2 °C Budapest

Ne higgy a szemednek - sokba kerülhet a pillanatnyi csillogás!

Pénzcentrum
2006. december 4. 13:00

Advent első vasárnapján, amikor országszerte meggyúltak az első gyertyák a karácsony előtti várakozást jelző koszorúkon, és kinyíltak az első ablakok az adventi naptárakon, újfent ellátogattunk egy műszaki nagy áruházba, ahol a karácsony új-régi üdvöskéjéről, a plazma és az LCD tévékről érdeklődtünk. Vajon mi az, amire ezeknél a viszonylag nagy értékű készülékeknél oda kell figyelnünk, és mely termékeket ajánlották a szakértők!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Plazma vs. LCD!

Lapunk virtuális hasábjain többször beszámoltunk már arról, hogy milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkeznek a síkképernyős készülékek és, hogy az árat és a kapott értéket figyelembe véve melyik készüléket érdemes megvásárolni. Azonban a karácsony közeledtével arra is kíváncsiak lettünk, vajon az ünnepek előtt milyen akciókkal próbálják elcsábítani az ügyfeleket, és mit ajánlanak az eladók!

A plazma tévék a technológiából fakadóan a sötétebb helyeket kedvelik, az erősen kivilágított áruházban tükröződnek, és sokkal inkább láthatjuk bennük önmagunkat, mint az éppen lejátszott filmet. Az LCD technológiát alkalmazó készülékek ezzel szemben gyönyörű képet mutatnak, bár ha nem tökéletesen szemből nézzünk ezeket, akkor a fényerősség itt sem tökéletes. Így az áruházi tapasztalat aránytalan előnybe hozhatja az LCD-ket az előbbiekben említett plazma tévékkel szemben.

Képpontokban az erő

Az áruház igencsak segítőkész eladója szerint a legnagyobb eltérést a felbontásban tapasztalhatjuk: míg a plazma tévék általában 852x480-as vagy 1024x768-as, míg az LCD tévék 1366x768-as felbontással dolgoznak. Az síkképernyős készülékekre vonatkozó általános szabály, miszerint minden csakis a cél függvénye, ebben az esetben is igaz.

Míg a kereskedelmi csatornákat favorizálóknak, amelyek általában 640x480-as felbontásban jönnek, a plazma tévéket ajánlják, mert előfordulhat, hogy a kép az LCD esetében kissé szétesik, addig a játékoknál vagy a számítógépes összeköttetésél kifejezetten az LCD van előnyben.

A gyorsaság sem utolsó szempont

A válaszidőre leginkább az LCD tévék esetében kell odafigyelnünk, a plazmák technológiájukból nem jellemző az utánhúzó hatás. A sportközvetítések valódiságának élményéről azonban akkor se kell lemondanunk, ha az előbbi termék győzött meg minket a szaküzletben, csupán arra kell ügyelnünk, hogy válaszideje ne haladja meg a 8 ms-ot.

Nem minden a méret

Az általunk megkérdezett szakértő véleménye megegyezett az általános véleménnyel, 80 centi képátmérő alatt az LCD, míg ennél nagyobb átmérőnél a plazma tévé nyújtja a kedvezőbb ár-kapott érték arányt.

Arról se feledkezzünk el azonban, hogy bár elbűvölően néznek ki a 107 és annál nagyobb képátmérővel rendelkező elektronikai csodák, kis szobába nagy tévé egyáltalán nem jó megoldás, ahhoz ugyanis, hogy kellőképpen tudjuk élvezni a megvásárolt termék adta élményeket, legalább a képátmérő 4-5szörösére kell ülnünk attól. Így a szakértő szerint kicsi lakáshoz kicsi tévé dukál.

A fogyasztástól sem kell rettegni

Legalábbis akkor nem, ha a termék között szeretnénk választani, s bár terjedtek eddig rémhírek arról, hogy a plazma jelentősen többet fogyaszt, ezt felmérésekkel cáfolták meg. A két technológia közel azonos fogyasztást és élettartamot produkál.

S végül hogy mit is vegyünk?

Az általunk meglátogatott szakáruházban az idén karácsonykor a LG-é az akciós főszerep, így akár már 299 999 forintért vásárolhatunk 40 colos képátmérővel rendelkező LCD-t, a szakértő szerint az ár-érték arány ennél a terméknél a legjobb. Emellett ennél csupán néhány tízezer forinttal drágábban gyönyörű képpel rendelkező Sharp modelleket is hazavihetünk, bár ne feledkezzünk meg arról, hogy sok múlhat beállításon és a fényerősségen is.

349 000 forintért pedig egy JVC plazma díszeleghet szépen becsomagolva a fa alatt, és már ezen élvezhetjük a szilveszteri kabarét, ha a szakértő tanácsát követve vásárolunk ilyen technológiával készült termékeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18