22 °C Budapest

Bomba üzlet a határon túl: Szlovákiába menekülünk az adók elől!

Pénzcentrum
2008. június 19. 05:40

Mi az oka a népszerűségnek? Szlovákia vált az utóbbi időben az egyik legvonzóbb országgá a magyarok számára. A érdeklődés azonban nem csak a gazdasági növekedésnek és a 2009-es euró bevezetésnek köszönhető. Van aki azért megy oda, hogy céget alapítson, ezzel próbálva kikerülni a kinti szintnél jóval magasabb adókat, van aki pedig autót vásárol, ugyanis a szlovák rendszámú autókra itthon nem kell regisztrációs adót fizetni. De vajon megéri?

Külföldi rendszám és nincs adó?

A becslések szerint évente több milliárd forint kiesést jelent az államkincstárnak a magyarok leleményessége, ugyanis egy nem magyar rendszámú megvásárolt vagy lízingelt autó után nem kell regisztrációs adót fizetni, kevesebb az áfa, ráadásul a nagyobb verseny miatt a biztosítók is alacsonyabb díjakat számolnak fel. Összességében tehát elmondható, hogy egy szlovák rendszámú kocsit a magyarországi szintnél olcsóbban lehet beszerezni.

Bár idén valamennyi könnyítést kaptak a magyarok, az üzletszerűen bérletet biztosító flottakezelő cégek levonhatják a bérbe adott autók 20 százalékos áfáját, így akár ötödével is csökkenhet a lízingdíj. Bár még így is van mit behozni Magyarországnak.

A külföldi rendszámú autók beszerzése a 2004. májusi EU csatlakozásunk óta divat, a szolgáltatások és áruk szabad áramlása, mint alapjog szerint ugyanis a külföldi tulajdonú gépkocsik bérlése és használata is megengedett. De azért nem ilyen rózsás a helyzet, mivel a szlovákiai ügyletek jogszerűségét már vizsgálja a magyar vámhatóság.

A pénzügyőrök szerint ugyanis adócsalás szlovák rendszámmal közlekedni a magyar utakon, ha a tulajdonos nem a szomszédban él, ezért augusztusban megkezdődik annak az 5600 magánszemélynek és cégnek az ellenőrzése, akik szlovák telephellyel, illetve lakcímmel is rendelkeznek. A vámosok kérésére mind az 5600 személy adatait vizsgálja a szlovák társhatóság.

A szlovák vámigazgatás a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) kérésére 1902 magánszemély és további 3700 jogi személy adatait vizsgálja, akik szlovákiai tartózkodási címmel, illetve telephellyel rendelkeznek. Ezzel a vámhatóság megtalálta annak a módját, miként ellenőrizhető könnyen, hogy a magánszemélyek valóban Szlovákiában élnek-e, ami alapján joguk lenne arra, hogy tartósan használhassák idehaza is szlovák rendszámú autójukat.

A szlovák hatóságok azt is vizsgálják, hogy ezen cégek és magánszemélyek vásároltak-e gépkocsit. Eddig 700 vizsgálat zárult le, a fennmaradókkal a tervek szerint augusztusig végeznek, ezt követően pedig a nyár végén megkezdődik az érintett személyek hazai vizsgálata is, legalábbis Nagy János vámparancsnok nyilatkozata szerint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogy áll a gazdaság?

A végleges adatok szerint az idei első negyedévben 8,7 százalékkal nőtt a szlovák GDP a tavalyi év azonos időszakához képest. A bővülés üteme bár elmaradt a tavalyi utolsó három hónap 14,3 százalékos erősödésétől, de meghaladta az elemzői várakozások 8,5 százalékos felső határát. Tavaly Szlovákiában az évi átlagos GDP-növekedés 10,4 százalékos volt, ami rekordot jelentett Szlovákia történetében.

Szlovákiában májusban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban, EU-szabvány szerint számolva. Az elemzők csak 3,9 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak. Elemzők szerint a tizenkét havi ütem a nyáron elérheti akár a 4,5 százalékot is, utána enyhülni fog, az élelmiszerek tavalyi második félévi, hirtelen drágulása bázishatásának belépésével.

Kisebb adók, kisebb bürokrácia

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM