13 °C Budapest

Hitelkártya: hogy használd okosan?

Pénzcentrum
2006. május 31. 08:30

Számos írásunkban kiemeltük már, hogy hitelből történő vásárlás esetén érdemes lehet elgondolkodni a hitelkártya, mint megoldás igénybevételén. Banki tapasztalatok szerint sokan félnek ettől a megoldástól, mivel átláthatatlannak tartják a konstrukciót és ami ennél is rosszabb: a hitelkártyázók nagy része szorgosan gazdagítja a bankokat, mivel nem tudja, hogy is lehetne ezt a plasztikot "okosan használni". A következőkben áttekintjük, mire is kell figyelni egy hitelkártyánál, hogy szinte ingyen költhessük a bank pénzét.Mindenek előtt szögezzük le, mi különbözteti meg a hitelkártyát a betéti kártyától! A gyakran csak bankkártyaként emlegetett betéti kártya esetében a saját pénzünket, a banknál elhelyezett betétünket használhatjuk fel, míg a hitelkártyával a bank pénzét költhetjük a számunkra fenntartott hitelkeret erejéig.

Ami a hitelkártyát igazán vonzóvá teheti a tanulékony felhasználók számára, az a kamatmentesen igénybevehető hitel, mely első hallásra rendkívül csábító, de ha nem vigyázunk könnyen belefuthatunk a százalék-erdőbe...

A hitelkártyák esetében tudni kell, hogy a bank csak akkor számít fel kamatot az igénybevett hitelösszegre, ha a havi elszámolás időpontjáig azt nem fizetjük vissza. Ebből az következik, hogy egy meghatározott ideig gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bank pénzét, miközben megtakarításaink kamatozhatnak.

Nem árt viszont tudni, hogy a vissza nem fizetett rész kamatkötelessé válik...Lássuk, milyen paramétereket kell figyelembe vennünk, ha okosan szeretnénk használni a kártyát!

· Éves kártyadíj (ezt a bankok különböző akciók keretében gyakran elengedik)
· Hitelkamat
· Türelmi idő
· Minimális törlesztési kötelezettség

A türelmi idő általában 15 nap körüli a hazai konstrukcióknál, ami annyit tesz, hogy ha pont a havi zárás után vesszük igénybe a hitelt, akkor összesen akár 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. (30 nap a következő havi elszámolásig, majd ezt követően jön a 15 napos türelmi idő.)

Ha kifutunk az időből, havi 2-3%-os kamattal számolhatunk a vissza nem fizetett hitelösszegre, ami azért jelentősen megdrágíthatja a vásárlást.

A legtöbb konstrukciónál adott, hogy a felhasznált hitelösszeg 5%-a, illetve egy minimum összeg a havonta törlesztendő minimum, ezt tehát mindenképp be kell fizetni.

Nem árt tudni, hogy a készpénzfelvétel meglehetősen drága mulatság a hitelkártyával, csakúgy mint a törlesztési késedelem és a hitelkeret-túllépés.

Összességében tehát azt kell látni, hogy nagyösszegű vásárlásoknál nem jelent kamatmentes megoldást a hitelkártya (mivel vélhetően nem tudjuk minden hónapban nullára vinni a mínusz többszázezres egyenlegünket), néhány tízezer forint esetében azonban megoldható, hogy a kritikus napra feltöltsük a számlánkat, így nem kell az áruhiteleknél, illetve fogyasztási hiteleknél fizetendő kamatokat a nyakunkba venni.
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem