3 °C Budapest
Kivágott felvétel, fiatal ázsiai nő középrésze, aki frissen készült finom sajtburgert eszik, sült krumplit mártogat ketchupba egy kávézóban. Élvezi az ebédjét! Életmód, emberek és ételek koncepció

Ha van ilyen étel a hűtődben, inkább dobd ki: ezek miatt lehet ennyi krónikus beteg Magyarországon is

2025. november 19. 17:46

A világ legnagyobb tudományos áttekintése szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása súlyos veszélyt jelent a globális egészségre, mivel károsítja az emberi test minden főbb szervrendszerét - jelentette a The Guardian.

A Lancet folyóiratban megjelent háromrészes tanulmánysorozat szerint az UPF-ek gyorsan kiszorítják a friss élelmiszereket a gyermekek és felnőttek étrendjéből minden kontinensen. A kutatás összefüggést talált az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és számos egészségügyi probléma között, beleértve az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a depressziót.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend több mint fele már UPF-ekből áll. Egyes csoportoknál, különösen a fiatalabbaknál, szegényebbeknél vagy hátrányos helyzetű területeken élőknél az étrend akár 80%-a is lehet ultra-feldolgozott élelmiszer.

A 43 vezető szakértő által készített áttekintés szerint a magas UPF-tartalmú étrendek túlevéshez, gyenge tápértékhez és káros vegyi anyagoknak való fokozott kitettséghez vezetnek. A sorozathoz készített 104 hosszú távú tanulmány szisztematikus áttekintése során 92 vizsgálat mutatott ki nagyobb kockázatot egy vagy több krónikus betegségre és a bármilyen okból bekövetkező korai halálozásra.

Carlos Monteiro professzor, a São Pauló-i Egyetem közegészségügyi táplálkozási szakértője szerint az eredmények alátámasztják, hogy sürgős intézkedésekre van szükség az UPF-ek visszaszorítására. "Az első tanulmány azt jelzi, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek károsítják az emberi test minden főbb szervrendszerét. A bizonyítékok erősen arra utalnak, hogy az emberek biológiailag nem alkalmazkodtak ezek fogyasztásához."

Az UPF kategóriába olyan termékek tartoznak, amelyeket iparilag állítottak elő, gyakran mesterséges ízesítőkkel, emulgeálószerekkel és színezékekkel. Ide tartoznak az üdítőitalok és a csomagolt snackek, amelyek rendkívül ízletesek és magas kalóriatartalmúak, de tápanyagokban szegények.

A tanulmánysorozat második része olyan szakpolitikákat javasol, amelyek szabályozzák és csökkentik az UPF-ek gyártását, marketingjét és fogyasztását. Bár egyes országok már bevezettek szabályokat az élelmiszerek átalakítására és az UPF-ek ellenőrzésére, "a globális közegészségügyi válasz még kezdeti szakaszban van, hasonlóan ahhoz, ahol a dohányzás elleni mozgalom volt évtizedekkel ezelőtt".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A harmadik tanulmány szerint a globális vállalatok, nem pedig az egyéni választások hajtják az UPF-ek térnyerését. A szerzők szerint az UPF a táplálkozással összefüggő "krónikus betegségek járványának" vezető oka, mivel az élelmiszeripari vállalatok a profitot minden más elé helyezik.

A sorozat társszerzője, Barry Popkin professzor a következőket javasolja: "Szorgalmazzuk, hogy a csomagolás elején tüntessék fel az UPF-eket jelző összetevőket a túlzott telített zsír-, cukor- és sótartalom mellett, hogy megelőzzük az egészségtelen összetevők helyettesítését és hatékonyabb szabályozást tegyünk lehetővé."

A szerzők emellett szigorúbb marketingkorlátozásokat, különösen a gyermekeknek szóló reklámok betiltását, az UPF-ek kitiltását a közintézményekből (iskolákból, kórházakból), valamint az UPF-értékesítés és a szupermarketekben elfoglalt polchely korlátozását javasolják. Pozitív példaként említik a brazil nemzeti iskolai étkeztetési programot, amely már kiiktatta az UPF-ek többségét, és 2026-ra az élelmiszerek 90%-át friss vagy minimálisan feldolgozott termékekből fogja biztosítani.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 13. szombat
Luca, Otília
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?