Óriási veszélyben magyarok százezrei! Te is pórul járhatsz

Pénzcentrum
2013. március 7. 05:26

A magyarországi lakosság 4 százaléka, vagyis nagyjából 300 ezer ember tette kockára az életét 2012-ben azzal, hogy hamis gyógyszert vásárolt - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület által végzett felmérésből. A HENT kezdeményezésére kampány indult az ellenőrizetlen forrásokból származó gyógyszerek visszaszorítása érdekében. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet észrevenni az árulkodó jeleket a hamisítványokon.

Évről évre rohamosan nő azoknak a száma, akik hamis gyógyszert vásárolnak: 2010-ben 1, 2011-ben 2, 2012-ben pedig már a lakosság 4 százaléka vásárolt hamis gyógyszereket. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 300 ezer ember tette ki közvetlen veszélynek az egészségét, sőt tette kockára az életét azzal, hogy potenciálisan veszélyes szert fogyasztott. Megdöbbentő, hogy folyamatosan nő a "megátalkodott" fogyasztók száma, akiket nem rettent el a vásárlástól, hogy tudják, veszélyes vagy hamisított termékkel van dolguk - ismertette sajtótájékoztatón a HENT felmérésének tapasztalatait Székely Krisztina, a szervezet gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Magyarországon kizárólag működő gyógyszertár üzemeltethet gyógyszert értékesítő weboldalt, az oldalon pedig fel kell tüntetni a gyógyszertár címét. Fontos, hogy a legálisan működő gyógyszertárak is csak vény nélkül kiadható, támogatásban nem részesülő készítményeket forgalmazhatnak, a vényköteles gyógyszereket tilos az interneten forgalmazni!

Az a gyógyszertár, amely webshopot is kíván működtetni, köteles bejelenteni az online forgalmazási tevékenységet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (ÁNTSZ OTH) felé. A patika weboldalán fel kell tüntetni egy linket, ahonnan el lehet érni az ÁNTSZ OTH honlapján található, internetes gyógyszerforgalmazásra jogosult magyarországi gyógyszertárak és honlapjaik jegyzékét.

Ne dőlj be a Fogyókúra Forte hirdetéseknek! Illegális a "csodaszer"!
Feljelentést tett az adóhatóságnál a GYEMSZI a Fogyókúra Forte tablettával kapcsolatban, és a reklámtörvény megsértése miatt bejelentést tett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál - derül ki Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének Oláh Lajos független parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából. A képviselő januárban intézett először kérdést a szaktárca vezetőjéhez, amelyben arra szeretett volna választ kapni, hogy milyen hatósági intézkedések történtek az engedély nélküli csodaszereket forgalmazókkal szemben. A miniszter akkori válaszában leszögezte: "minden okunk megvan arra, hogy megállapítsuk: a Fogyókúra Forte és más hasonló "csodaszerek" forgalmazása engedély nélküli gyógyszerforgalmazást valósít meg. A Fogyókúra Forte tablettát fogyókúrás készítményként értékesítik, nyilvánvaló módon elhízott vagy saját testsúlyukkal elégedetlen fogyasztóknak. Az elhízottság 30-asnál nagyobb testtömeg indexet meghaladó esetekben a betegségek nemzetközi osztályozó rendszere szerint betegségnek tekintendő. Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló törvény szerint a betegségek kezelésére előállított termék gyógyszernek tekintendő.

Természetesen külföldi online gyógyszertár sem értékesíthet vényköteles gyógyszert. A recept nélkül kiadható készítmények közül is csak olyanokat árusíthat, amelyek Magyarországon engedélyezettek, és rendelkeznek magyar nyelvű, hatóságilag jóváhagyott címkével, betegtájékoztatóval.

Az illegális webpatikaként működő internetes oldalak gyakran kéretlen elektronikus levelekben hirdetik magukat, sok esetben magyar nyelvű felülettel, telefonos ügyfélszolgálattal, "orvos" válaszol rovattal tévesztik meg a fogyasztókat. De kínálatuk csapda: a legjobb esetben hatástalan, de inkább veszélyes hamisítványokért csalnak ki pénzt a felhasználóktól.

100 ország - 18 ezer bezárt
illegális webpatika
A SafeMedicines szervezet becslése szerint a világon 80-90 ezerre tehető a gyógyszereket, étrend-kiegészítőket kínáló weboldalak száma, amelyeknek a 96 százaléka illegálisan működik. Az Interpol által koordinált, évente megtartott Pangea hadműveletben 2012 őszén az együttműködő száz ország képviselői, köztük a magyar hatóságok egy hét alatt 3,75 millió darab hamis gyógyszert foglaltak le. A hamisítványok összértékét 10,5 millió dollárra becsülik. Az illegális internetes terjesztést is ellenőrizni hivatott akcióban 18 ezer illegálisan működő online gyógyszertárat zárattak be és 79 személyt vettek őrizetbe. Ellenük hamis gyógyszerek gyártása, bűnszervezetben folytatott terjesztése, illetve illegális weboldalak üzemeltetése miatt vádat emeltek.

A gyanús készítmények 100 százalékáról kiderült, hogy hamis vagy illegális!

A hamis gyógyszereket két csoportba lehet osztani. Az egyikbe tartoznak azok, amelyeket gyógyszerként árulnak, de nem rendelkeznek engedéllyel, és nem az a hatóanyag van bennük, amit feltüntetnek a csomagoláson. A másik csoportba az étrend-kiegészítők, teljesítményfokozók tartoznak, amelyek forgalmazása engedélyhez kötött lenne, de az eladók letagadják, hogy gyógyszerhatóanyag van bennük.

A magyar hatóságok által lefoglalt gyanús gyógyszerkészítményeket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetének (GYEMSZI OGYI) munkatársai elemzik. A tavalyi évben 145 különböző, főképp internetes rendelés keretében postán küldött vagy illegálisan behozott gyógyszert vizsgáltak be a szakértők, amelyek között potencianövelők, fogyasztószerek, növekedési hormonok, valamint testépítő szteroidok szerepeltek. A 2012-ben ellenőrzött gyanús gyógyszerek mindegyike hamis vagy illegális gyógyszernek bizonyult!

A minták egy részénél teljesen hiányzott a termékből a hatóanyag, vagy a többszöröse volt megtalálható benne, mint amennyi a csomagoláson szerepelt, máskor pedig a feltüntetetteken kívül egyéb hatóanyagot is kimutattak. A hamis és engedély nélkül forgalmazott, potenciazavarra használt szerek szildenafilt, tadalafilt, vardenafilt tartalmaztak hatóanyagként, amelyek azonban legálisan csak előzetes orvosi vizsgálat után alkalmazhatók, szívbetegekre veszélyesek lehetnek, sőt bizonyos gyógyszerekkel nem is szedhetők egyidőben.

Halálos mérgek is lehetnek a hamisítványokban

Az ellenőrzések során találtak fogyasztószereket is, amelyek címkézésük szerint kizárólag növényi összetevőt tartalmaztak, ám a laborvizsgálatok sibutramint mutattak ki bennük. A sibutramin egy kémiailag előállított vegyület, amelyet mellékhatásai miatt tilos alkalmazni az Európai Unióban. A hatóanyag erősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát, és szívbetegek számára életveszélyes lehet.

Óvatosan kell eljárni az egyéb termékként, különösen étrend-kiegészítőként árult készítményekkel szemben is. Az engedélyezett étrend-kiegészítők szerepelnek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján nyilvánosan elérhető listán. Ha az adott termék nem szerepel rajta, akkor nem lehetünk biztosak a termék eredetében, és könnyen előfordulhat, hogy illegális, betiltott gyógyszerhatóanyagot tartalmaz.

Jellemző probléma az is, hogy a hamis gyógyszerek szennyezettek. A szennyezések a nem higiénikus gyártási körülmények miatt kerülnek a pirulákba. Az sem ritka, hogy a hamisítók az előállítási költségek csökkentése érdekében nagyon olcsó, akár mérgező anyagokkal helyettesítik a gyógyszerek összetevőit. Így a hamis gyógyszerek fogyasztása a betegség elhúzódását, súlyosbodását, komoly mellékhatások jelentkezését eredményezheti, vagy akár halált is okozhat.

A hamisítványok jellemzői

Magyarországon is felütötték
a fejüket a bűnbandák
A hamis gyógyszerek forgalmazása Magyarországon is komoly probléma lett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói 2011-ben 30 felderítés során körülbelül 493 millió forintnyi gyanús gyógyszert foglaltak le. Tavaly áprilisban 1 millió darab bizonytalan eredetű Viagrát találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A 643 kg súlyú küldemény Indiából érkezett, összértékét 221 millió forintra becsülték. Ugyanabban a hónapban bukott le egy békéscsabai házaspár is, akik az otthonukból üzemeltetett internetes patikán keresztül magyar, európai, sőt Európán kívüli vevőknek is szállítottak hamis gyógyszereket. A középkorú pár a fiát és a menyét is bevonta az üzletbe. Otthonukból 300 millió forint értékű hamisítvány került elő. Egy székesfehérvári család legális patikát is üzemeltetett, de emellett több mint 100 millió forint értékben az utcán is árusítottak gyógyszereket. Egy 80 millió forintos szállítmány lekapcsolásával sikerült lebuktatni őket - számolt be a bűnesetekről Sárközy Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

Csomagolás

- Eredetitől eltérő minőségű a csomagolóanyag
- Nincs magyar nyelvű felirat a dobozon
- Nincs OGYI-T vagy EU engedélyszám a dobozon
- Más a felirat a dobozon, a bliszteren (csomagoláson), a tablettán
- Nincs Braille-írásos felirat a dobozon
- A doboz színe, mintázata más, mint a megszokott
- Nincs a dobozban magyar nyelvű betegtájékoztató
- Rossz helyesírású szöveg található a dobozon és a betegtájékoztatón
- A terméket nem gyógyszerként, hanem például étrend-kiegészítőként árulják, és az adott étrend-kiegészítő nem szerepel az OÉTI honlapján nyilvánosan elérhető listán

Tabletta

- A gyógyszer szemmel láthatóan rossz minőségű
- A tabletta széle töredezett
- A tablettán rosszul olvasható a felirat
- Elmosódott a felirat benyomatának éle
- A készítménynek nem egységes a színe
- A készítmény színe eltér a megszokottól

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tartalom

- A készítmény íze eltér a megszokottól
- A készítmény állaga eltér a megszokottól
- A készítmény nem, vagy eltérő arányban tartalmazza az eredeti összetevőket
- A készítmény az egészségre káros, akár mérgező anyagokat tartalmaz

Nagyításhoz KATTINTS a képre! (Forrás: Hamisítás elleni Nemzeti Testület)

A fenti képen bemutatott potencianövelő gyógyszert nem támogatja az egészségbiztosító, így elég borsos az ára. A 2 darabos, 10 milligramm hatóanyagúért csaknem 7 ezer forintot kell fizetni, míg a 4 darabos, 20 milligrammos kiszerelés már 15 ezer forintba kerül.

10 jó tanács a megbízható gyógyszer vásárlásához

1. Csak biztonságos forrásból vásárolj! A hazai gyógyszertárakban vásárolt gyógyszerek minősége garantált.

A fejekben kell rendet tenni
A HENT kezdeményezésére és koordinációjával államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze, és március 6-án kommunikációs kampányt indítottak az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében. A 2013. március 6-a és 31-e között futó kampány célja egyrészt, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra a veszélyre, amit a nem biztonságos forrásból, legfőképpen internetes vásárlásokból származó gyógyszerek alkalmazása jelent, másrészt, hogy bemutassa a biztonságos gyógyszervásárlás szabályait. A hamisgyogyszer.hu honlapon és a No Kamu Facebook-oldalon általános tájékoztatókkal és friss információkkal is segítik eligazodni az oda látogatókat.

2. Ne vásárolj bizonytalan eredetű gyógyszert, se utcán, se piacon! Az ilyen helyeken történő gyógyszer-értékesítés illegális, az ott kapható készítmények összetétele, származása, hatása kétes és veszélyes az egészségedre!

3. Csak engedéllyel rendelkező patikától vásárolj gyógyszert az internetről! Nézd meg, hogy szerepel-e az ÁNTSZ OTH adatbázisában!

4. Ne dőlj be az e-mail fiókodba érkező gyógyszert kínáló spam üzeneteknek! Ezeket nem legális értékesítők terjesztik, és minden bizonnyal hamis készítményt árulnak!

5. Vényköteles gyógyszert soha ne vásárolj az interneten! Magyarországon tilos vényköteles gyógyszert az interneten árulni, ezért ha ilyennel találkozol, az szinte biztos, hogy hamis, és veszélyezteti az egészségedet!

6. Kerüld a külföldi weboldalakat! A külföldi internetes gyógyszertárak 96 százaléka illegális, az általuk kínált készítmények bizonytalan forrásból származnak, legtöbbjük nem tartalmazza a feltüntetett hatóanyagot, rosszabb esetben mérgező összetevőik lehetnek!

7. Ha az Európai Unió területéről rendelsz gyógyszert, tudd, hogy a nem magyarországi webpatika is csak vény nélkül kiadható, magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott gyógyszert értékesíthet magyar vevőknek.

8. Gyanús készítményt ne vegyél be! Ha bármi gyanúsat, szokatlant észlelsz a gyógyszer csomagolásán, küllemén, ízén, ne vedd be, ne nyeld le!

9. Kérj tanácsot gyógyszerészedtől, hogy alkalmazhatod-e a gyógyszert, vagy ellenőrizd a készítményt a GYEMSZI OGYI gyógyszeradatbázisában, amelyben minden Magyarországon forgalmazott gyógyszert megtalálsz. Hasonlítsd össze saját készítményed fotóit az adatbázisban láthatóakkal!

10. Magyarországon a gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét a csomagoláson OGYI-T vagy EU szám jelzi. A készítmények alkalmazása előtt ellenőrizd azok meglétét!

Akár 8 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak a hamis gyógyszert gyártók, illetve terjesztők
A HENT kezdeményezésére módosult a szabálysértési törvény. Korábban nehéz volt fogást találni azon, aki azt állította, hogy saját használatra van nála nagy mennyiségű gyógyszer. A jogszabály nem határozta meg, mekkora az a mennyiség, amennyi már biztosan illegális tartásnak minősül. Előfordult olyan eset, amikor valaki azzal védekezett, hogy 20 ezer darab teljesítményfokozó tablettát saját fogyasztásra tart magánál - szemléltette a problémát Páva Hanna, az EMMI egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára. A módosított törvény viszont már kimondja, hogy az engedély nélkül gyógyszert készítők, illetve forgalmazók mellett szabálysértést követ el az is, aki a forgalomból kivont vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert jogosulatlanul árusít, vagy indokolatlan mennyiségben tart, illetve csak orvosi rendelvényre kiadható gyógyszernek minősülő anyagot, készítményt indokolatlan mennyiségben tart. Indokolatlan mennyiség, amelyről megállapítható, hogy nem valamely meghatározott beteg személyes szükségleteinek kielégítését célozza. Július 1-jén lép hatályba a Büntető törvénykönyv módosítása, amelyben már önálló tényállásként szerepel majd az egészségügyi termékek hamisítása, a hamis gyógyszerek gyártása, terjesztése, és minősített eset lesz, ha például a visszaélés halált okoz, vagy gyógyszertári alkalmazott követi el. A bűncselekmények akár 3-tól 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem