22 °C Budapest

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet

Pénzcentrum
2010. november 15. 10:30

Megtört az év első felében tapasztalt kedvező tendencia a magyar biztosítási piacon: bár 2010 eddigi részében 5,5%-kal nagyobb díjbevételt értek el a magyar biztosítók, mint tavaly, a harmadik negyedév statisztikái alapján ismét a visszaesés jelei mutatkoznak. A piacot eddig "lélegeztetőgépen" tartó egyszeri díjas életbiztosítások ismét visszaszorultak, a többi szegmensben pedig folyamatos a lassú apadás. A természeti károk, a bankadó és más kedvezőtlen hatások következtében az idei évet veszteséggel zárhatja a szektor. Újdonság, hogy a tőzsdei jelenléte miatt kiemelt figyelmet érdemlő CIG Pannónia az életbiztosítási díjbevételekben megközelítette a teljes szektorban piacvezető Allianzot.A Magyar Biztosítók Szövetségének pénteken közzétett statisztikáihoz a határon túl is értékesítő CIG Pannónia adatait hozzászámítva kiderül, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében az életbiztosítási piac 95,9; a nem-életbiztosítási pedig 98,8 milliárd forint díjbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 92,1, illetve 102,0 milliárd forinttal. Első ránézésre tehát vegyes a kép: az életbiztosítások jobban, a nem-életbiztosítások kevésbé jól teljesítettek, mint egy évvel korábban.

2010.11.12 11:30
Paál: nem véletlen, hogy tőzsdére tudott menni a CIG Pannónia

Csakhogy az alábbi ábrán is látható, hogy a tavalyi év vége óta folyamatosan romlik az életbiztosítási piac teljesítménye is, mely csak részben indokolható a ciklikussággal: a betéti kamatok csökkenése és a különböző kampányok hatására tavaly év végén és az idei év elején még jól szereplő egyszeri díjas termékek lendülete mára elfogyott.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


Részben igaz csak tehát az a régi gondolat, hogy az alacsony banki betéti kamatok kedveznek az egyszeri díjas életbiztosításoknak: az alábbi ábrán jól látható, hogy ez nem mindig elég. Ráadásul a biztosítók úton-útfélen hangsúlyozzák, hogy az egyszeri díjas termékek lufija gyorsan kidurran, így aligha határozhatják meg ezek a termékek a szektor hosszú távú jövőjét. A leginkább a banki, postai értékesítési csatornákban eladható termékekből származó egyszeri díjbevételek csúnyán visszaestek a harmadik negyedévben, és a válság során tapasztalt eddigi mélypontjukat sem érték el. Hasonló megállapítás igaz a rendszeres díjas termékekre is (igaz, ez a statisztika az inkább rendszeres díjas termékekre fókuszáló CIG Pannóniát nem tartalmazza).

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


Figyelemre méltó piaci mozgások (ha nem is tartós átrendeződések) játszódtak le ugyanakkor a harmadik negyedévben az életbiztosítási piacon: az első negyedévben az egyszeri díjas termékeinek köszönhetően még nagyon jól szereplő Allianz díjbevételei hat hónap alatt 64%-kal visszaestek, a második negyedévben még gyengébben teljesítő CIG Pannónia viszont fél év alatt 25%-kal növekedett. Így csak egy hajszálon múlt, hogy a teljes piacon élen járó Allianzot a hazai alapítású biztosító az életbiztosítási szegmensben nem előzte meg: az Allianz 6,696; a CIG Pannónia 6,671 milliárd forint életbiztosítási díjbevételt realizált a harmadik negyedévben. Érdemes megemlíteni, hogy az év első hónapjaiban még épp az Allianz állt jól, megközelítve az életbiztosítási piacon vezető ING-t. Most viszont az Allianz mellett a Groupama Garancia és a Magyar Posta Életbiztosító számára sem alakult jól a harmadik negyedév, és összességében az ING, a Generali-Providencia és az Aegon osztozott a dobogó három fokán.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány miatt ezekben a hetekben kiemelt figyelmet élvező nem-életbiztosítási piac díjbevételeire a lassú apadás a jellemző, miközben ez az üzletág az év nagy természeti katasztrófái miatt amúgy is sokat szenved: a MABISZ közlése szerint az idei évben a nem-életbiztosítási szerződések káraira 60,9 milliárd forinttal magasabb összeget fizettek ki a biztosítók a tavalyinál.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjbevételek legutóbb a 2003-as esztendőben voltak alacsonyabbak a jelenleginél, ha - a ciklikusságra ügyelve - a harmadik negyedéves statisztikákat nézzük. Ebben a szegmensben jelentős az átlagdíjak csökkenésének a hatása, ami a jövő évben részben egy új szereplő (Astra) érkezésének, részben a továbbra is intenzív versenynek köszönhetően tovább fog érződni a díjbevételekben, csökkentve a kgfb-üzletág jövedelmezőségét.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


A MABISZ szerint aggodalomra ad okot a nem-életbiztosítási szerződések számának tartós és folyamatos csökkenése: az egy évvel korábbihoz képest mintegy 216 ezer darabbal kevesebb nem-életbiztosítási szerződést kötött a lakosság. A nem-életbiztosítási kárráfordítások növekménye a tavalyihoz képest mintegy 40%-os, és az év első kilenc hónapjában meghaladta a 213 milliárd forintot.

A jelentősebb negyedéves megingások ellenére összességében nem rendeződött át jelentősen egy esztendő leforgása alatt a magyar biztosítási piac, amint arról az alábbi ábra is tanúskodik.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?