Hitelkártya: hogy használd okosan?

Pénzcentrum
2006. május 31. 08:30

Számos írásunkban kiemeltük már, hogy hitelből történő vásárlás esetén érdemes lehet elgondolkodni a hitelkártya, mint megoldás igénybevételén. Banki tapasztalatok szerint sokan félnek ettől a megoldástól, mivel átláthatatlannak tartják a konstrukciót és ami ennél is rosszabb: a hitelkártyázók nagy része szorgosan gazdagítja a bankokat, mivel nem tudja, hogy is lehetne ezt a plasztikot "okosan használni". A következőkben áttekintjük, mire is kell figyelni egy hitelkártyánál, hogy szinte ingyen költhessük a bank pénzét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Mindenek előtt szögezzük le, mi különbözteti meg a hitelkártyát a betéti kártyától! A gyakran csak bankkártyaként emlegetett betéti kártya esetében a saját pénzünket, a banknál elhelyezett betétünket használhatjuk fel, míg a hitelkártyával a bank pénzét költhetjük a számunkra fenntartott hitelkeret erejéig.

Ami a hitelkártyát igazán vonzóvá teheti a tanulékony felhasználók számára, az a kamatmentesen igénybevehető hitel, mely első hallásra rendkívül csábító, de ha nem vigyázunk könnyen belefuthatunk a százalék-erdőbe...

A hitelkártyák esetében tudni kell, hogy a bank csak akkor számít fel kamatot az igénybevett hitelösszegre, ha a havi elszámolás időpontjáig azt nem fizetjük vissza. Ebből az következik, hogy egy meghatározott ideig gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bank pénzét, miközben megtakarításaink kamatozhatnak.

Nem árt viszont tudni, hogy a vissza nem fizetett rész kamatkötelessé válik...Lássuk, milyen paramétereket kell figyelembe vennünk, ha okosan szeretnénk használni a kártyát!

· Éves kártyadíj (ezt a bankok különböző akciók keretében gyakran elengedik)
· Hitelkamat
· Türelmi idő
· Minimális törlesztési kötelezettség

A türelmi idő általában 15 nap körüli a hazai konstrukcióknál, ami annyit tesz, hogy ha pont a havi zárás után vesszük igénybe a hitelt, akkor összesen akár 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. (30 nap a következő havi elszámolásig, majd ezt követően jön a 15 napos türelmi idő.)

Ha kifutunk az időből, havi 2-3%-os kamattal számolhatunk a vissza nem fizetett hitelösszegre, ami azért jelentősen megdrágíthatja a vásárlást.

A legtöbb konstrukciónál adott, hogy a felhasznált hitelösszeg 5%-a, illetve egy minimum összeg a havonta törlesztendő minimum, ezt tehát mindenképp be kell fizetni.

Nem árt tudni, hogy a készpénzfelvétel meglehetősen drága mulatság a hitelkártyával, csakúgy mint a törlesztési késedelem és a hitelkeret-túllépés.

Összességében tehát azt kell látni, hogy nagyösszegű vásárlásoknál nem jelent kamatmentes megoldást a hitelkártya (mivel vélhetően nem tudjuk minden hónapban nullára vinni a mínusz többszázezres egyenlegünket), néhány tízezer forint esetében azonban megoldható, hogy a kritikus napra feltöltsük a számlánkat, így nem kell az áruhiteleknél, illetve fogyasztási hiteleknél fizetendő kamatokat a nyakunkba venni.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?