk rávilágítani az új konstrukció előnyeire és kockázataira, hogy ezáltal lényegesen megkönnyítsük a korántsem egyszerű döntést.

Pénzcentrum | 2007. július 11. 05:40

Hamarabb is jöhet a nyugdíj, egy összegben! - Éveket spórolhatnak az élelmesek...

Több összeállításunk során kiderült már, hogy a fejlettebb pénzügyi piaccal rendelkező országokban szinte mindennek van másodpiaca, így tulajdonképpen nem érhet meglepetésként bennünket az sem, hogy az Egyesült Államokban a vártnál néhány évvel hamarabb is hozzájuthatnak nyugdíj-kiegészítésükhöz egy összegben azok, akik ezt szeretnék. Nincs szó másról, mint a járadékbiztosítások másodpiacáról, melybe maguk a biztosítók csak több éves késéssel, kényszerből kapcsolódtak be. Nézzük, mire lehet jó ez a napjainkban fellendülő piac, kik és hogyan profitálhatnak belőle!

Pénzcentrum | 2007. június 21. 12:00

Mennyit ér az életed?

"Az első ügyfeleink unokái mára már milliomosok" - hirdeti az egyik hazai pénzintézet óriásplakátokon. Ezek szerint, ha megfelelő időpontban fektetünk be, akkor majd unokáink már vidáman a habokat szelik valamelyik tengeren. De mikor kell elkezdenünk egy efféle befektetési programot, illetve mennyi pénz szükséges hozzá? Kérdések, amelyek általában lemaradnak a hirdetésekről.

Pénzcentrum | 2007. június 12. 05:55

Betétmentő akciók - meg ne égesd a kezed!

Olcsó hitel ingatlan fedezet nélkül? Első hallásra lehetetlennek tűnő kifejezés, de a valóság mást mutat. Természetesen nem a zálogházak által ajánlott záloghiteleket értjük a megoldás alatt, hiszen ezeket korántsem lehetne az olcsó jelzővel illetni. A kereskedelmi bankok által ajánlott konstrukciókról van szó, amelyek bár nem ingatlanfedezetük, de az egyéb felajánlott és a bank által elfogadott fedezet miatt kedvezőbbek a személyi kölcsönöknél.

Pénzcentrum | 2007. május 18. 05:40

Lakáshitel alacsonyabb kamatra? - A buktatók, amikről senki nem beszél...

Lassan cikksorozattá növi ki magát hasábjainkon a jelzáloghitelezés témakörében a nemzetközi innovatív konstrukciók vizsgálata, melyek kitűnő keretet teremtenek ahhoz, hogy rávilágítsunk, milyen szempontokat kell mérlegelni egy hitelfelvételi döntésnél és mikre lehet számítani a hazai piacon a verseny intenzitásának továbbfokozódásával. Alábbi összeállításunkban alapvetően arról lesz szó, hogy megéri-e hitelfelvételkor egy adott összeget pluszban kifizetni azért, hogy alacsonyabb kamat mellett kaphassuk meg a hitelt. Lássuk hát, mit is tud ez a tengerentúli konstrukció és min kell elgondolkodni, ha hónapok múlva egy hazai bankfiókban ilyesmi döntési helyzet elé állítanak minket!

Pénzcentrum | 2007. május 10. 05:55

Hitelt laptop fedezete mellett? Csak nehogy nagyot bukj!

Bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy hónapban pénzszűke miatt sürgősen segítségre van szüksége, korántsem mindegy azonban, hogy ilyenkor kihez fordulunk. A rövidtávú finanszírozás, jellegéből adódóan rendkívül drága lehet, érdemes hát alaposan körülnézni. Korábbi összeállításainkban górcső alá vettük már a gyorskölcsönöket és a klasszikus zálogházak szolgáltatásait is, most azonban képzeljük el, hogy nem roskadozik otthonunk felesleges ékszerektől és bundáktól, úgy gondoljuk viszont, hogy a laptopot vagy a digitális fényképezőnket nélkülözni tudnánk néhány hétig egy kis pénzért cserébe.

Pénzcentrum | 2006. december 13. 08:00

Media Markt vs. Electro World - Mire figyelj a karácsonyi bevásárlásnál?

Minden valószínűség szerint az idei karácsony sem jelent majd kivételt abból a szempontból, hogy rengetegen fordulnak a mesésen csengő áruhitel akciókhoz, tovább tetézve ezzel a család eladósodottságát. Ugyan egyes szakértők arra számítanak, hogy a megszorítások miatt a hitelfelvételi kedv csillapodhat, mely a banki személyi kölcsönök mellett az áruhitelek piacára is rányomja bélyegét, biztosak vagyunk benne, hogy a karácsonyi slágernek számító elektronikai cikkeket árusító üzletekben idén is számtalan tanácstalan vevő bolyong majd két kérdéssel a fejében: "plazma vagy LCD" és "melyik hitelből".

Pénzcentrum | 2006. május 3. 12:00

Hogyan működik a gazdaság? - A kötvény

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Pénzcentrum | 2006. április 18. 12:00

Hogyan működik a gazdaság? - Mi a pénz és mennyit ér?

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Pénzcentrum | 2006. március 21. 11:45

Félrelövések a THM-nél... - Nincs ingyenhitel?

Érdekes fejtegetést olvashatunk a mai Magyar Hírlapban a teljes hiteldíj mutató témakörében, így érdemesnek látjuk, hogy felhívjuk Olvasóink figyelmét néhány igen fontos részletre.

Pénzcentrum | 2005. szeptember 2. 09:00

A MÁV vonattender részletei: ki mekkora ajánlatot adott

A Stadler ajánlata összességében 13 milliárd forinttal kedvezőbb, mint a Bombardier pályázata - erősítette meg a MÁV csütörtökön, az MTI-nek elküldött közleményében, amelyben részletesen ismertette a 30 motorvonat beszerzésére érkezett két ajánlat adatait. Az MTI szerint a vonatok beszerzésének költsége a Bombardier ajánlatában egyenként 4.4 millió euró, míg a Stadler ajánlatában 400 ezer

Pénzcentrum | 2005. március 18. 11:16

IMF: reformok kellenek, erősíteni kell a fiskális fegyelmet

Március első felében Budapesten járt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, és tárgyalásokat folytott a gazdaságpolitika vezetőivel, szakértőivel. Az IMF továbbra is jelentős hangsúlyt helyez a gazdasági reformok szükségességére. A Valutaalap szerint a költségvetési szféra továbbra is túlsúlyos, az ikerdeficit probléma nyilvánvaló, a relatív versenyképesség kérdése az egyik legnagyobb kihívás

Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem