16 °C Budapest

A felcsútiaknak 30%-kal drágább a kötelező? Meglepő díjszámítás!

2010. november 17. 10:02

Az idei kampányban átlagosan 40%-kal zuhantak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás árai, az átlagdíj alig haladja meg a 15 ezer forintot - áll a kotelezo.hu közleményében. Az egyes autósok által kalkulálható értékek között természetesen jelentős szórás tapasztalható, így az idei évben az autósoknak százezres nagyságrendű rétege tapasztalhatja elképedve, hogy a biztosítási kalkulátor legelőnyösebb ajánlatként egy négyjegyű összeget dob ki a számára. Érdemes megvizsgálni, kik az esélyesek idén az ilyen kedvező ajánlatra. Érdekesség, hogy egy felcsúti lakos ugyanolyan paraméterekkel hat biztosítónál is drágábban köthet kötelezőt, mint egy pálmajori.

A kötelező biztosítás díjait meghatározó számtalan tényező közül négy alapvető elem emelhető ki: az üzemben tartó kártörténete, életkora, lakhelye, valamint a gépjármű teljesítménye. Értelemszerűen a legjobbak a kilátásai azoknak a középkorú vagy idősebb, 8-10 éve balesetmentesen közlekedő autósoknak, akik vidéki lakóhellyel és kisebb teljesítményű autóval rendelkeznek.

A budapestiek átlagosan mintegy 30%-kal drágábban köthetnek kötelezőt, mint egy vidéki kistelepülés lakói. Ezért a fővárosiak közül még a B10 bónusszal rendelkezők közül is csak a legkisebb teljesítménykategóriába eső autóval rendelkezőknek van esélyük 10 ezer alatti kötelezőre. (Ilyen autókra példa: Fiat Cinquecento, Citroen Saxo vagy Seat Ibiza korábbi modelljei, stb.)

30 év alatt az eleve meglévő korosztályonkénti díjkülönbség mellett még a vidékiek esetében is a kártörténet hiánya tartja magasan a díjakat: balesetmentes vezetés esetén is 10 évbe telik, amíg az autós A0-ből a legkedvezőbb B10-es kategóriába kerül. Ezért ebben a korcsoportban csak elvétve van esély négy számjegyű tarifára.

"Vidéki középkorú autósok esetében, magas bónuszfokozat mellett azonban még a leggyakoribb 71-100 kW teljesítménykategóriában is számottevő esély van arra, hogy a legolcsóbb ajánlat nem éri el a tízezres határt - emeli ki Lantos Lóránt, a portál vezetője. Ehhez sokszor csak arra van szükség, hogy az autós további egy-két kedvezménnyel (ilyen az e-mail vagy a gyerekkedvezmény) rendelkezzen."

Néhány további érdekesség:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kotelezo.hu oldalain biztosítót váltók közül eddig a legnagyobb összeget, évi 78 ezer forintot az a 46 éves budapesti autós spórolta meg, aki Ford Mondeojára az eddigi 144 ezer helyett 66 ezer forintért kötött kötelezőt. Egy mohácsi 35 éves Suzuki Swift tulajdonos évi 960 forintért is váltott, igaz, a 9000 ezer forintos díja ezáltal így is 10%-kal múlta alul előző évi díját.

A legmagasabb átlagos havi jövedelme Felcsút (171 ezer Ft), míg a legalacsonyabb Pálmajor (33 ezer Ft) lakosainak volt 2010-ben. Suzuki Swift 1.3-as autóra végzett modellszámítás alapján megállapítható, hogy 14 biztosító közül 7 ajánlata nem tesz különbséget a két település között, 6 esetében tapasztalható 5-30%-os díjeltérés Pálmajor javára, miközben egy biztosító 14%-kal magasabb összegért kínálja ugyanazt a biztosítást számukra.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?