2 °C Budapest
Midsection of man cutting vegetables. Cropped image of male is preparing food. He is working in kitchen.

Fittyet hánynak a magyarok az egyik legdruvább kórra: sokan önként betegítik meg magukat

2022. december 22. 14:33

Sokféle tévhit kering az egészséges táplálkozással és a szívegészséggel kapcsolatban az emberek fejében – mutatott rá a Huawei tíz európai országban, köztük Magyarországon készült friss kutatása. A felmérés arra is rávilágított, hogy noha a válaszadók többsége tisztában van a szív egészsége szempontjából helyes táplálkozási szokásokkal, nem feltétlenül követi azokat. Török Eszter dietetikus szerint az ünnepek idején például csak a magyar családok töredékének asztalára kerül hal, és az sem feltétlenül egészséges formában.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a megfelelő étrend az egyik legjobb módja a szív védelmének, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésének. Egy, a Huawei megbízásából 10 európai országban, köztük Magyarországon készült friss felmérés az étrenddel és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével kapcsolatos hiedelmeket is vizsgálta. A felmérésből kiderült, hogy az étkezési szokások kihatása a szív- és érrendszerre a magyar megkérdezettek körében jól ismertek: a válaszadók 94 százaléka gondolja úgy, hogy az étrend jelentősen befolyásolja a szív egészségi állapotát. Ezenfelül a megkérdezettek magas arányban voltak tisztában többek között a tengeri hal (70 százalék), a cékla (53 százalék), a zöld tea (52 százalék), a teljes kiőrlésű ételek (49 százalék), valamint az avokádó (39 százalék) és a dió (37 százalék) keringési rendszer szempontjából jótékony hatásával.

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban azonban vannak régóta fennálló tévhitek is, ilyen a többek között a vörösbor rendszeres fogyasztásának pozitív hatása: a felmérés szerint a vizsgált országokban a válaszadók 39 százaléka gondolja úgy, hogy a vörösbor kiváló módja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének, holott ez nincs így. Magyarországon a férfiak még ennél is magasabb arányban hiszik ezt tévesen, a megkérdezettek majd fele, 44 százaléka gondol a vörösborra a szívet védelmező italként. Ennek alapja, hogy a száraz vörösbor a rezveratrol forrása, egy antioxidánsé, amelyről úgy tartják, hogy védi a szívet. Ugyanakkor a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségű alkohol is súlyos következményekkel járhat, mint például cirrózis és vérnyomás-emelkedés, ezért legfeljebb hetente kétszer javasolt egy-egy pohár vörösbort meginni.

Még mindig sok magyar családnál kizárólag az ünnepekkor kerül hal az asztalra, az is halászlé vagy rántott hal formájában

– mondta Török Eszter dietetikus, több szakácskönyv szerzője. Pedig a dietetikus szerint zsírszegényebb konyhatechnológiával (pl. sütőzacskóban vagy sütőpapíron történő sütéssel) egészségesebb ételt kaphatunk:

A tengeri halak és a hazai busa omega-3 zsírsav tartalma kifejezetten védő hatást nyújt a szívbetegségekkel szemben is

– tette hozzá a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Étkezési tippek, különös tekintettel az ünnepi időszakra

Török Eszter szerint az ünnepek alatti családi és baráti összejövetelek során sem kell lemondanunk a finom falatokról az egészéges táplálkozás miatt. A dietetikus elmondta, a titok a megfelelő alapanyagokban rejlik, mint például a fehér helyett a rostokban gazdagabb barna rizs vagy árpagyöngy, valamint alternatív köretek, mint a bulgur, hajdina, quinoa, amaránt, köles, zab, tönkölybúza.

A táplálkozási szakértő szerint az édességek némi módosítással egészségesebb változatban is elkészíthetők, megtartva azok élvezeti értékét. A sütemények közül bármelyik megvalósítható teljes kiőrlésű változatban és cukormentesen: ha egy süteményben a liszt mennyiségének legalább 60-70 százaléka teljes kiőrlésű lisztből áll, akkor már lassabban szívódik fel, rost tartalma révén pedig kevesebb mennyiség is elegendő lesz belőle. A mákos- vagy a diós bejglit, az almás pitét vagy az islert kiválóan el lehet készíteni teljes kiőrlésű liszttel, édesítőszerrel.

A testmozgásra és az alvásra is figyelmet kell fordítani

Krzysztof J. Filipiak lengyel kardiológus szerint ugyanakkor nemcsak a helyes táplálkozás, hanem a rendszeres mozgás és a megfelelő minőségű alvás is elengedhetetlen a szív egészségének javítása szempontjából. A szakember szerint a felnőtteknek például legalább napi 30 percet javasolt mozogniuk, ami pedig az alvást illeti, az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) szív- és érrendszeri egészséghez szükséges szempontjai közé nemrégiben került be az optimális alvás kritériuma. A szív- és érrendszer egészsége érdekében felnőtteknek napi 7-9 óra alvást javasolnak. A Társaság szerint az alvásmérési módszerek – például a viselhető okoseszközök – fejlődése lehetővé teszi, hogy megbízhatóan és rutinszerűen nyomon követhessük otthoni alvási szokásaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem