25 °C Budapest
Éjszaka kínozza a magyarokat ez a lappangó népbetegség: ilyen tünetekről ismered fel a bajt

Éjszaka kínozza a magyarokat ez a lappangó népbetegség: ilyen tünetekről ismered fel a bajt

2023. június 25. 15:05

Egyáltalán nem mindegy, hogy a jobb vagy a bal oldalunkon alszunk: a tudósok szerint mindkét pozitúrának vannak előnyei, de a hátunknak például az a legjobb, ha hanyatt fekszünk. Abban mind egyetértettek, hogy hason aludni viszont kifejezetten egészségtelen. Kiderült az is, hogy rengeteg magyarnak teszi pokollá az életét a rossz alvás.

A legtöbbünknek van egy preferált oldala, amelyen szívesebben alszik. Bár mozogolódunk, forgolódunk álmunkban, de általában végül mindig ugyanazon az oldalon kötünk ki. Az viszont nem mindegy, hogy a jobb, vagy a bal oldalunkon alszunk - hívta fel a figyelmet a HuffPost. Ali Ramadan táplálkozási szakértő  elmagyarázta, hogy milyen előnye lennek annak, ha a bal oldalunkon alszunk.

Amikor ugyanis a bal oldalunkon alszunk, a gyomor és a gyomornedvek lejjebb helyezkednek el, mint a nyelőcső, ami segíthet csökkenteni a gyomorégést és az emésztési zavarokat. Emellett csökken a hátra nehezedő nyomás, úgyhogy a terhes nők számára ez az ideális alvási mód: segítheti a szív, a magzat, a méh és a vesék közötti véráramlást, miközben leveszi a nyomást a májról.

Általánosságban elmondható, hogy jobb a bal oldalunkon aludni, különösen azoknak, akik horkolnak, savas refluxban szenvednek, magas a vérnyomásuk vagy emésztési problémáik vannak

- magyarázta a szakértő, aki szerint a jobb oldalon alvás a szívbetegek számára előnyösebb lehet.

De ha csökkenteni szeretnénk a hátfájás kockázatát, és tisztességes éjszakai pihenést szeretnénk, akkor Kiera Pritchard alvásszakértő szerint a háton alvás lehet a megoldás. Viszont, mint mondta, az embereknek mindössze 10 százalékaa alszik az optimális pozícióban:  74 százalék oldalalvó, míg 16 százalék a hasán alszik.

A háton alvás a legajánlottabb pozíció, mivel a hátunkban lévő csigolyák természetes módon, semleges helyzetben tudnak igazodni, mindenféle görbület nélkül. A háton alvás egészségesebb lehet a gerinc számára, míg a jobb oldalon alvás a szív számára lehet jótékony. A hason alvás az egyetlen olyan pozíció, amely egészségtelennek számít, mivel nagyon megterheli a gerincet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta Prichard.

Így teszi tönkre rengeteg magyar életét a rossz alvás

Kevesen tudják, de nagy bajt jelezhet az is, hogy ha valaki amint leteszi a párnára a fejét, elalszik, ahogyan az sem jó, ha valakinek túl sokáig tart elaludnia. Annak persze nincsen mindenkire érvényes szabálya, hogy pontosan mennyi időnek kell eltelnie a lefekvéstől az elalvásig, de azért van néhány általános útmutató amire érdemes odafigyelni. A National Sleep Fundation (Nemzeti Alvásalap) szerint egy egészséges embernek nagyjából 15-20 percre van szüksége az elalváshoz - írtuk meg korábban.

A szakpszichológusok szerint a túl gyors elalvás a kimerültség jele is lehet, amit túlhajszolás, kiégés idézhet elő. Egyértelműen mutathatja azt is, hogy az ember nem fordít elég időt saját teste regenerálódási szükségleteire. Ilyen esetekben az sem feltétlenül számít, ha valaki órákban mérve sokat alszik, hiszen ha az ócska alvás, akkor nem tölti fel a testet olyan mértékben, mint amennyire szükséges lenne.

Általában idősebb felnőtteknél de az alvás apnoé, azaz az alvás közbeni légzéskimaradás is szerepet játszhat a rossz minőségű alvásban. Ez egy krónikus alvászavar, mely során a felső légutak teljesen vagy részben elzáródnak alvás közben, ami a vér oxigéntartalmának csökkenéséhez és az alvás töredezettségéhez vezet. Ha valaki azt gyanítja, hogy alvászavara, például alvási apnoéja van érdemes orvoshoz fordulnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem