19 °C Budapest
Súlyos a helyzet: állami gondozásba kerülhetnek az elhízott gyerekek?

Súlyos a helyzet: állami gondozásba kerülhetnek az elhízott gyerekek?

2017. december 11. 14:36

Kiemeltek egy családból egy túlsúlyos kisgyereket, mert a szülei nem figyeltek az egészséges, sokoldalú táplálkozásra. Az eset nem egyedi, a 2016/2017-es évben több mint 32 ezer gyereket emeltek ki a családjukból, mert a szülők vagy gondviselők nem foglalkoztak a gyerekek egészségével. Ez persze nem Magyarországon történt, hanem Nagy-Britanniában, de itthon sem rózsás a helyzet. A magyar fiatalok 20 százaléka küzd túlsúllyal.

Kiemeltek egy gyereket a családjából, mert túlsúlyos volt és a családja egyáltalán nem foglalkozott az egészségével. Az eset korántsem egyedi, több mint 32 ezer gyerek esetén kellett meghozni a nehéz döntést, mert a családjuk nem foglalkozott egészségügyi problémáikkal. Mindez nem Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában történt.

Sokan meghökkentőnek találhatják, hogy a túlsúly vagy a rossz fogak miatt kiemeljük a családból a gyereket, viszont mindezek egy súlyosabb probléma előfutárai, indikátorai lehetnek

 - idézi a Daily Mail Claude Knights-ot, egy gyermekjogvédő szervezet munkatársát.

Magyarországon ilyesmi még nem fordulhat elő, azonban itt is óriási probléma a gyermekkori elhízás. November közepén Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense beszélt arról, hogy a magyar felnőttek körülbelül 60, a gyerekek 20 százaléka túlsúlyos. Hangsúlyozta, a túlsúlynak és az elhízásnak nagyon komoly hatása van az életminőségre, sok krónikus betegség kockázatát növeli. Egyidei kutatásszerint a két év alatti magyar gyerekek 13-19 százaléka, a 2 éves kor felettieknek pedig a 6,5 százaléka potenciálisan túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít.

Novemberben jelent meg az OECD egészségügyi jelentése, a Health at a Glance 2017, amely szintén lesújtó képet fest a magyarok egészségügyi helyzetéről. E szerint a magyar emberek 30 százaléka van elhízva. Ha kifejezetten a gyerekekre vonatkozó adatokat nézzük, jól látható, hogy az OECD-s átlaghoz képest (24,6 százalék) rosszabb a helyzet, de nem sokkal. A 10-12 évesek 25,5 százaléka küzd túlsúllyal.

Hogy miért túlsúloys a magyarok többsége, arra választ ad az is, hogy viszonylag kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A magyar gyerekek kevesebb mint 30 százaléka fogyaszt naponta friss gyümölcsöt vagy/és zöldésget, a napi mozgást tekintve viszont nem állunk rosszul, a 15 éves magyar fiatalok közel 18 százaléka sportol valamennyit naponta. Ez persze összefügg azzal is, hogy az iskolákban minden nap van testnevelés óra.

Szívproblémák, rák, diabétesz

12 év alatt duplájára nőtt a magyar cukorbetegek száma a 19 évnél idősebbek körében 2003 és 2015 között a KSH adatai szerint. "Most közel 800 ezer olyan beteg van Magyarországon, aki kezelés alatt is áll, és további közel félmillió, akinél viszont még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget. Vagyis sokan vannak, akik betegek, de nem is tudnak róla, hogy azok" - mondta a Pénzcentrumnak korábban Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki arról is beszélt, hogy a cukorbetegségnek két csoportját különítik el: az 1-est és a 2-est.

Az utóbbit régen időskori cukorbetegségként nevezték, de ez ma már nem fedi a valóságot. Egyre több ugyanis a betegek száma a gyerekek, tinédzserek és fiatal felnőttek között is

- mondta. A cukorbetegségen kívül a túlsúly megnöveli a daganatos megbetegedések, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahhoz, hogy sok gyerek küzd túlsúllyal, szakemberek szerint az élelmiszerreklámok mellett az is hozzájárul, hogy a tápláló és egészséges ételek sok, komoly anyagi problémákkal küzdő család számára túl drága, míg a rossz minőségű, cukrozott, magas kalóriatartalmú ételek olcsóbban beszerezhetőek. Erről Majid Ezzati, az Imperial College London professzora beszélt. Kiemelte, a megoldás az lenne, hogy az egészséges, alacsony kalóriatartlamú élelmiszerek minél szélesebb réteg számára elérhetőek legyenek, különösen a szegényebb családok számára, valamint hogy megfelelő szabályozásra és adózásra lenne szükség a gyerekek érdekében.

Magyarországon ilyen jellegű törekvés van is, hat évvel ezelőtt bevezették a chipsadót, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy más egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, illetve a gyártók változtassanak e termékek receptúráin. Az iskolai büféket és menzákat is megreformálták, idén augusztusban robbant a hír, hogy körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről. A dokumentum - amelyhez hatósági leírást is mellékeltek - az egyenként felsorolt termékek mellett tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is.

E szerint a polcokról eltűnnek a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott üdítők, az energiaitalok, a chipsek, szörpök, csomagolt sós termékek, helyettük - elvileg - szendvicsek, saláták, joghurtok, ásványvíz, tejtermékek, gyümölcsök szerepelnek majd a kínálatban. Ugyanakkor az adónem és a reformok eleddig nem hoztak jelentős változást, 2017 elején kiderült, hogy az országos táplálkozás- és tápláltsági állapotvizsgálat eredményei szerint az elmúlt években minden magyar több hozzáadott cukrot fogyasztott, mint előtte.

Pénzre van szükséged?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozási ajánlatokat. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%).

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?