Átrendeződés a gépjármű-biztosítások piacán

2010. június 17. 10:02

Bár a válság eddig sem hagyta érintetlenül a gépjármű-biztosítási területet, a legfrissebb autó-eladási adatokat látva a hatás a korábbi előrejelzésekhez képest hosszabb távon is átrendezheti a piacot. A piaci körülmények, és az óriási verseny hatására a kötelező mellett a casco díjszint is évek óta zsugorodik, ez a statisztikák szerint azonban önmagában nem elég a kereslet felpezsdítésére. Potenciál a jövőben inkább a komplex gépjármű-biztosításokban van - vélik a Genertel biztosító szakértői.

Az idei első negyedévben, és azt követően áprilisban, és májusban is drasztikusan csökkent a forgalomba helyezett új autók száma, és bár a használt gépjárművek értékesítésében látszik némi fellendülés, ez legfeljebb a kötelező biztosítások piacát érintheti pozitívan, hiszen casco-t használt autóra alig-alig kötnek az autósok. A legfrissebb forgalomba helyezési statisztikák szerint az elmúlt hónapban összesen kevesebb, mint 3400 új személygépkocsit regisztráltak a hatóságok, miközben tavaly májusban még több mint 4500-at, pedig már a tavalyi tavasz is a visszaesés jegyében telt. Az idei első öt hónap összesített mérlege még ennél is nagyobb zuhanást mutat: a tavalyi év azonos időszakához képest 2010-ben csaknem felével zsugorodott a regisztrált új autók száma. Tavaly májusig közel 34 ezer, az idén mindössze 17 ezer új autót helyeztek forgalomba.


Csikós Dániel

"Az autópiac zsugorodása egyelőre a casco díjbevételek alakulásán is érezhető, emiatt azt látjuk, hogy ebben a szegmensben hosszabb távon látványos átrendeződés is bekövetkezhet." - véli Csikós Dániel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója.

A jövő egyértelműen abban van, hogy a casco és a KGFB terméket mind termékfejlesztési, mind értékesítési oldalon össze kell hangolni, és egy biztosításként, komplex csomagként kezelni árban, és szolgáltatásban egyaránt. "Az eddigi tapasztalatok alapján az látszik, hogy önmagában a biztosítási díjak csökkenése, illetve a különféle rész kockázatokra fedezetet nyújtó olcsóbb rész casco biztosítások megjelenése nem élénkítette fel a piacot. A pénzügyi felügyelet statisztikái szerint a casco piac díjbevétele folyamatosan csökken: az idei első negyedévben már alig haladta meg a 24 milliárdot, míg tavaly még 26 milliárd forint fölött volt." - tette hozzá Csikós Dániel.

A használt autók piacáról rendelkezésre álló legfrissebb, áprilisi adatokból az derül ki, hogy ezekre a gépkocsikra nagyobb a kereslet, mint tavaly ilyenkor. A Carinfo statisztikái szerint 2009 áprilisához képest néhány százzal több használt autó fogyott az idén, és összesítve hasonló nagyságrenddel az első négy hónapban is javult a tendencia. Jóllehet, ez biztosítási oldalon csak kevésbé, vagy nem jelenik meg, hiszen használt autókra a finanszírozói előírás hiányában alig kötnek casco biztosítást a tulajdonosok. Igaz, bizonyos tekintetben már látszik elmozdulás pozitív irányba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy új tendencia első jelei most körvonalazódnak: egyre többen gondolkodnak gépjármű biztosításban és nem külön kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról, vagy casco-ról. "Tapasztalataink szerint az autósok egyre nagyobb hányada köt casco is kötelezője mellé, ha gépjármű-biztosítási csomagja díját egyszerűen, és gyorsan kiszámíthatja, valamint közös kötés esetén nem csak a kötelező kampányban, hanem akár évközben is kedvezményt, illetve teljes körű szolgáltatást kap." - teszi hozzá Sebestyén László. A Genertel biztosítónál például a tavalyi kampányban csaknem háromszor annyian vásároltak casco terméket is a KGFB mellé, mint egy évvel korábban, de eddig az idei évben is pozitív a casco-értékesítések mérlege.

A Genertel Biztosító a még egyszerűbb tarifálás, és egyfajta piackutatás jegyében is a tavalyi kampányban vezette be új casco tarifaszámítási módszerét, amely a kötelező biztosítási díjhoz szükséges paraméterek alapján egyszerűen és gyorsan azonnal kiszámítja az autós a casco díját is. A biztosító eddigi statisztikái szerint a cascot kötő ügyfelek mintegy ötöde már az új tarifálási rendszernek köszönhetően szerződött a társasághoz, ezek döntő többsége középkategóriás, közepes motorral rendelkező autó. A Genertel ugyanis amellett hogy komplex gépjármű biztosítást kínál, tarifálási rendszerét úgy alakította ki, hogy az azonnal casco díjat is számol, ráadásul a tarifálás végén a casco és kötelező együttes ára úgy tevődik össze, hogy a KGFB a normál áron, míg a casco 10 százalék együttkötési kedvezménnyel szerepel abban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25