2 °C Budapest

Súlyos kór pusztít Magyarországon: tízből egy magyar érintett

2017. november 14. 05:31

Alig több mint tíz év alatt duplájára nőtt a magyar cukorbetegek száma a 19 évnél idősebbek körében. Most több mint egymillió ember érintett, viszont közülük legalább fél millióan nem is tudják, hogy baj van, pedig a korai felismerés kulcsfontosságú.


12 év alatt duplájára nőtt a magyar cukorbetegek száma a 19 évnél idősebbek körében 2003 és 2015 között a KSH adatai szerint.

Most közel 800 ezer olyan beteg van Magyarországon, aki kezelés alatt is áll, és további közel félmillió, akinél viszont még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget. Vagyis sokan vannak, akik betegek, de nem is tudnak róla, hogy azok

- mondta a Pénzcentrumnak Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A szakember azt is elmondta, a diabétesz világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség, jelenleg több, mint 420 millióan élnek vele.

A WHO jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban, vagyis minden 11. embert érint a betegség. 2015-ben 1,6 millió ember haláláért volt felelős a cukorbetegség. A WHO kiemeli, ha nem történik jelentős változás, 2030-ra ez lesz a hetedik leggyakoribb halálok a világon.

Olcsóbb és könnyebb megelőzni a bajt

A cukorbetegségnek két nagy csoportját különíthetjük el, az 1-est és a 2-es típust.

Az utóbbit régen időskori cukorbetegségként nevezték, de ez ma már nem fedi a valóságot. Egyre több ugyanis a betegek száma a gyerekek, tinédzserek és fiatal felnőttek között is

- mondta a Pénzcentrumnak Dr. Porochnavecz Marietta. Ennek oka leginkább a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a nem megfelelő táplálkozás.

"A cukorbetegséget megelőző állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Intő jel lehet, ha valaki hiába próbál, nehezen tud csak fogyni, ha fokozott éhségérzet jelentkezik, és időről időre eluralkodik valakin az édesség iránti vágy. Érdemes orvoshoz fordulni akkor is, ha tartósan rossz valakinek a közérzete, ha hiába pihen, mégis kimerültnek, fáradtnak érzi magát. Az erős szőrnövekedés szintén tünet lehet, nőknél pedig a menstruációs zavarok, meddőség adhat okot az aggodalomra" - jegyezte meg a doktornő.

Az inzulinrezisztencia viszont megfelelő kezeléssel, vagyis életmódváltással jól kezelhető, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek.

Vagyis fontos a rendszeres mozgás (már napi fél óra is elég) és a rendszeres étkezés is. Naponta négyszer-ötször kell enni, és figyelni kell a cukortartalomra. Érdemes például kerülni a cukrozott és a fehér liszttel készülő élelmiszereket. Ha viszont valaki az inzulinrezisztencia megjelenése után nem figyel életmódjára, akkor az évek előrehaladtával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válik.

Az inzulinrezisztencia diagnózisát egyébként cukorterheléssel, cukorterheléses vérvételi sorral történik. Ennek során a laborban nem csupán a vércukorszintet határozzák meg, hanem a vér inzulinszintjét, az inzulin-elválasztás mértékét is. Ehhez alapértékként mindig megnézik a vér éhgyomri cukor- és inzulinszintjét, majd ezt követően 75 gramm, vízben oldott szőlőcukrot itatnak a pácienssel. Ezután több ponton - például a hatvanadik, százhuszadik percben - újra megmérik a vércukorszintet, és vele együtt az inzulinszintet.

Hosszú távú következményei lehetnek a nem megfelelően kezelt cukorbetegségnek

A diabéteszben szenvedők kis- és nagyereiben eltérések alakulhatnak ki, melynek következtében látásromlás, veseelégtelenség jelentkezhet, illetve a szívinfarktus, a szélütés, az amputációhoz vezető végtagi érszűkület kockázata fokozódik.

Ha valamelyik szülőnél 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak, 40 százalék az esélye, hogy a gyereknél is jelentkezik a betegség. Ha mind a két szülő érintett, 60 százalék az esélye, hogy a gyerek is cukorbeteg lesz. Amennyiben az édesanyánál 1-es típusú diabéteszt diagnosztizálnak, 2-3 százalék, hogy a gyerek is cukorbeteg lesz, ha pedig az édesapa érintett, 5-6 százalék az esélye, hogy a gyerek is beteg lesz. Ha mind a két szülő 1-e típusú diabéteszben szenved, 20-30 százalék az esélye, hogy a gyereküknél is jelentkezik majd a cukorbetegség.

Emellett a cukorbetegségben szenvedők 55 százaléka akut infarktusban hal meg, és a diabéteszben szenvedőknél az agyvérzés is nagyobb eséllyel fordul elő. Ezeknek a betegségeknek a kezelése jóval drágább, mint a megelőzés.

Sokba kerülhet a kezelés

Ha már kialakult a 2-es típusú cukorbetegség, az általában diétával, mozgással és tablettákkal jól kezelhető. Az 1-es típusú diabétesznél viszont az inzulintermelődés teljes hiánya áll fenn. Ezt bioszintetikusan előállított emberi inzulinnal kezelik injekció formájában. Ha valakinél az 1-es típusú diabéteszt diagnosztizálják, akkor vércukormérésre alkalmas eszközre és inzulinbeadáshoz szükséges eszközökre lesz szüksége.

Vércukorméréshez például:

  • vércukorszintmérőre,
  • hozzá ujjbegyszúrót készülékre,
  • tesztcsíkokra és
  • vérvételi lándzsákra.
Viszont vércukorszintmérő eszközökre nem csak az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknek van szükségük, hanem a 2-ben szenvedőknek is, ha olyan stádiumba jut a betegségük.

"Az összes ampullában, illetve előretöltött injekciós tollban kapható inzulinkészítmény vényköteles gyógyszerként kerül törzskönyvezésre és forgalomba. Csak gyógyszertárban lehet őket beszerezni, és mivel támogatott készítmények, ezért az áruk is mindenhol egységes. A beteg állapotának függvényében az orvos az inzulint emelt vagy kiemelt támogatással írhatja fel. Emelt támogatás esetén a beteg által fizetett térítési díjak széles skálán mozoghatnak: ez az összeg 1900 forinttól kezdve egészen akár 16 000 forint fölé is terjedhet" - mondta a Pénzcentrum megkeresésére dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 12,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, a Cetelem, és a Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ha az orvos kiemelt támogatással írja fel a gyógyszereket, akkor minden doboz gyógyszerre egyformán 300 forint térítési díjat kell fizetni. "Ez a "dobozdíj", mely a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem azért kapta a nevét, mert a gyógyszer dobozát kell kifizetni, hanem azért, mert a gyógyszer eredeti árától függetlenül minden egyes dobozra egységesen kell alkalmazni" - mondta dr. Marjai Tamás.

A vércukorszintméréshez és az inzulin beadásához szükséges eszközöket patikákban és gyógyászati segédeszköz boltokban is be lehet szerezni. Vércukorszintmérőket a NEAK által működtetett Online Segédeszköz Jegyzék alapján már 4000 forintért is kaphatunk (támogatás mellett), de tízezer feletti összegért is vásárolhatunk attól függően, milyen készüléket szeretnénk. Ebben az árban általában benne van már az ujjbegyszúró készülék is.

Tesztcsíkokra is szükség van, TB-támogatással 600 forint körül lehet beszerezni, de egyébként az 50 darabos kiszerelésben 2100-3500 forint körül juthatunk hozzá - igaz, találtunk 5000 forint felett is. A 25 darabos kiszerelésű csomagot 1300-1700 forintért vásárolhatunk. Vérvételi lándzsát 600-700 forint körül kaphatunk, de vannak drágább termékek is, volt olyan patika, ahol az 50 darabos kiszerelésű csomagért 1500 forintot kértek.

Ha valaki úgy dönt, a napi többszöri injekciózás helyett inkább inzulinpumpát használ, amit a beteg az oldalán hord. Az eszköz úgy működik, hogy az inzulin a pumpa tartályában tárolódik, és onnan egy műanyag csövön keresztül jut el a testbe kézi vezérléssel vagy belövő szerkezettel a bőr alatti zsírszövetbe behelyezett kanülön át. Bár a készüléket támogatással is megvásárolhatjuk, így is több mint 150 ezer forintot kell fizetni érte. Ráadásul a használatához szerelékre is szükség van, amire havonta megint csak tízezreket költhetünk el.

Teljes életmódváltásra van szükség

Ha valakinél inzulinrezisztenciát vagy cukorbetegséget diagnosztizálnak, teljes életmódváltásra lehet szükség. A pontos, személyre szabott étrend összeállításáért dietetikus szakemberhez kell fordulni. Viszont alapvetően az alábbiakat érdemes szem előtt tartani Csengeri Lilla dietetikus és okleveles táplálkozástudományi szakember, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Kommunikációs Bizottságának tagja szerint:

  • A cukorbetegek illetve az inzulinrezisztenciában szenvedők étrendje az egészséges táplálkozás alapelveire épül kisebb-nagyobb megszorításokkal. A diéta fontos része, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot megfelelő mennyiségben és minőségben. A szükséges szénhidrát mennyiségét és eloszlását a kezelőorvos határozza meg az alkalmazott terápia függvényében, ezt követően a dietetikus feladata a személyre szabott diéta összeállítása. A megfelelő minőségű szénhidrát jelen esetben azt jelenti, hogy kizárjuk az étrendből a hozzáadott cukrot, mézet, szirupokat és a magasabb rosttartalmú, lassabban felszívódó szénhidrátforrásokat részesítjük előnyben. Ezek a teljes értékű gabonák (pl. barna rizs, zabpehely, árpagyöngy, köles, hajdina), bulgur, basmati rizs, kuszkusz, durum tészta, teljes kiőrlésű kenyerek, pékáruk, tészták, zöldségfélék és hüvelyesek" - mondta a szakember.
  • A hozzáadott cukrot nem tartalmazó, azonban gyorsabb vércukor-emelkedést okozó gyümölcsöket, tejet, joghurtot, kefirt beltartalmi értékeik miatt fontos, hogy fogyasszanak az érintettek, de lényeges az időzítés. A reggeli, illetve esti órákban érdemes kerülni őket, hiszen ilyenkor rosszabb a szervezet inzulinérzékenysége. A többi tejtermék bármikor beilleszthető az étrendbe és szükséges is a rendszeres fogyasztásuk többek között a jól hasznosuló kalciumtartalmuk miatt.
  • Normál testsúly esetén is érdemes gyakrabban a zsírszegény termékeket (pl. sovány húsrészek, csirkemell-, pulykamellsonka, zsírszegény tejtermékek) választani, illetve törekedni az ételkészítés során is a zsírszegény technológiák alkalmazására, de túlsúly vagy elhízás esetén ezek kiemelten fontosak.
  • Ügyelni kell a sóbevitelre is, az élelmiszercímkék figyelembevételével válasszuk az alacsonyabb sótartalmú termékeket, főzés során pedig használjunk több zöldfűszert a só helyettesítésére.
  • Gyakran használt kifogás, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend jelentős többletkiadással jár. Természetesen vannak, olyan jobb minőségű termékek, amelyek magasabb árkategóriába tartoznak (pl. magasabb hústartalmú felvágottak, teljes kiőrlésű kenyerek), viszont egy kis odafigyeléssel, össze lehet úgy állítani egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, hogy az ne jelentsen többletkiadást.

A szakember szerint, ha néhány dologra figyelmet fordítunk, spórolhatunk, miközben egészségesen étkezünk:

Tervezzük meg előre a heti étrendünket és írjunk bevásárló listát, amihez a vásárlások során tartsuk magunkat, ezzel elkerülhető, hogy felesleges dolgok landoljanak a kosarunkban. Érdemes figyelni a különböző akciókat és összehasonlítani a termékeket, sokszor találni ugyanolyan összetételűt alacsonyabb áron.

Vásároljunk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket! Ezeknek nem csak az ára, hanem a beltartalmi értékeik is kedvezőbbek. Akár előre is készülhetünk a téli hónapokra, hiszen sok zöldség, gyümölcs jól fagyasztható, vagy hozzáadott cukor nélkül levárt is készíthetünk belőlük.

Süssük magunk a kenyeret, pékárukat! Valóban igaz, hogy a diétába illeszthető teljes kiőrlésű termékek valamivel drágábbak, mint a fehér lisztes változatok. Jóval olcsóbbak lesznek viszont, ha magunk sütjük őket és bármennyire meglepő, teljes kiőrlésű zsemlét maximum fél órás munkával készíthetünk és később pedig le is fagyaszthatjuk.

Az egyes cukorhelyettesítők (xilit, eritrit) valóban drágábbak, mint a cukor, viszont az egészséges étrend alapja, hogy inkább próbáljuk csökkenti az édességek fogyasztását és áthangolni kicsit az ízlésünket pl. teát édesítés nélkül, édességet, desszertet hetente 1-2 alkalommal fogyasszunk. Ezeket az ajánlásokat betartva sokáig elég lehet belőlük egy-egy csomag. Az intenzív édesítőszerek (tabletta, granulátum, folyadék) viszont olcsóbbak, mint a cukor és ezek is beilleszthetőek a diétába.

A kiegyensúlyozott táplálkozással elkerülhető számos krónikus betegség, illetve a cukorbetegek számára összeállított étrend betartásával megelőzhető, vagy kitolható a szövődmények kialakulása, amik viszont jelentős többletkiadással járnak. Ebből a szempontból megközelítve mindenképpen megéri egészségesen táplálkozni.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem