12 °C Budapest

6+1 tipp: védekezz az átverős netes boltok ellen

Pénzcentrum
2013. január 28. 11:33

Ezekben a hetekben érik el csúcspontjukat a karácsony utáni leárazások. A boltokban lépten-nyomon árleszállításokkal találkozhatunk, de sokan a neten is vadásznak az akciókra. Felmérések szerint tízből hat európai fogyasztó már az interneten is keresi a kedvezőbb áron elérhető termékeket.

Az Európai Bizottság felmérése szerint az Unióban elérhető összes internetes áruház választéka tizenhatszor nagyobb, mint az egyes országokban üzemelő fizikai üzletek kínálata.

Bár az online vásárlók aránya Magyarországon alacsonyabb - a fogyasztók mintegy harmada számít aktív internetes vásárlónak, - a kedvezmények és árleszállítások egyre több embert csábítanak a virtuális üzletekbe. A folyamat hátterében egyértelműen az áll, hogy a webes vásárlás kézzelfogható előnyöket kínál. A kedvezmények és a sok esetben elérhető ingyenes házhozszállítás mellett például külföldi üzletekből is bármikor rendelhetünk.

A mobil eszközök, táblagépek és okostelefonok elterjedése további előnyöket tartogat az internetes vásárlók számára. Egy árleszállítást látva ugyanis azonnal ellenőrizni tudjuk más üzletek árait attól függetlenül, hogy éppen otthon, a munkahelyünkön vagy az üzletben vagyunk. Jellemző, hogy a fogyasztók először megnézik a termékeket az üzletben, majd összehasonlítva az árakat, a kedvezménytől függően rendelik meg és fizetik ki bankkártyával az interneten. Ezt támasztja alá a comScore által az okostelefon tulajdonosok körében végzett felmérés is, amely szerint Angliában majdnem minden második felhasználó (44%) vásárolt már valamilyen mobileszköz segítségével legalább egy alkalommal az interneten, amíg éppen egy üzletben tartózkodott.

Fontos, hogy online vásárlásnál is figyeljünk a biztonságra

Mindig ellenőrizzük a webáruházat, hogy megtudjuk, régóta működő, megbízható kereskedőről van-e szó. Az ellenőrzésben segítségünkre lehetnek az online áruház jogi adatai. Itt megtaláljuk a cég elérhetőségeit, kereskedelmi kamarai azonosítóját, adószámát, a fizetésre és szállításra vonatkozó információkat, általános szerződési feltételeket, a garanciára és a visszatérítésre vonatkozó tudnivalókat. Keressük a honlapon található biztonsági jelzéseket is, például a nagy kártyacégek biztonsági logóját vagy egyéb titkosítást, pl. SSL-kódot -  tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a MasterCard.

Fontos, hogy bárhol is vagyunk, figyeljünk arra, hogy kerüljük a nyilvános internetes kávézókat, hotspotokat, és saját eszközünkről (számítógép, táblagép vagy mobiltelefon), megbízható kapcsolatot használva intézzük a bankkártyás fizetést.

További előnyöket tartogat az internetes vásárlónak a közösségi média, ezért érdemes figyelni az olyan népszerű csatornákat, mint a Pinterest, Fancy vagy a Twitter, ha értesülni szeretnénk a legjobb akciókról. Jellemző ugyanis, hogy a felhasználók gyakran kérik ki barátaik véleményét közvetlenül vásárlás előtt, vagy akár közben, egy próbafülkében készített fotóval vagy a termék linkjét tartalmazó poszttal, amelyet azonnal megosztanak a közösségi oldalakon.

6 + 1 tipp a biztonságos online vásárláshoz

1. Keressük azokat a weboldalakat, amelyek https://-sel kezdődnek (‘s' jelentése "secure", azaz biztonságos), és amelyek címe után egy lakat ikon is található. Ez garantálja, hogy a személyes adatokat az oldal biztonságosan kezeli.

2. Vásároljunk megfontoltan. Hagyatkozzunk a családok és barátok, valamint kereskedelmi szervezetek ajánlásaira és visszajelzéseire az online kereskedővel kapcsolatban. Ne vásároljunk drága termékeket vagy szolgáltatásokat olyan vállalattól, amelyet nem ismerünk.

3. A készpénzfelvételnél, ill. vásárlásnál használt PIN kódot SOHA ne adjuk meg internetes vásárlás esetén!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. Olvassuk el a cég adatvédelmi politikáját. Itt minden információt megtalálunk a cég döntéseire vonatkozóan, amelyekkel az adataink biztonságáért felel, valamint az adatgyűjtésre, adathasználatra és azok harmadik félhez való továbbítására vonatkozó elveit is.

5. Őrizzük meg, ha szükséges, nyomtassuk ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Figyeljük, hogy a megrendelt árucikk valóban megérkezik-e a jelzett határidőn belül, ha nem, lépjünk kapcsolatba az internetes kereskedővel.

6. Ellenőrizzük a banki kimutatásainkat, amelyekben szerepelnek az online tranzakciók is, így láthatjuk, ha minden rendben volt a vásárlás során.

+1 . Igényeljünk SMS-szolgáltatást bankunktól, hogy a számlán történt változásokról azonnal értesüljünk.


Az aukciós csalás ellen is lehet védekezni

Hazánkban is egyre gyakoribb az úgynevezett aukciós csalás, melyben az egyre terjedő aukciós oldalakat használja ki az átverő. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak tűnjék a profil alapján, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal, így annak lapján látszik majd a sok sikeres átadás, melyek valójában nem is léteztek, de bizalmat gerjesztenek.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó.

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsonyan árulnak, esetleg nem valódi lakcímmel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Legyünk elővigyázatosak. Olvassuk el a vevőről adott értékeléseket és nagyobb összegű vásárlás esetén kérjünk személyes találkozót. "Problémamentes" eladó esetén ez nem lehet akadály, de ha az eladó elzárkózik a személyes találkozótól, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor érdemes utánvételes fizetést kérni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem