Finances and economy concept.Close up hand of business woman accountant or banker making calculations.

Újabb szakmába gyűrűzik be a szakemberhiány: a kata változtatása az oka

2022. július 13. 18:33

A közel 450 ezer katás közül 40-120 ezren lehetnek, akik az átalakított adónemben maradhatnak a Minősített Könyvelők Egyesületének elsődleges adatai szerint. Sok egyéni vállalkozó nehéz helyzetbe kerül, és nem csak az adó emelkedése miatt. A megnövekedett adminisztrációs terhek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő szakmában.

Viharos sebességgel lett népszerű adózási forma a kisvállalkozások átalányadója, a kata. 2013-as bevezetése óta mára a 2021-es adatok alapján az 590 ezer egyéni vállalkozóból 450 ezer választotta ezt az adózási formát.

A július 12-én benyújtott jogszabálytervezet augusztus végével lényegében megszüntette azt az adózási módot, amit minden tizedik magyar használt. A módosítások után lényegében lehetetlen a legtöbb adózónak a kata módosított szabályainak megfelelni, hiszen csakis magánszemélytől származó bevételekre alkalmazható az adózási forma.

Ez a katás vállalkozók több, mint háromnegyedét érinti, akiknek jelentős része új adózási formát kell keressen. Azonban bármilyen megoldást is választ a vállalkozás, az az adminisztrációs terhel növekedésével jár.

A kata fő előnye az egyszerűsége volt, és több százezer egyéni vállalkozó megnövekedett adminisztrációs terheinek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő szakmában

– mutat rá egy kevéssé ismert nehézségre Harkai István a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke. A szervezetnél úgy látják, nagy az esélye annak is, hogy egy ilyen intézkedés hatására az amúgy is túlterhelt, egyre fogyatkozó számú könyvelők egy része befejezi a tevékenységét, így tovább csökken a szakemberek száma. Az egyéb adózási formákban már nem csak évi, hanem havi bevallásokat kell készíteni, sokkal szigorúbb nyilvántartásokat kell vezetni, a törvényes működéshez sokkal több feltételt kell figyelni a könyvelőknek.

Mindez a vállalkozásoknak többletköltséget, a könyvelőknek többletmunkát jelent, és ezzel tovább bonyolítja és drágítja a módosítás az adórendszert. A szakemberek szerint félő, hogy az intézkedéseknek nem az lesz a hatása, hogy több adót fizetnek az egyéni vállalkozók, hanem ismét a feketegazdaság irányába fognak sokan váltani.

Különösen problémás, hogy adóéven belül módosítják a jogszabályokat. A július 12-én elfogadásra került szabályok szerint augusztus 31-éig működhetnek tovább a megszokott formában a katás vállalkozások. Élő szerződések betartását, az életszerű munkavégzést is akadályozza az új szabály, amivel még a költségvetés sem biztos, hogy jobban fog járni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Élő szerződések esetén kihívásos annak kezelése, hogyan lehet például olyan bevételeket kezelni, amiket egy szeptemberben már megszűnő egyéni vállalkozó kap. Ez a megrendelők számára is többletmunkát, adminisztrációt jelent. Több százezer szerződést kell a nyári szabadságolások alatt átírni, ésszerű lett volna a 2023-as év elejét megvárni a változásokkal.

A felkészülés az egyeztetésre a könyvelővel most fontosabb, mint bármi

A MINKE szerint most az a legfontosabb, hogy minden vállalkozás egyeztessen a könyvelőjével, adótanácsadóval, az időpontról, hogy mikor tudják áttekinteni a választási lehetőségeket. Cégek esetében nagyon fontos, hogy az adónem-váltás miatt könyvvizsgálatra lesz szükségük.

A konkrét egyeztetéssel pedig ajánlott várni pár napot, a törvény hivatalos megjelenését követően, mert a teendők nagyban függenek attól is, hogy a NAV milyen tájékoztatót fog közzétenni az átállás módjáról és a könyvelőnek is tájékozódni kell a lehetőségekről.

A leghasznosabb, amit minden a katából kieső vállalkozó addig is tehet, hogy felkészül a könyvelővel, adótanácsadóval, könyvvizsgálóval folytatandó beszélgetésre, mert konkrétumok nélkül a szakemberek sem tudnak konkrét tanácsot adni. Nézze át és írja le milyen költségei vannak, melyek a vállalkozásával kapcsolatban merülnek fel. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen adózási módot érdemes választani. Például van-e kocsija, amire költséget lehet elszámolni, mennyi az anyag- és árubeszerzés költsége, egyéb vállalkozási költségei.

Emellett gondolja át, hogy mennyi bevétele várható még augusztus 31-ig a vállalkozásnak. Ugyanis például a kata-alanyiság megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kata-alanyiság időszakára esik. Tehát az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is katás volt, és a katásságát 2022. szeptember 1. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót - zárják az elemzést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem