6 °C Budapest
Megállíthatatlanul terjednek kínzó betegségek itthon: milliónyi magyar van már most veszélyben

Megállíthatatlanul terjednek kínzó betegségek itthon: milliónyi magyar van már most veszélyben

2022. december 16. 16:02

Magyarországon csaknem 10 felnőttből 4 szenved valamilyen krónikus betegségtől. És bár ezek közül a betegségek közül nem mind gyógyíthatatlan, millióknak keseríti meg a mindennapjait így vagy úgy. Sok nyavalyának ráadásul veszélyes következményei is lehetnek, úgyhogy fontos a mihamarabbi diagnosztika. A magyar adat egyébként az Európai Unió egyik legrosszabbja, és az utóbbi években nem is javult a helyzet.

Az Európai Unió 16 évnél idősebb lakosságának 35,8 százaléka szenvedett valamilyen hosszan tartó (krónikus) betegségben vagy egészségügyi problémától 2021-ben – derült ki az Eurostat legfrissebb adatközléséből. A legrosszabb adatot tavaly a finnek produkálták, ott ugyanis a lakosság több mint felénél (51,1%) regisztráltak olyan problémát, ami hosszabb időtávon, legalább 6 hónapig fennáll. Az adattal rendelkező országok közül a legkevesebb ilyen jellegű problémát Olaszországból jelentették, itt csupán a lakosság 18,6 százalékánál áll fenn ilyen probléma.

Ha megvizsgáljuk a legrosszabb adattal rendelkezők listáját, akkor a top háromban végzett még Észtország és Portugália is, de 40 százalék feletti arányszámmal lett negyedik Svédország is. Utóbbit a negyedik és ötödik helyen kevés különbséggel követi Lettország és Ciprus. Nem sokkal lemaradva, bőven a top 10-ben Ciprus után viszont egyből Magyarország következik.

Ahogy az összesített listát nézzük, Magyarországon a 16 évnél idősebb lakosság 38,4 százalékkal szenved valamilyen hosszan tartó betegségben. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden 10 felnőttből négyen. Összességében tehát a probléma brutálisan sok, majd 4 millió magyart is érinthet. Ez pedig arányaiban az Európai Unió 7. legrosszabb adata. Utánunk a 10-be még alig lemaradva tőlünk Spanyolország a nyolcadik, Franciaország a kilencedik és Litvánia a 10.

Az utolsó ország, amelyik még az EU-s átlag felett teljesít az Ausztria, a maga 35,3 százalékos arányával. Összesen tehát a 11 legrosszabbul teljesítő ország az, ami az EU-s átlag felett van, míg az átlag alatt 14 ország található.

Hogyan teljesít a listán Magyarország?

Ha visszamegyünk az időben, láthatjuk, hogy Magyarországon 2014-2015-ben volt egy érdemibb növekedés a hosszan tartó betegségeket illetően, ám azóta voltaképpen stagnálás figyelhető meg. A legmagasabb arányt 2019-ben mérték, akkor a 16 évesnél idősebb korosztály 39,8 százaléka, tehát majdnem 40 százaléka szenvedett valamilyen krónikus betegségtől. Ez pedig 3,4 százalékpontos növekedés volt 2012-höz képest.

2021-re viszont az arányszám 38,4 százalékra csökkent, ami a legkevesebb volt 2016 óta. Ennek a csökkenésnek viszont a Covid-járvány miatti halálozási növekmény is lehet az egyik oka. Az viszont biztos, bárhogy is változtak az arányszámok Magyarországon, 2012 és 2021 között mindig ott voltunk a 10 legrosszabbul teljesítő ország között, általában mindig az 5-6. hely környékén. További érdekesség, hogy a vizsgált 10 éves időtávon csupán 4 országban csökkent a hosszú távú betegségben szenvedők aránya. Ezek az országok Hollandia, Szlovénia, Románia és Olaszország voltak.

Mi az a krónikus betegség?

A krónikus betegség olyan megbetegedésekre vonatkozik, amelyek lassan fejlődnek ki, és habár nem feltétlenül gyógyíthatatlanok, kezelésük hosszú időt vesz igénybe – innen ered a krónikus betegség, azaz hosszan tartó betegség kifejezés is. A fogalom elég tág, a krónikus betegségek listája pedig hosszú; olyan betegségek szerepelnek rajta, mint a krónikus légzőszervi megbetegedések, a daganatos elváltozások, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyek időnként enyhébb, időnként pedig erősebb, fellángoló panaszokkal jelentkeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rengeteg krónikus betegség tartozik egyben a népbetegségek közé: tipikusan ilyen problémák például a cukorbetegség, a reflux, vagy a felnőtt lakosság nagy hányadát érintő cukorbetegség. Ezeknek a közös jellemzője, hogy a megbetegedés genetikai és életmódbeli okokra vezethető vissza, nem külső tényező, például vírusfertőzés okozza azokat. A krónikus betegségek vezető haláloknak számítanak, éppen ezért folyamatos odafigyelést, orvosi kontrollvizsgálatokat és számos esetben életmód terápiát is igényelnek.

Krónikus betegségek Magyarországon

A krónikus betegségek listája hosszúra nyúlik és igen változatos, hosszan tartó betegségeket tartalmaz, mint például a váz- és izomrendszer megbetegedése, vagy a keringési rendellenességek.  Krónikus betegség pajzsmirigy működési zavar esetén is felléphet, ám Magyarországon a legtöbb felnőtt a veszélyes magas vérnyomástól szenved (a betegség agyvérzést is okozhat), amelyet nagyon egyszerű beazonosítani a tünetek alapján. Évről évre gyakoribb az allergia krónikus betegség is, különösen a parlagfű szezon idején.

A krónikus betegségek zöme visszavezethető a mozgásszegény életmódra, különösen igaz ez az ülőmunkát végző emberekre, akik sokszor a munkahely és az otthonuk közötti utat leszámítva egyáltalán nem mozognak. Ekkor kerül előtérbe az egyre gyakrabban ismétlődő krónikus derékfájás, a hát, a vállak és a könyökök ízületi fájdalma, vagy a kezek zsibbadása. A szakértők nem győzik hangsúlyozni, milyen gyakoriak az ülőmunka szövődményei, éppen ezért az ilyen dolgozóknak különösen nagy figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy minden nap megejtsenek legalább egy sétát.

A mozgásszegény életmód mellett a krónikus betegségek kialakulásának oka számtalan esetben a káros szenvedélyek halmozása (alkoholfogyasztás, dohányzás) és a kiegyensúlyozatlan, rossz táplálkozás, különösen, ha kombinációban megjelenik az elhízás problémája is. Az utóbbi tényezők mind hozzájárulhatnak a másik leggyakoribb krónikus betegség, a cukorbetegség kialakulásához és súlyosbodásához, ami szintén lassan alakul ki, de egy életen át tartó károsodásokat okozhat.

Ha többet akarsz tudni a krónikus betegségekről, és érdekel az is, hogy pontosan milyen betegségek miatt lehet adókedvzményt is kapni, akkor olvasd el a Pénzcentrum összefoglaló cikkét a témában:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm