13 °C Budapest

Adótanácsadás kkv-nak

Pénzcentrum
2008. június 16. 15:13

Gazdasági szakértők, elemzők egybehangzóan állítják, hogy az elkövetkező évtizedben a magyar gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából egyre fontosabb szerepet játszik majd a kis- és középvállalkozói réteg. Hazánkban hozzávetőlegesen 300 000 működő mikro-, kis- és középvállalkozás található, mely cégek éves árbevétele a néhány tízmillió forinttól - a törvényi meghatározás alapján -1,2 milliárd forintig is terjedhet. Több felmérés szerint a kkv-k javarésze úgy gondolja, hogy a pénzügyi területre a túlszabályozottság jellemző, a gyakran havonta változó adózással kapcsolatos jogszabályokat sok esetben nehéz követni és az egyre súlyosbodó szankciók megnehezítik a működésüket.

Mint dr. Balogh Ákos, az adó- és pénzügyi tanácsadással foglalkozó Saldo Zrt. jogi igazgatója elmondta, tapasztalataik szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak a folyamatos adóváltozások követése, ezen belül különösen az áfa-törvény, a személyi jövedelemadó, és a társasági adó szabályainak megfelelő alkalmazása okozza a legtöbb problémát. "Az idei esztendőben ezidáig mindenképpen az új áfa törvény jelentette a legnagyobb kihívást, ami a saját működésünkben is jól nyomon követhető volt, hiszen ezzel a témával kapcsolatban csak januárban mintegy 8000 telefonhívást fogadtunk!"- tette hozzá dr. Balogh.

A tapasztalatok ugyancsak azt mutatják, hogy a legtöbb adóhatósági megállapítás és bírság kiszabása is az ÁFA-hoz kötődik. Ebben leginkább az ÁFÁ-t visszaigénylő cégek az érintettek, gyakori, hogy a kiutalást APEH ellenőrzés előzi meg. A tavalyi esztendőben az adóhatóság hozzávetőlegesen 10 ezer alkalommal szabott ki büntetést jogtalan ÁFA visszaigénylés miatt, ebből azonban csak körülbelül 600-700 esetben tett büntető feljelentést, mivel ezekben az esetekben látszott megalapozottnak, hogy az érintett cég szándékos adóelkerülést akart megvalósítani.

A vállalkozások elmarasztalása legtöbbször természetesen nem abból fakad, hogy szándékosan adót csalnának, hanem "pusztán" adminisztrációs hibát vétenek: ilyen például egy hibásan kitöltött számla, vagy egy nem megfelelően vezetett nyilvántartás. Sokszor igen szigorú szankciókkal jár a nyugta-, számlaadási kötelezettség elmulasztása, a munkavállalók bejelentés nélküli alkalmazása és a leltározási szabályok megsértése (pl. bírság, üzlethelyiség bezárása).

Többek között ezeket a tényadatokat és tapasztalatokat is figyelembe véve Magyarországon egyedülálló kezdeményezéssel állt elő a Raiffeisen Bank vállalati üzletága, melynek megújult, KKV-s szolgáltatásai Raiffeisen Üzlettárs néven érhetők el a bank fiókjaiban, illetve az interneten www. raiffeisen.hu/uzlettars oldalon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénzintézet azon túl, hogy széles körű szolgáltatást nyújt közel 40000 kis- és középvállalkozásnak, a bankok közül az elsők között biztosítja vállalati ügyfeleinek a partnerei által nyújtott szolgáltatásokat jelentős kedvezménnyel. E szolgáltatók közül az első a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt., amely csaknem fél évszázada van jelen a magyar piacon. A mostani együttműködés eredményeként a bank vállalati ügyfelei a jövőben kevesebb problémával számolhatnak többek között a cégüket érintő adózási, számviteli vagy éppen munkaügyi kérdések esetén, ha igénybe veszik a Saldo Komplex szolgáltatási csomagját.

A Saldo tagok az együttműködés részeként telefonos és írásos véleményt, állásfoglalást kérhetnek a tanácsadó cég szakembereitől, ezen kívül éves szinten 15 szakkönyvet, 3 szaklapot és minimum 5 előadást, sőt ingyenes pályázatfigyelési lehetőséget is tartalmaz az éves tagdíj. A bank vállalati ügyfelei a Komplex szolgáltatási csomagot 100000 forint kedvezménnyel, évi nettó 115000 forintért vehetik igénybe. Az ajánlat igénybevételéhez a Raiffeisen-ügyfeleknek csak regisztrálniuk kell, melyet akár egy e-mail elküldésével is megtehetnek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?