18 °C Budapest
Concept image of data gathering and statistical working.

Rászállhat az uniós statisztikai hivatal a KSH-ra: szabálytalan lenne az inflációs számítás?

2023. december 27. 08:45

Az európai uniós statisztikai hivatal, az Eurostat vizsgálta a magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) működését, és megítélésük szerint az megbízható és köztiszteletben álló független intézmény, az általa előállított statisztikákat objektívnek, magas színvonalúnak, megbízhatónak és időszerűnek ítélték - írja a Népszava. Viszont lenne min javítani: a napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint 22 ajánlást fogalmaztak meg a KSH függetlensége és működésének javítása érdekében. Az egyik az, hogy javítani kell a KSH-elnök kinevezési eljárásának átláthatóságán.

A uniós szakértők szerint szükség lenne a magyar statisztikai rendszer megerősítésére, illetve a hivatalos statisztikákba vetett társadalmi bizalom előmozdításra. A 22 ajánlásból a harmadik helyen szerepel a KSH elnökének függetlensége is: „az illetékes kormányzati szerveknek javítaniuk kell a Központi Statisztikai Hivatal elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságát, például az álláshely meghirdetése révén”. Az indoklásuk szerint ugyan az új, 2016-ben elfogadott statisztikai törvény jelentős előrelépés volt, ugyanakkor az Eurostat szerint a kinevezési, toborzási folyamat kezdetén nincs teljes átláthatóság, különösen akkor, ha az üres álláshelyet nem hirdetik meg - írja a lap. Ennek hiánya negatívan befolyásolhatja a Központi Statisztikai Hivatalnak, mint szakmailag független szervezetnek a megítélését - áll a jelentésben, mely azt is javasolja, hogy a KSH-t le kellene választani a kormányról, illetve a hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodáról.

Rogán Antal november közepén arról beszélt hogy, olyan törvényjavaslatot készítenek elő a tárcájánál, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon, ne a kormány ellenőrizze”. A tárca dolgozik egy olyan törvénymódosításon, amely gyakorlatilag az Országgyűlés alá rendeli a KSH-t, ez pedig az egyik legfüggetlenebb intézménnyé tenné az Európai Unión belül – olvasható a Gazdasági Bizottság jegyzőkönyvében. „Őszintén remélem, hogy meg tudom nyerni hozzá a kormány támogatását, ebben van még vita a kormányon belül. Én személyesen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ezt megteremtsem, egy ilyen törvényt behozzak, és utána az Országgyűlés alá rendeljük a KSH működését.” – fogalmazott Rogán. Valódi változást azonban a KSH és vezetőjének függetlenségében a Eurostat javaslat hozna, ha a vezetői poszt nyílt pályázaton dőlne el – de ilyenre eddig még soha nem volt példa a magyar államigazgatás történetében, írja a lap.

Baj van az infláció számítással?

A most megjelent jelentés alapját képező vizsgálat áprilisban lezárult, nem foglalkozott a KSH-inflációszámítási gyakorlatával, hanem az általános működésre fókuszált. Az viszont tudható, hogy az Eurostat az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal a KSH-val – ezt december elején közölték a Reuters-szel. A vizsgálat azt követően indult, hogy októberben váratlanul 9,9 százalékra csökkent KSH által mért infláció - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm