Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet

Pénzcentrum
2010. november 15. 10:30

Megtört az év első felében tapasztalt kedvező tendencia a magyar biztosítási piacon: bár 2010 eddigi részében 5,5%-kal nagyobb díjbevételt értek el a magyar biztosítók, mint tavaly, a harmadik negyedév statisztikái alapján ismét a visszaesés jelei mutatkoznak. A piacot eddig "lélegeztetőgépen" tartó egyszeri díjas életbiztosítások ismét visszaszorultak, a többi szegmensben pedig folyamatos a lassú apadás. A természeti károk, a bankadó és más kedvezőtlen hatások következtében az idei évet veszteséggel zárhatja a szektor. Újdonság, hogy a tőzsdei jelenléte miatt kiemelt figyelmet érdemlő CIG Pannónia az életbiztosítási díjbevételekben megközelítette a teljes szektorban piacvezető Allianzot.



A Magyar Biztosítók Szövetségének pénteken közzétett statisztikáihoz a határon túl is értékesítő CIG Pannónia adatait hozzászámítva kiderül, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében az életbiztosítási piac 95,9; a nem-életbiztosítási pedig 98,8 milliárd forint díjbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 92,1, illetve 102,0 milliárd forinttal. Első ránézésre tehát vegyes a kép: az életbiztosítások jobban, a nem-életbiztosítások kevésbé jól teljesítettek, mint egy évvel korábban.

2010.11.12 11:30
Paál: nem véletlen, hogy tőzsdére tudott menni a CIG Pannónia

Csakhogy az alábbi ábrán is látható, hogy a tavalyi év vége óta folyamatosan romlik az életbiztosítási piac teljesítménye is, mely csak részben indokolható a ciklikussággal: a betéti kamatok csökkenése és a különböző kampányok hatására tavaly év végén és az idei év elején még jól szereplő egyszeri díjas termékek lendülete mára elfogyott.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


Részben igaz csak tehát az a régi gondolat, hogy az alacsony banki betéti kamatok kedveznek az egyszeri díjas életbiztosításoknak: az alábbi ábrán jól látható, hogy ez nem mindig elég. Ráadásul a biztosítók úton-útfélen hangsúlyozzák, hogy az egyszeri díjas termékek lufija gyorsan kidurran, így aligha határozhatják meg ezek a termékek a szektor hosszú távú jövőjét. A leginkább a banki, postai értékesítési csatornákban eladható termékekből származó egyszeri díjbevételek csúnyán visszaestek a harmadik negyedévben, és a válság során tapasztalt eddigi mélypontjukat sem érték el. Hasonló megállapítás igaz a rendszeres díjas termékekre is (igaz, ez a statisztika az inkább rendszeres díjas termékekre fókuszáló CIG Pannóniát nem tartalmazza).

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


Figyelemre méltó piaci mozgások (ha nem is tartós átrendeződések) játszódtak le ugyanakkor a harmadik negyedévben az életbiztosítási piacon: az első negyedévben az egyszeri díjas termékeinek köszönhetően még nagyon jól szereplő Allianz díjbevételei hat hónap alatt 64%-kal visszaestek, a második negyedévben még gyengébben teljesítő CIG Pannónia viszont fél év alatt 25%-kal növekedett. Így csak egy hajszálon múlt, hogy a teljes piacon élen járó Allianzot a hazai alapítású biztosító az életbiztosítási szegmensben nem előzte meg: az Allianz 6,696; a CIG Pannónia 6,671 milliárd forint életbiztosítási díjbevételt realizált a harmadik negyedévben. Érdemes megemlíteni, hogy az év első hónapjaiban még épp az Allianz állt jól, megközelítve az életbiztosítási piacon vezető ING-t. Most viszont az Allianz mellett a Groupama Garancia és a Magyar Posta Életbiztosító számára sem alakult jól a harmadik negyedév, és összességében az ING, a Generali-Providencia és az Aegon osztozott a dobogó három fokán.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány miatt ezekben a hetekben kiemelt figyelmet élvező nem-életbiztosítási piac díjbevételeire a lassú apadás a jellemző, miközben ez az üzletág az év nagy természeti katasztrófái miatt amúgy is sokat szenved: a MABISZ közlése szerint az idei évben a nem-életbiztosítási szerződések káraira 60,9 milliárd forinttal magasabb összeget fizettek ki a biztosítók a tavalyinál.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjbevételek legutóbb a 2003-as esztendőben voltak alacsonyabbak a jelenleginél, ha - a ciklikusságra ügyelve - a harmadik negyedéves statisztikákat nézzük. Ebben a szegmensben jelentős az átlagdíjak csökkenésének a hatása, ami a jövő évben részben egy új szereplő (Astra) érkezésének, részben a továbbra is intenzív versenynek köszönhetően tovább fog érződni a díjbevételekben, csökkentve a kgfb-üzletág jövedelmezőségét.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet


A MABISZ szerint aggodalomra ad okot a nem-életbiztosítási szerződések számának tartós és folyamatos csökkenése: az egy évvel korábbihoz képest mintegy 216 ezer darabbal kevesebb nem-életbiztosítási szerződést kötött a lakosság. A nem-életbiztosítási kárráfordítások növekménye a tavalyihoz képest mintegy 40%-os, és az év első kilenc hónapjában meghaladta a 213 milliárd forintot.

A jelentősebb negyedéves megingások ellenére összességében nem rendeződött át jelentősen egy esztendő leforgása alatt a magyar biztosítási piac, amint arról az alábbi ábra is tanúskodik.

Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem