5 °C Budapest

A felcsútiaknak 30%-kal drágább a kötelező? Meglepő díjszámítás!

2010. november 17. 10:02

Az idei kampányban átlagosan 40%-kal zuhantak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás árai, az átlagdíj alig haladja meg a 15 ezer forintot - áll a kotelezo.hu közleményében. Az egyes autósok által kalkulálható értékek között természetesen jelentős szórás tapasztalható, így az idei évben az autósoknak százezres nagyságrendű rétege tapasztalhatja elképedve, hogy a biztosítási kalkulátor legelőnyösebb ajánlatként egy négyjegyű összeget dob ki a számára. Érdemes megvizsgálni, kik az esélyesek idén az ilyen kedvező ajánlatra. Érdekesség, hogy egy felcsúti lakos ugyanolyan paraméterekkel hat biztosítónál is drágábban köthet kötelezőt, mint egy pálmajori.

A kötelező biztosítás díjait meghatározó számtalan tényező közül négy alapvető elem emelhető ki: az üzemben tartó kártörténete, életkora, lakhelye, valamint a gépjármű teljesítménye. Értelemszerűen a legjobbak a kilátásai azoknak a középkorú vagy idősebb, 8-10 éve balesetmentesen közlekedő autósoknak, akik vidéki lakóhellyel és kisebb teljesítményű autóval rendelkeznek.

A budapestiek átlagosan mintegy 30%-kal drágábban köthetnek kötelezőt, mint egy vidéki kistelepülés lakói. Ezért a fővárosiak közül még a B10 bónusszal rendelkezők közül is csak a legkisebb teljesítménykategóriába eső autóval rendelkezőknek van esélyük 10 ezer alatti kötelezőre. (Ilyen autókra példa: Fiat Cinquecento, Citroen Saxo vagy Seat Ibiza korábbi modelljei, stb.)

30 év alatt az eleve meglévő korosztályonkénti díjkülönbség mellett még a vidékiek esetében is a kártörténet hiánya tartja magasan a díjakat: balesetmentes vezetés esetén is 10 évbe telik, amíg az autós A0-ből a legkedvezőbb B10-es kategóriába kerül. Ezért ebben a korcsoportban csak elvétve van esély négy számjegyű tarifára.

"Vidéki középkorú autósok esetében, magas bónuszfokozat mellett azonban még a leggyakoribb 71-100 kW teljesítménykategóriában is számottevő esély van arra, hogy a legolcsóbb ajánlat nem éri el a tízezres határt - emeli ki Lantos Lóránt, a portál vezetője. Ehhez sokszor csak arra van szükség, hogy az autós további egy-két kedvezménnyel (ilyen az e-mail vagy a gyerekkedvezmény) rendelkezzen."

Néhány további érdekesség:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kotelezo.hu oldalain biztosítót váltók közül eddig a legnagyobb összeget, évi 78 ezer forintot az a 46 éves budapesti autós spórolta meg, aki Ford Mondeojára az eddigi 144 ezer helyett 66 ezer forintért kötött kötelezőt. Egy mohácsi 35 éves Suzuki Swift tulajdonos évi 960 forintért is váltott, igaz, a 9000 ezer forintos díja ezáltal így is 10%-kal múlta alul előző évi díját.

A legmagasabb átlagos havi jövedelme Felcsút (171 ezer Ft), míg a legalacsonyabb Pálmajor (33 ezer Ft) lakosainak volt 2010-ben. Suzuki Swift 1.3-as autóra végzett modellszámítás alapján megállapítható, hogy 14 biztosító közül 7 ajánlata nem tesz különbséget a két település között, 6 esetében tapasztalható 5-30%-os díjeltérés Pálmajor javára, miközben egy biztosító 14%-kal magasabb összegért kínálja ugyanazt a biztosítást számukra.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem