12 °C Budapest

Kétmillió autós válthat idén biztosítót

2010. május 17. 08:32

Akár 2 millió autós is biztosítót válthat az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban az Uniqa Biztosító várakozásai szerint, arra számítanak, hogy felerősödik a váltási kedv amiatt, hogy a járművek besorolásának alapja megváltozott, ami sok autót érint.

Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja emlékeztetett, hogy tavaly 1.5 millió autótulajdonos, illetve üzembentartó váltott biztosítót a kampányban. Hozzátette: a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) azt fontolgatja, hogy egy év halasztást kér az átsorolásra. Az idén várhatóan 150 ezer autó cserél gazdát Magyarországon - ennyi lesz az új és a használt autók értékesítése együtt - így a 4 milliós autóállomány javánál az idén is az év utolsó napja lesz a kgfb évforduló.

De nemcsak emiatt lehet számítani újabb erős kampányra Ertl Pál szerint, hanem azért is, mert a kgfb törvény szerint a jövő évi biztosítások díjait már nem a köbcentiben megadott hengerűrtartalom, hanem a motor kilowattban megadott teljesítménye határozza meg alapvetően. A korosabb autók biztosítási díja a kisebb teljesítményük miatt várhatóan csökken, míg az új autóké emelkedik - mutatott rá Ertl Pál. Emlékeztetett: a magyar autópark átlagéletkora 10 év feletti, tehát várhatóan sok autó érintett lesz az átsorolásban. Gondot jelent az is, hogy a forgalmi engedélybe beírt és a valós motorteljesítmény sok esetben nem egyezik, így ezt a problémát is kezelni kell.

Az Uniqa biztosító a múlt évet 52.8 milliárd forint díjbevétellel zárta, ezzel a magyar piacon a 6. helyen áll. A díjbevétel az előző évihez képest 18 százalékkal csökkent. A nem életbiztosítások 34 milliárdról estek 32-re, míg az életbiztosítások 30 milliárdról estek 20 milliárd forintra. A társaság adózás előtti eredménye 2.4 milliárd forintot tett ki tavaly, 2008-ban 4.4 milliárd forint volt ez az adat. Az adózott eredmény viszont 2.1 milliárdra csökkent 3.6 milliárd forintról.

Az idei első negyedévben a nem életbiztosítások enyhén, de tovább csökkentek a teljes piacon, viszont az életbiztosítások díjbevétele negyedével növekedett piaci szinten, és az Uniqánál is. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor év végére a múlt évi díjbevételt el lehet érni - prognosztizálta az igazgatóság tagja. Othmar Michl vezérigazgató arról számolt be, hogy a kárrendezésben piacvezető Dekrának háromnegyed részben az Uniqa a tulajdonosa. Tavaly ez a cég 130 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az osztrák Uniqa csoport tavaly az IFRS szerinti konszolidált díjbevételét 5012 millió euróra, 1.4 százalékkal növelte. A csoport IFRS szerinti eredménye 82 millió euró volt, amely 8.7 százalékkal kevesebb a 2008. évinél.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?