Sound impacts sleep cycle. Loud music.

Rengeteg magyar életét teszi tönkre az óraátállítás: így védekezz a pokoli mellékhatások ellen

2023. október 25. 21:02

Az óraátállítás kihívás elé állítja a szervezetet is és befolyásolja az alvás minőségét is. Azonban a téli időszámítás nélkül is van probléma az alvással, többek között az éghajlatváltozás miatt is egyre kevesebbet alszanak az emberek globálisan. A JYSK és a Magyar Alvás Szövetség közös összeállításából az is kiderült, hogy a magyarok 60 százaléka, és főleg a nők alszanak rosszul, ennek pedig számos élettani hatása is van. A két szervezet ezért stratégiai partnerséget kötött, az alvás minőségének javítása ugyanis a JYSK-nél is stratégiai cél. A jó alvásért lehet tenni, és ebben fontos szerepet játszanak a megfelelő matracok, párnák és takarók is. A JYSK-nél az árbevétel nagyjából harmadát jelentik az alváshoz kapcsolódó termékek, a matracokat, párnákat, takarókat pedig leginkább az utolsó negyedévben keresik a vásárlók. A párnákból a memóriahabos verziók, míg a paplanból a négyévszakosak számítanak favoritnak.

Október utolsó vasárnapján ismét jön az óraátállítás, ami nem csak azt jelenti, hogy egy órával hamarabb sötétedik, de a téli időszámításra való átállás a szervezetet is megviseli, és az alvásra is hatással van. A jó alvás elengedhetetlen része az általános egészségnek, enélkül többek között hangulati rendellenességek, szívproblémák, elhízás vagy éppen cukorbetegség is felléphet - hívja fel a figyelmet a JYSK és a Magyar Alvás Szövetség. A két szervezet stratégia partnerség keretében igyekszik bemutatni, mit lehet tenni a jó alvásért.

Tennivaló pedig bőven van, ugyanis nem csak az óraátállás miatt alszanak egyre rosszabbul globálisan az emberek.

Globális alvásveszteség

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke a JYSK sajtóeseményén arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzetközi kutatások szerint az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen csökken, az alváshiányos éjszakák száma pedig 13-15 éjszakával nő, aminek komoly élettani következményei vannak. Ennek egyik oka az éghajlatváltozás: dán tudósok 7,41 millió éjszakai alvást követtek nyomon és azt vették észre, hogy még a melegebb éghajlatú földrajzi zónákban is kevesebbet alszanak az emberek, és nehezen tudnak alkalmazkodni az alvási hőmérséklet emelkedéséhez.

Így alszanak a magyarok

A JYSK sajtóbeszélgetésén szó volt a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató 2020 és 2024 között folyó éves követéses vizsgálatáról is. Ebből kiderült, hogy romló tendencia látható a magyarok alvásminőségében. 2023-ban a lakosság közel 40 százaléka gondolja úgy magáról, hogy kitűnően vagy inkább jól alszik. Azonban az alvásminőség objektív megítélése szerint mindössze a magyarok 4 százalékának normális az alvásminősége. A lakosság 20 százaléka gondolja úgy, hogy inkább rosszul vagy nagyon rosszul alszik, ez az arány nőtt az előző évhez képest. Az objektív besorolás itt is borúsabb képet fest, a lakosság 60 százaléka a súlyos vagy nagyon súlyos állapotba tartozik alvásminősége szempontjából. Hétköznap egyébként átlagosan 6,8 órát, míg hétvégén átlagosan 7,6 órát alszanak a magyarok.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők sokkal több és súlyosabb alvással kapcsolatos problémával küzdenek mint a férfiak. Ilyen gyakori tünet például a napközbeni álmosság, az éjszakai felébredés, a nehéz visszaalvás, a reggeli fáradt ébredés, ezek a lakosság 60 százalékánál jelentkeznek. Nőtt továbbá a nehezen elalvók száma is, idén ez már a válaszadók 41 százalékára jellemző. Az előző évekhez hasonlóan 43 százalékos azoknak az aránya, akik úgy érzik, hogy csökkent a fizikai és/vagy szellemi teljesítőképességük, de idén volt a legmagasabb, 37 százalékos, a rémálmokkal küzdők aránya.

G. Németh György hozzátette, hogy az elmúlt évek eredményeitől elmaradva, a lakosság 13 százaléka érzi teljesen kipihentnek magát ébredéskor, míg közel kétharmaduknál előfordul, hogy időnként fáradtnak érzik magukat ébredéskor. A lakosság negyede nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen érzik magukat kialvatlannak ébredés után.

Érdekes egyébként, hogy a problémák ellenére mindössze 7 százalék fordult már háziorvoshoz alváspanaszokkal, és mindössze 2 százalék ment alvásspecialistához. Ellenben nő az alvásfigyelő eszközök használata: már a lakosság 9 százaléka használ ilyeneket. Idén pedig 48 százalékra nőtt az elalvást segítő készítményt használók aránya, a leggyakrabban alkalmazott alvássegítők továbbra is a gyógyteák.

Matracok, párnák, takarók – ezek is segíthetnek

A JYSK szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy az alvást segítő eszközök között fontos szerepe van a hálószoba berendezésének is.

Kevesen gondolnak arra, hogy a rossz alvásuk mögött egy rosszul megválasztott párna, matrac vagy ágyrács is állhat. Annak is fontos szerepe van, hogy milyen takaróval alszunk, milyen meleg vagy éppen milyen nehéz az. A JYSK kiemelt figyelmet fordít az alvásra, a 94 áruházunk mindegyikében van alvásstúdiónk, amelyben a szakembereink segítenek abban, hogy mindenki megtalálja az alvását legjobban támogató terméket. Illetve működtetünk egy Sleep Academy továbbképzést is, amely célja, hogy kollégáink a legfrissebb tudást adhassák át a vásárlóknak

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Szilvási Krisztina, a JYSK kommunikációs vezetője.

A JYSK-nél az árbevétel nagyjából harmadát jelentik az alváshoz kapcsolódó termékek, a matracokat, párnákat, takarókat pedig leginkább az utolsó negyedévben keresik a vásárlók. A párnákból a memóriahabos verziók, míg a paplanból a négyévszakos verziók számítanak favoritnak.

Gerincfájdalom ellen

A hálószoba berendezésének tehát fontos szerepe van az alvásban. A gerincfájdalmakat és a kényelmes alvást segíti például a matrac kiválasztása is, ehhez pedig fontos, hogy a vásárlás előtt eltöltsön a vásárló egy kis időt a kiállított matracokon a szokásos alvó pozíciójában. Ha ketten alszanak egy matracon, akkor pedig érdemes mind a két félnek végigcsinálnia ezt a folyamatot. Akkor választott ugyanis valaki jó matracot, ha a gerince egyenesen helyezkedik el akkor is, amikor oldalt fekszik.

Fontos a nyak alátámasztása

Hasonlóképpen, a párna – bár apróságnak tűnik – sok gondot okozhat. Egy megfelelő alátámasztást nyújtó párna kulcsfontosságú a minőségi alváshoz. A JYSK szakértője szerint, ha valaki az oldalán fekve alszik, különösen fontos, hogy a megfelelő párnát válasszon ki ahhoz, hogy a nyakcsigolyái ne legyenek természetellenes pozícióban. Oldalt fekvéshez a magas párna jó, amely megfelelő alátámasztást ad a fejnek. Hanyatt fekve alváshoz pedig fontos, hogy a párna legyen alacsony, ami elsődlegesen a nyakat támasztja. Ennek az elvárásnak egy ergonomikus, speciális habszivacs vagy természetes latex párna felel meg, amely további alátámasztást nyújt a nyak számára.

A JYSK arra is felhívja a figyelmet, hogy a hálószobában a hőérzethez a paplan, takaró is hozzájárul, nem csak a szoba hőmérséklete. A különböző melegségű paplanokból mindenki kiválaszthatja a legmegfelelőbbet. A paplan vastagsága mellett a töltet is fontos tényező. A természetes töltet, mint a pehely és toll, előnye, hogy jól szellőzik, egyenletesen és könnyen terül szét a test körül, ez a töltet a legjobb szigetelő. A selyem paplan általában vékony, hőmérséklet szabályzók, így biztosítják a megfelelő hőmérsékletet az éjszaka során. A selyem ráadásul lélegző, antibakteriális anyag, ami kényelmes, higiénikus alvási körülményeket biztosít. A szintetikus töltet poliészter szálakból áll, ez hatékonyan vezeti el a nedvességet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem