Top view of young woman sleeping on side in her bed at night. Beautiful girl sleeping profoundly and dreaming at home with blue blanket. High angle view of woman asleep with closed eyes.

Ádáz népbetegség szedi áldozatait Magyarországon: ezek a tünetei, alvás közben jelentkeznek

2024. május 10. 11:47

Szakértők szerint az álombeszéd gyakori jelenség, amely gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, és több tényező is kiválthatja - írja a CNN.

Az álombeszéd egy gyakori jelenség, amely gyerekeknél és felnőtteknél is előfordulhat. Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szerint a gyermekek mintegy 50%-a beszél álmában, míg a felnőttek körülbelül 5%-a mutatja ezt a viselkedést. A felnőttek közel 60-65%-a legalább egyszer tapasztal éjszakai beszédepizódot élete során.

Az álombeszéd az alvás bármely szakaszában előfordulhat, nem csak a REM fázisban. Ezek az epizódok többnyire ártalmatlanok, tartalmazhatnak motyogást, nyögéseket vagy értelmetlen szavakat. Dr. Carlos Schenck, a Minnesotai Egyetem Hennepin Megyei Orvosi Központjának professzora hangsúlyozza, hogy

fontos kideríteni az álombeszéd mögött meghúzódó okokat, mint például mentális egészségügyi vagy fizikai problémákat

- magyarázta. Az alvásbeszédet olyan tényezők válthatják ki, mint a poszttraumás stressz zavar (PTSD), depresszió, szorongás, magas vérnyomás vagy akár más alvászavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek. Különösen figyelemre méltó, ha valaki 50 éves kor után kezd el álmában beszélni, ebben az esetben érdmes alapos neurológiai vizsgálatokra menni. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az obstruktív alvási apnoe és a savas reflux is okozhatja az agy részleges felébredését és ennek következtében az álombeszédet. Jennifer Mundt ajánlása szerint a fehér zajgenerátorok vagy ventilátorok használata segíthet valamelyest a problémán. 

Az alvás közbeni beszéd egy paraszomnia típusa, ami olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint az alvási rémálmok vagy az alvásparalízis. Családi hajlam is megfigyelhető ezeknél a rendellenességeknél. A jó alváshigiénia fontos lépés lehet az állapot kezelésében; ide tartozik például minden nap ugyanabban az időben történő lefekvés és felkelés, valamint stimulánsok kerülése délután és a képernyős eszközök használatának minimalizálása lefekvés előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem