3 °C Budapest

Hitelkártya: hogy használd okosan?

Pénzcentrum
2006. május 31. 08:30

Számos írásunkban kiemeltük már, hogy hitelből történő vásárlás esetén érdemes lehet elgondolkodni a hitelkártya, mint megoldás igénybevételén. Banki tapasztalatok szerint sokan félnek ettől a megoldástól, mivel átláthatatlannak tartják a konstrukciót és ami ennél is rosszabb: a hitelkártyázók nagy része szorgosan gazdagítja a bankokat, mivel nem tudja, hogy is lehetne ezt a plasztikot "okosan használni". A következőkben áttekintjük, mire is kell figyelni egy hitelkártyánál, hogy szinte ingyen költhessük a bank pénzét.Mindenek előtt szögezzük le, mi különbözteti meg a hitelkártyát a betéti kártyától! A gyakran csak bankkártyaként emlegetett betéti kártya esetében a saját pénzünket, a banknál elhelyezett betétünket használhatjuk fel, míg a hitelkártyával a bank pénzét költhetjük a számunkra fenntartott hitelkeret erejéig.

Ami a hitelkártyát igazán vonzóvá teheti a tanulékony felhasználók számára, az a kamatmentesen igénybevehető hitel, mely első hallásra rendkívül csábító, de ha nem vigyázunk könnyen belefuthatunk a százalék-erdőbe...

A hitelkártyák esetében tudni kell, hogy a bank csak akkor számít fel kamatot az igénybevett hitelösszegre, ha a havi elszámolás időpontjáig azt nem fizetjük vissza. Ebből az következik, hogy egy meghatározott ideig gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bank pénzét, miközben megtakarításaink kamatozhatnak.

Nem árt viszont tudni, hogy a vissza nem fizetett rész kamatkötelessé válik...Lássuk, milyen paramétereket kell figyelembe vennünk, ha okosan szeretnénk használni a kártyát!

· Éves kártyadíj (ezt a bankok különböző akciók keretében gyakran elengedik)
· Hitelkamat
· Türelmi idő
· Minimális törlesztési kötelezettség

A türelmi idő általában 15 nap körüli a hazai konstrukcióknál, ami annyit tesz, hogy ha pont a havi zárás után vesszük igénybe a hitelt, akkor összesen akár 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. (30 nap a következő havi elszámolásig, majd ezt követően jön a 15 napos türelmi idő.)

Ha kifutunk az időből, havi 2-3%-os kamattal számolhatunk a vissza nem fizetett hitelösszegre, ami azért jelentősen megdrágíthatja a vásárlást.

A legtöbb konstrukciónál adott, hogy a felhasznált hitelösszeg 5%-a, illetve egy minimum összeg a havonta törlesztendő minimum, ezt tehát mindenképp be kell fizetni.

Nem árt tudni, hogy a készpénzfelvétel meglehetősen drága mulatság a hitelkártyával, csakúgy mint a törlesztési késedelem és a hitelkeret-túllépés.

Összességében tehát azt kell látni, hogy nagyösszegű vásárlásoknál nem jelent kamatmentes megoldást a hitelkártya (mivel vélhetően nem tudjuk minden hónapban nullára vinni a mínusz többszázezres egyenlegünket), néhány tízezer forint esetében azonban megoldható, hogy a kritikus napra feltöltsük a számlánkat, így nem kell az áruhiteleknél, illetve fogyasztási hiteleknél fizetendő kamatokat a nyakunkba venni.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 10:17
A Meduza 2021 óta külföldi ügynökként volt nyilvántartva, de a főügyészség szerint most már fenyeget...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?