28 °C Budapest

Ez a netes vásárlás legnagyobb veszélye: csak okosan!

Pénzcentrum
2012. december 4. 05:32

Karácsonyhoz közeledve Magyarországon is sokan, sőt, a felmérések szerint egyre többen vásárolunk az interneten, nem csak magyar, hanem külföldi oldalakon is. A csúcsszezonban is érdemes vigyázni, hiszen a látványos akciók, különleges leértékelések jelentős részénél kellemetlen csapdákba is belefuthatunk.

Egy friss felmérés szerint ötből egy kedvezményes árucikkekre vadászó európai fogyasztó akciós termék helyett akaratlanul is hamisítványt vásárol. A vásárlási mintákat a Nielsen piackutató és a márkavédelemmel foglalkozó MarkMonitor elemezte, és azt állapították meg, hogy az olcsó, kedvezményes árucikkekre vadászó vásárlók közül sokan dőlnek be akaratukon kívül a hamisítóknak.

A kilenc hónapos vizsgálati időszakban hét ország, így Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok fogyasztóinak online vásárlási folyamatát elemezték a szakértők egyes luxustermékek vonatkozásában. Összesen 5 millió termékkeresést és annak vásárlási eredményét elemezték, amely során a vevők olyan kifejezésekkel kerestek az interneten, mint olcsó, akciós, diszkont, replika és hamis. Az elemzések során megállapították, hogy ötből egy vásárló a keresések eredményeként hamisítványokat kínáló weboldalon köt ki, ahol olcsó, de illegálisan kínált cikkeket talál. A konverziós ráta, vagyis, annak a mérőszáma, hogy adott számú látogatóból hány vásárolt is valamit, ráadásul magasabb volt a hamisítványokat kínáló oldalakon, mint a legális értékesítési felületeken - számolt be az eredményről a magyarországi hamisítások ellen küzdő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Balra egy eredeti, jobbra egy hamisított Chanel táska. Az egyik 1,5 millió forintba kerül, a másik 58 ezerbe.


A kutatás készítői arra figyelmeztetnek, hogy a hamisítók sok esetben megtévesztő módon tüntetik fel termékeiket, a valódi márkák akciós kampányainak szófordulatait és fényképeit alkalmazzák. A termékekről a gyanútlan vásárló könnyen hiheti, hogy valódiak. Sőt, mivel a hamisítványok ára rendre akár 25-50 százalékkal is alacsonyabb az eredetinél, az olcsó árukra vadászó vevők azt hihetik, jó üzletet csinálnak. Ezek a termékek ugyanakkor többnyire gyengébb minőségűek, egyes esetekben potenciálisan veszélyesek, ráadásul a vevők nem tudják érvényesíteni fogyasztói jogaikat, így nincs garancia vagy szavatosság sem esetükben.

Óvatosan a trükkös webshopokkal

Az internetes vásárlások során tehát ajánlott különös körültekintéssel eljárni - hívja fel a figyelmet a HENT. Gyakran segíthet, ha fórumokon, blogbejegyzésekben utánanézünk az adott eladóval kapcsolatba került személyek által írt véleményeknek, értékeléseknek.

Kifejezetten jó minőségű, drága termékek esetében a honlap felépítése és külleme is segítséget nyújthat a hamis termékek kiszűrésére: ezek és a kínált termékekről készült fotók alacsony minősége aggodalomra adhat okot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Figyelmet igényelnek az olyan internetes honlapok, amelyek URL-jében az adott márka nevén (amely általában védjegy) kívül további elemek is találhatók (pl. www.ebay.com helyett www.ebay-sell.com), mert ezek arra engednek következtetni, hogy nem az eredeti termék hivatalos honlapját értük el.

Gyanúra adhat okot az is, ha nemzetközi márka esetében nem .com-ra (illetve az adott nemzetet jelölő végződésen kívül egyéb megjelölésre, pl. .uk, .fr, .it, .hu) hanem .net-re, .biz-re, stb. végződik az internetes honlap címe.

Amennyiben egy bizonyos termékről szeretnénk eldönteni annak valódiságát, eredetiségét, úgy hasznos lehet a termék nevét a hamisítással összefüggésben beírni valamely keresőmotorba (pl. "hamis XY", illetve több hasznos találat érdekében tanácsos angolul is megpróbálni ugyanezt pl. a "fake vagy counterfeit XY" keresőkérdéssel) és így sok olyan találathoz jutunk, amelyek útmutatást nyújtanak az adott eredeti termék és annak hamisított változatai közti különbségek azonosítására.

Sokszor a termék hivatalos forgalmazója maga hívja fel a figyelmet a hamisított termékek előfordulására és teszi közzé honlapján azokat az információkat, melyekkel vásárlói elkerülhetik a hamisított termékek vásárlását.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem