14 °C Budapest

Kétmillió autós válthat idén biztosítót

2010. május 17. 08:32

Akár 2 millió autós is biztosítót válthat az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban az Uniqa Biztosító várakozásai szerint, arra számítanak, hogy felerősödik a váltási kedv amiatt, hogy a járművek besorolásának alapja megváltozott, ami sok autót érint.

Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja emlékeztetett, hogy tavaly 1.5 millió autótulajdonos, illetve üzembentartó váltott biztosítót a kampányban. Hozzátette: a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) azt fontolgatja, hogy egy év halasztást kér az átsorolásra. Az idén várhatóan 150 ezer autó cserél gazdát Magyarországon - ennyi lesz az új és a használt autók értékesítése együtt - így a 4 milliós autóállomány javánál az idén is az év utolsó napja lesz a kgfb évforduló.

De nemcsak emiatt lehet számítani újabb erős kampányra Ertl Pál szerint, hanem azért is, mert a kgfb törvény szerint a jövő évi biztosítások díjait már nem a köbcentiben megadott hengerűrtartalom, hanem a motor kilowattban megadott teljesítménye határozza meg alapvetően. A korosabb autók biztosítási díja a kisebb teljesítményük miatt várhatóan csökken, míg az új autóké emelkedik - mutatott rá Ertl Pál. Emlékeztetett: a magyar autópark átlagéletkora 10 év feletti, tehát várhatóan sok autó érintett lesz az átsorolásban. Gondot jelent az is, hogy a forgalmi engedélybe beírt és a valós motorteljesítmény sok esetben nem egyezik, így ezt a problémát is kezelni kell.

Az Uniqa biztosító a múlt évet 52.8 milliárd forint díjbevétellel zárta, ezzel a magyar piacon a 6. helyen áll. A díjbevétel az előző évihez képest 18 százalékkal csökkent. A nem életbiztosítások 34 milliárdról estek 32-re, míg az életbiztosítások 30 milliárdról estek 20 milliárd forintra. A társaság adózás előtti eredménye 2.4 milliárd forintot tett ki tavaly, 2008-ban 4.4 milliárd forint volt ez az adat. Az adózott eredmény viszont 2.1 milliárdra csökkent 3.6 milliárd forintról.

Az idei első negyedévben a nem életbiztosítások enyhén, de tovább csökkentek a teljes piacon, viszont az életbiztosítások díjbevétele negyedével növekedett piaci szinten, és az Uniqánál is. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor év végére a múlt évi díjbevételt el lehet érni - prognosztizálta az igazgatóság tagja. Othmar Michl vezérigazgató arról számolt be, hogy a kárrendezésben piacvezető Dekrának háromnegyed részben az Uniqa a tulajdonosa. Tavaly ez a cég 130 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az osztrák Uniqa csoport tavaly az IFRS szerinti konszolidált díjbevételét 5012 millió euróra, 1.4 százalékkal növelte. A csoport IFRS szerinti eredménye 82 millió euró volt, amely 8.7 százalékkal kevesebb a 2008. évinél.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
MEDIA1  |  2024. május 7. 19:58
Szijjártó Péter a közmédiához tartozó MTI-n keresztül buktatta le a hirado.hu-t, hogy az fake newst...
Bankmonitor  |  2024. május 7. 14:41
Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program ho...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm