14 °C Budapest

Ingatlanátadás illeték nélkül? Nem is olyan nehéz...

Pénzcentrum
2008. június 27. 05:55

A januári változások számos törvényt érintettek, köztük az illetéktörvényt is. Ez alapján bizonyos feltételek szerinti kedvezményes eszközátruházás mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól. Ezzel kívánják elősegíteni a társaságokat érintő egyesülések, szétválások, eszközátadások és részesedéscserék adósemleges kezelését.

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól az ingatlannak a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kedvezményezett eszközátruházás keretében történő átruházása, feltéve, ha az átruházó az átruházás évében és az azt megelőző két naptári évben nem vett igénybe a kedvezményes illetékmértéket és felfüggesztett illetéktartozással nem rendelkezik.

Feltétel még, hogy az átruházott eszközök értékében az ingatlanok értékének aránya nem haladja meg a 75%-ot, az átvevő társaság vállalja, hogy az átruházás évét követő 2. naptári év végéig nem vesz igénybe kedvezményes illetékmértéket, és vállalja azt is, hogy az átvett eszközöket az illetékkiszabásra történő bemutatást követő egy éven belül nem idegeníti el.

Az illetéktörvény szerint az olyan ügyletek után, amelyek nem esnek sem az ajándékozás, sem az öröklés kategóriába, visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni, így ha a törvényben meghatározott vagyontárgyak átadására kerül sor, akkor elvileg az után illetékkötelezettség keletkezik.

Az illetékfizetési kötelezettség a következő vagyoni értékű jogokra és ingókra terjed ki:

  •  az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog megszerzése, továbbá e jognak a megszüntetése folytán bekövetkező vagyonszerzés,
  •  az ingatlanon fennálló haszonélvezet gyakorlásának átengedése,
  •  ingónak hatósági árverésen történő megszerzése,
  •  gépjármű, illetőleg pótkocsi tulajdonának, haszonélvezetének megszerzése,
  •  közterületen álló, ingatlannak nem minősülő felépítmény tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának megszerzése,
  •  az önálló orvosi tevékenység működtetési jogának megszerzése,
  •  az értékpapír öröklési szerződéssel való megszerzése.

Az ügyletek típusait tekintve a gépjármű és az ingatlan haszonélvezeti jogának átadása lehet releváns a kedvezményezett eszközátruházás szempontjából. A legnagyobb illetékteher ugyanis az ingatlanokhoz kapcsolódik.

A társasági adó törvény szerint kedvezményezett eszközátruházásnak az minősül, amikor egy cég legalább egy önálló szervezeti egységét egy másik cégre ruházza át, annak jegyzett tőkéjét megtestesítő részesedés ellenében. Az önálló egységhez hozzátartoznak a működéshez kapcsolódó eszközök és kötelezettségek is. Az irányelvet minden olyan ügyletre alkalmazni kell, amiben az unió egy vagy több tagállama érintett.

Ez abban az esetben is érvényes, ha a társaság egyetlen ágát adja át egy másik társaságnak.

Átadóval szembeni követelmények

A törvény szerinti feltételek nem csak arra az üzletágra vonatkoznak, amelyiket átadja a cég egy másik társaságnak, hanem az egész céggel szemben fogalmaz meg követelményeket. Így kizárja a mentesség igénybevételének lehetőségét ha az átadó társaság lakóház építésére alkalmas telek feltételes illetékmentessége kapcsán kérte az illeték megfizetésének felfüggesztését, illetve ha ingatlanforgalmazóként vagy ingatlanok lízingjét főtevékenységként végző vállalkozóként továbbértékesítési kötelezettséget vállalt az átruházás évét megelőző két évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az átadó átalakulással jött létre, akkor a két éves feltételnél figyelembe kell venni a jogelőd tevékenységét is.

Az ingatlan aránya nem lehet több 75 százaléknál

Tekintettel arra, hogy az illetéktörvény a forgalmi értéket veszi alapul, a 75 százalékos mértéket is e szerint kell számítani.

A törvény szerint a forgalmi érték az a pénzben kifejezett érték, amely a vagyontárgy eladása esetén az illetékkötelezettség keletkezésekor volt állapotában - a vagyontárgyat terhelő adósságok, továbbá az ingatlanon a vagyonszerző javára az elidegenítéskor megszűnő bérleti jog figyelembevétele nélkül - árként általában elérhető. Pénzre szóló követelés esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján fennálló követelés értéke.

Tagsági jogviszonyt megtestesítő értékpapír, valamint üzletrész, vagyoni betét esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján érvényes tőzsdei átlagár alapján számított érték, ennek hiányában annak a gazdasági társaságnak, szövetkezetnek, egyéb jogi személynek - amelyben a vagyonszerző tagsági jogot szerzett - az illetékkötelezettség keletkezésének napján rendelkezésre álló, a gazdasági társaság, szövetkezet, egyéb jogi személy arra feljogosított döntéshozó szerve által elfogadott utolsó számviteli beszámoló mérlegében szereplő saját tőke mérleg szerinti értékének a megszerzett értékpapírra, üzletrészre, vagyoni betétre jutó hányada.

Ha a forgalmi értéket a felek nem tüntették fel, nem jelentették be, vagy a feltüntetett, illetve a bejelentett érték az állami adóhatóság megítélése szerint a forgalmi értéktől eltér, akkor a forgalmi értéket az állami adóhatóság állapítja meg. Ez alól egyetlen esetben van kivétel, mégpedig akkor, ha a forgalmi értéket ítélet határozta meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem