36 °C Budapest

Bomba üzlet a határon túl: Szlovákiába menekülünk az adók elől!

Pénzcentrum
2008. június 19. 05:40

Mi az oka a népszerűségnek? Szlovákia vált az utóbbi időben az egyik legvonzóbb országgá a magyarok számára. A érdeklődés azonban nem csak a gazdasági növekedésnek és a 2009-es euró bevezetésnek köszönhető. Van aki azért megy oda, hogy céget alapítson, ezzel próbálva kikerülni a kinti szintnél jóval magasabb adókat, van aki pedig autót vásárol, ugyanis a szlovák rendszámú autókra itthon nem kell regisztrációs adót fizetni. De vajon megéri?

Külföldi rendszám és nincs adó?

A becslések szerint évente több milliárd forint kiesést jelent az államkincstárnak a magyarok leleményessége, ugyanis egy nem magyar rendszámú megvásárolt vagy lízingelt autó után nem kell regisztrációs adót fizetni, kevesebb az áfa, ráadásul a nagyobb verseny miatt a biztosítók is alacsonyabb díjakat számolnak fel. Összességében tehát elmondható, hogy egy szlovák rendszámú kocsit a magyarországi szintnél olcsóbban lehet beszerezni.

Bár idén valamennyi könnyítést kaptak a magyarok, az üzletszerűen bérletet biztosító flottakezelő cégek levonhatják a bérbe adott autók 20 százalékos áfáját, így akár ötödével is csökkenhet a lízingdíj. Bár még így is van mit behozni Magyarországnak.

A külföldi rendszámú autók beszerzése a 2004. májusi EU csatlakozásunk óta divat, a szolgáltatások és áruk szabad áramlása, mint alapjog szerint ugyanis a külföldi tulajdonú gépkocsik bérlése és használata is megengedett. De azért nem ilyen rózsás a helyzet, mivel a szlovákiai ügyletek jogszerűségét már vizsgálja a magyar vámhatóság.

A pénzügyőrök szerint ugyanis adócsalás szlovák rendszámmal közlekedni a magyar utakon, ha a tulajdonos nem a szomszédban él, ezért augusztusban megkezdődik annak az 5600 magánszemélynek és cégnek az ellenőrzése, akik szlovák telephellyel, illetve lakcímmel is rendelkeznek. A vámosok kérésére mind az 5600 személy adatait vizsgálja a szlovák társhatóság.

A szlovák vámigazgatás a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) kérésére 1902 magánszemély és további 3700 jogi személy adatait vizsgálja, akik szlovákiai tartózkodási címmel, illetve telephellyel rendelkeznek. Ezzel a vámhatóság megtalálta annak a módját, miként ellenőrizhető könnyen, hogy a magánszemélyek valóban Szlovákiában élnek-e, ami alapján joguk lenne arra, hogy tartósan használhassák idehaza is szlovák rendszámú autójukat.

A szlovák hatóságok azt is vizsgálják, hogy ezen cégek és magánszemélyek vásároltak-e gépkocsit. Eddig 700 vizsgálat zárult le, a fennmaradókkal a tervek szerint augusztusig végeznek, ezt követően pedig a nyár végén megkezdődik az érintett személyek hazai vizsgálata is, legalábbis Nagy János vámparancsnok nyilatkozata szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogy áll a gazdaság?

A végleges adatok szerint az idei első negyedévben 8,7 százalékkal nőtt a szlovák GDP a tavalyi év azonos időszakához képest. A bővülés üteme bár elmaradt a tavalyi utolsó három hónap 14,3 százalékos erősödésétől, de meghaladta az elemzői várakozások 8,5 százalékos felső határát. Tavaly Szlovákiában az évi átlagos GDP-növekedés 10,4 százalékos volt, ami rekordot jelentett Szlovákia történetében.

Szlovákiában májusban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban, EU-szabvány szerint számolva. Az elemzők csak 3,9 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak. Elemzők szerint a tizenkét havi ütem a nyáron elérheti akár a 4,5 százalékot is, utána enyhülni fog, az élelmiszerek tavalyi második félévi, hirtelen drágulása bázishatásának belépésével.

Kisebb adók, kisebb bürokrácia

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.